пʼятниця, 27 січня 2017 р.

На що звернути увагу при виборі скороварки для дому


На що звернути увагу при виборі скороварки для будинку

Атрибутом сучасної кухні все частіше стає скороварка – апарат, здатний швидко приготувати безліч страв. Прототип цього приладу створив ще в 17 столітті Дені Татів, який працював над паровими котлами. За схожим принципом працюють і сучасні прилади. Суть полягає в тому, що їжа готується практично герметичній ємності. У підсумку, після закипання води з’являється пар, який створює надлишковий тиск в ємності. Як результат — температура підвищується вище кипіння і готування їжі відбувається значно швидше. Час приготування скорочується до 40%. Крім того, завдяки мінімальним обсягом кисню в ємності не відбувається окислення продуктів, що зберігає їх корисні властивості. Тому кожній господині важливо придбати даний прилад. Але як вибрати скороварку, щоб вона була максимально корисною? Спробуємо розібратися.

Види скороварок

Зазначимо, що існує два основних види цих приладів:
  • Встановлюються на газову або електричну плиту;
  • Автономні, з електропідігрівом.
Перші виготовляються тільки з металу. Причому найпростіші моделі роблять з алюмінію. Від звичайних каструль їх відрізняє товсте дно і стінки, а також щільно кріпиться кришка.
Дно також може бути багатошаровим. У кришці ж встановлюється два клапани: один робітник, а другий аварійний. Вони служать для спуску надлишкового тиску приладу, щоб не сталося його розриву. Якщо з якихось причин не спрацював робочий клапан, то в дію вступає аварійний.
Між кришкою і каструлею є прокладка для герметизації. У алюмінієвих моделей зазвичай вона гумова. Така скороварка відрізняється дешевизною, але має деякі «мінуси»:
  • По-перше, алюміній здатний вступати в реакцію з продуктами, що не тільки залишає сліди на стінках, але й небезпечно для здоров’я.
  • По-друге, гумові прокладки недовговічні і з часом починають пропускати тиск.
  • По-третє, така скороварка придатна лише для газових або електроплит. На склокераміці вона може залишити плями, а на індукційних плитах не працює зовсім.
Сталеві скороварки першого виду більш досконалі. Їх дно багатошарове термоаккумулююче. Крім того, такі моделі вже мають найпростіші функції управління. У них є блокування кришки, що перешкоджає відкриванню у разі наявності в приладі тиску. Це значно підвищує безпеку приладу.
Крім того, клапан таких скороварок двопозиційний, що дозволяє регулювати тиск всередині для приготування різних видів продуктів. Природно у даного підвиду приладів також є аварійний клапан.
Ручки таких апаратів термостійкі, а цілком сучасний дизайн. Прокладка кришки більшості сталевих моделей зроблена з силікону, що істотно підвищує її довговічність.
Деякі сталеві моделі мають таку опцію як чаша для приготування їжі на пару, що може бути корисним.
Крім того в комплекті з деякими моделями йде скляна кришка. Перевагою подібних скороварок є те, що їх можна застосовувати як на газових плитах, так і на індукційних і склокерамічних. Загалом, вибрати сталеву скороварку можна тим, хто хоче досить якісний і функціональний прилад за невисокою ціною.

Електричні скороварки: особливості вибору

Якщо ви вирішили вибрати електричну скороварку, то необхідно враховувати такий фактор, як ціна. Адже такий прилад буде коштувати дорожче за своїх побратимів. Однак і функціональність його істотно вище. Такий апарат має електронне управління, тому господині не треба стояти біля плити. Можна просто виставити автоматичну програму готування і прилад сам відключитися після завершення приготування.
Електричні прилади також відрізняються матеріалом каструлі. Як і скороварки для плит, вони можуть бути алюмінієвими, сталевими або емальованими. Останні зустрічаються рідко. Крім того, варто вибрати модель, що має антипригарне покриття. У таких каструлях їжа не буде підгоряти до дна і стінок, а чистка буде набагато спрощуватися.
Важливий критерій при виборі приладу – обсяг. Існують апарати з об’ємом від півлітра до 40 літрів. Звичайно, необхідно вибрати «золоту середину».
Скороварка повинна забезпечувати вашу сім’ю. Але в даному випадку потрібно враховувати, що каструля апарату не повинна наповнюватися повністю. Максимум – це дві третини. Адже необхідно простір для утворення пари. Якщо ж готується рис або інші набухаючі продукти, то забороняється наливати більше половини каструлі. Ці фактори треба врахувати перед тим як вибрати скороварку.
Варто зазначити, що для середньостатистичної сім’ї буде достатньо 5-6-літрового приладу. Ці критерії важливі і для тих моделей, які призначені для плити.
Звичайно, такий фактор як потужність електричного апарату також відіграє певну роль. Природно, що виробники розраховують потужність у співставленні з розміром. Але необхідно пам’ятати, що чим потужніший апарат, тим швидше в ньому закипає вода і утворюється пар. У середньому звичайні скороварки споживають від 1 до 1,5 кВт. Менша потужність позначається на економічності приладу.
Не останнє місце займає і функціональність апарату. Адже існують окремо кашеварки, рисоварки, макароноварки та ін. Але переважніше вибрати багатофункціональний прилад, такий як універсальна скороварка. Вона «вміє» правильно готувати всі вищеперелічені страви, а, крім того, м’ясо, суп, картоплю та ін. Звичайно, такі апарати коштують трохи дорожче, але повністю окупають витрати на своє придбання.
Багато виробники комплектують свою продукцію додатковими аксесуарами – паровий пластиною, що дозволяє готувати під тиском на пару. З її допомогою можна приготувати корисні і при цьому дієтичні страви абсолютно без жиру і масла. Також деякі моделі мають оглядове віконце. Воно дозволяє контролювати процес приготування візуально. Для деяких господинь це важливо, тому їм варто звернути свій погляд саме на подібні моделі.
Природно важливим фактором вибору є і виробник. Перевагу слід віддавати зарекомендували себе брендів. Перед тим як купувати апарат, правильно буде ознайомитися з модельною лінійкою кожного, і вибрати той варіант, який найбільш повно задовольняє ваші потреби, крім того, відрізняється оптимальною вартістю.
Як бачимо, вибрати такий, здавалося б, простий прилад як скороварка не так то легко. Адже є маса нюансів, які необхідно враховувати. Але якщо все добре продумати і врахувати власні побажання з рекомендаціями фахівців, то можна придбати універсальний і дуже корисний прилад для кухні, здатний порадувати будь-яку, навіть саму вимогливу господиню.

0 коментарі:

Дописати коментар