пʼятниця, 27 січня 2017 р.

Вибираємо міксер: незамінний помічник на кухні

Страшно уявити, як обходилися кухонні феї без міксера в минулі часи. Гаразд, збити пару яєць на омлет можна і ручної мішалкою або навіть виделкою. А масляний крем для торта? А домашній майонез? А білкову масу на безе? Це ж ніякі руки не витримають. Зате при наявності хорошого міксера всі ці продукти збиваються легко і швидко. Та і якість кінцевого продукту краще. Потрібно просто знати, як вибрати міксер для своєї кухні.
Коли ви заходите в зал магазину побутової техніки, від достатку моделей очі розбігаються. Як тут не помилитися і вибрати хороший кухонний агрегат для збивання та змішування краще і правильніше? Але насправді більшість моделей розрізняються по більшій частині дизайном.

Головні параметри при виборі

Міксери бувають ручні і стаціонарні. У ручних двигун розташовується в корпусі приладу, у стаціонарних — в станині. Ручними пристроями можна збивати продукти в чому завгодно, хоч у великій склянці, хоч в маленькій мисці. Власники стаціонарного агрегату позбавлені можливості вибрати посудину: їм доводиться користуватися тільки входить в комплект чашею.
Ручні міксери в процесі збивання потрібно постійно тримати руку на вазі, та ще й робити обережні обертальні рухи, щоб продукт краще і рівномірніше взбивался по всьому об’єму.
Стаціонарний міксер можна включити і зайнятися іншими справами, поки він працьовито збиває або змішує. Не потрібно переживати за якість збивання — у пристойних моделях передбачено рух віночків за спеціальною траєкторії, для найбільш рівномірного перемішування компонентів.
А в самих просунутих моделях рухається ще й чаша, щоб вже точно все рівномірно взбивалось або змішувалося.
Але зате ручні міксери краще в іншому відношенні: вони значно компактніші. А для досить габаритного стаціонарного приладу доведеться шукати місце на полицях кухні. Багато воліють вибрати ручний варіант саме з цих міркувань.
Переваги обох типів поєднує в собі комбінований тип міксера. Двигун у таких моделей знаходиться в корпусі, але міксер можна надійно закріпити на сталий підставі. Ви можете користуватися і додається чашею, і будь-який інший підходящої посудом для збивання. Можна тримати прилад в руках, або закріпити на підставі і перетворити його в стаціонарний кухонний агрегат. Багато експертів по техніці для кухні погоджуються з тим, що комбіновані прилади у багатьох відношеннях краще і ручних, і стаціонарних.

Потужність

Від цього показника залежить багато чого:
  • об’єм і маса продуктів, які ви зможете змішувати;
  • час безперервної роботи приладу;
  • універсальність міксера.
Не надто потужні агрегати зможуть збивати яйця на омлет, рідке тісто для приготування млинців. Як правило, мала потужність відрізняє недорогі моделі ручних міксерів.
Ручні моделі випускаються з двигунами до 300 Вт. У комбінованого міксера потужність буває від 250 до 400 Вт, а деякі стаціонарні міксери оснащені двигунами, потужність яких 500 і навіть 700 Вт. Для домашнього використання оптимальна потужність — від 300 до 400 Вт.
Вирішивши вибрати такий прилад, ви зможете впоратися з будь-якими завданнями: від збивання якісної білкової маси до приготування крутого тіста на пельмені або локшину.
Чим більше потужність двигуна міксера, тим більше продуктів можна помістити в чашу для збивання. Наприклад, 250-ватний міксер може впоратися з приготуванням тіста вагою до 0,6 кг. А хороша стаціонарна модель з великою чашею без особливої праці замісить для вас і 3-4 кг тіста. Стаціонарні міксери великої потужності краще вибрати для численного сімейства, а якщо в будинку живе 2-3 людини, цілком вистачає ручного агрегату, потужність якого досягає 300-400 Вт.

Матеріали корпусу і чаші

Зазвичай всі, крім насадок, виробляють із спеціальних харчових пластмас. При всій відносній недовговічності цього матеріалу, міксер з пластиковим корпусом і чашею встигає успішно виробити свій ресурс навіть при досить інтенсивному використанні. Однак дорогі моделі преміум-класу мають корпус з металу, покритого міцною емаллю. Варто переплачувати за сталевий корпус, якщо і пластиковий прослужать не один рік?
Інша справа — конструктивні елементи. У недорогих моделях іноді застосовують металеві деталі рухомих частин, а пластикові. Зрозуміло, пластикові шестерні швидко деформуються і тріскаються, особливо при частому збиванні досить густих і важких продуктів. Корпус може бути з пластмаси, але для робочих елементів вибирайте тільки метал.
Так само йде справа і з чашею для збивання: краще вибирати моделі з чашею з нержавійки. Це надійно, безпечно, так і якщо ви випадково упустите металеву ємність, вона не розіб’ється, як скляна. Зате у скляних чаш є одна незаперечна перевага — ви чудово бачите усе, що відбувається в чаші.
Найменш довговічна, але зате сама недорога чаша з пластику входить в комплект середніх за вартістю моделей.
При розрахунку необхідного обсягу чаші враховуйте, що її не можна заповнювати при збиванні повністю, щоб уникнути розбризкування продуктів по стінах кухні. Не варто наповнювати чашу більше ніж на 3/4 об’єму.

Насадки

У базову комплектацію міксера зазвичай входить два види насадок: металеві вінички для збивання і гачки для змішування тіста. І ті й інші насадки парні.
В комплект ручного моделі може також входити насадка-блендер. Вона кріпиться до торця міксера і являє собою повний аналог блендера з усіма його функціями, тільки з меншою потужністю.
Рідше зустрічаються наступні насадки:
  • електричний ніж;
  • пристрій для просіювання борошна;
  • універсальний подрібнювач.

Корисні функції міксера

Перемикач швидкостей може володіти декількома позиціями, від 2 до 20. На практиці мало хто користується більше ніж 6 позиціями.
Зручна функція імпульсного регулятора швидкості. Швидкість збільшується або зменшується в залежності від сили натискання на кнопку.
В пристойних моделях передбачена функція захисту від перегріву, яка припинить подачу струму, якщо температура двигуна досягне критичної величини.
Середня вартість хорошого міксера — від 1,5 до 5 тисяч рублів. За ці гроші ви зможете вибрати для своєї кухні досить надійний і функціональний агрегат.

0 коментарі:

Дописати коментар