пʼятниця, 27 січня 2017 р.

Соковижималка для яблук: як вибрати підходящу модель

Натуральні свіжі соки не тільки смачні. Вони містять безліч вітамінів, мінеральних і біологічно активних речовин. Свіжовичавлені соки входять до складу багатьох дієт, як лікувальних, так і просто здорових.
Саме тому наявність соковижималки в арсеналі ваших кухонних приналежностей — не примха, а цілком обґрунтована необхідність.
Як вибрати соковижималку для яблук, моркви, томатів або інших фруктів і овочів? Розрізняються ці побутові прилади для отримання смачних натуральних напоїв за своїм призначенням?

Види соковижималок

В першу чергу, соковижималки діляться на ручні і електричні. За способом віджимання — на шнекові та центрифужні. Останні працюють винятково на електриці, а шнекові використовують як електричний, так і ручний привід.
Вирішуючи, яку вибрати соковижималку, слід також звертати увагу на наступні параметри:
  • потужність двигуна;
  • продуктивність;
  • якість матеріалів, з яких виготовлений корпус і робочі деталі.
Мають також значення конструктивні особливості, від яких залежить зручність при експлуатації:
  • простота складання;
  • зручність при чищенні і митті після використання.
Металеві деталі повинні бути надійно захищені від корозії, а пластикові зроблені з харчових пластмас.
Для одержання соку з яблук та овочів можна вибрати універсальну електричну соковижималку з потужним двигуном і хорошою продуктивністю. Якісна соковижималка, здатна вичавлювати сік з яблук, груш, моркви, селери і інших досить твердих плодів і овочів, не може коштувати дешево. Вибрати соковижималку можна в середньому ціновому сегменті, в якому вартості починаються від 100$ і вище.
З досвіду багатьох господинь, найбільш продуктивної і надійної виявляється продукція російського та білоруського виробництва. Зарубіжні аналоги коштують значно дорожче і на практиці виявляються менш практичними і довговічними. Правда, у них краще продуманий дизайн — цього не відняти. Зате російська чи білоруська соковижималка з легкістю справляється з самими твердими плодами. Деякі власниці цих корисних пристроїв жартують, що при бажанні можуть приготувати з їх допомогою навіть березовий сік.
Споживана потужність електричних пристроїв залежить від потужності двигуна. Але в деяких моделях при невеликій потужності зберігається висока продуктивність, так як в них застосовано принцип маховика: спочатку центрифуга розганяється на холостому ходу, після чого здатна переробити відро яблук за кілька хвилин. Вибрати такий пристрій означає заощадити на витраті електроенергії.
Для отримання напою з яблук у більшості випадків вам доведеться їх нарізати і звільнити від серцевини. Однак деякі вижималки цілком справляються з цілими плодами (російська «Россошанка», наприклад).
Для отримання вітамінного напою з м’яких фруктів та ягід в цих моделях потрібно замінити сітки. Іноді вони входять в комплект поставки спочатку, але деколи їх продають окремо.
Якщо в інструкції до приборчик зазначено, що він призначений тільки для роботи з м’якими і соковитими ягодами, не варто витрачати гроші на придбання такої побутової техніки.
В кращому випадку вам стане доступним напій з абрикосів або персиків, вишні і сливи. Причому попередньо вам доведеться подбати про видалення кісточок і плодоніжок. Як правило, такі пристрої оснащуються малопотужними двигунами, які швидко виходять з ладу.

Шнекові соковитискачі

На електричних моделях, призначених для приготування соку з яблук, моркви та інших досить твердих овочів і фруктів, не варто вичавлювати сік з томатів і м’яких ягід. Продукт вийде водянистим, а фільтри швидко засмітитися. Зате відмінно підійде шнекова соковижималка.
Ручна шнекова соковижималка зовні схожа на звичайну м’ясорубку. Вона відрізняється більш довгим і конусовидным шнеком, а для віджиму соку застосовується спеціальна конусна насадка.
Електрична шнекова соковижималка годиться для отримання соку практично з будь-якого сировини: з томатів, ягід, гранатів, яблук, зелені і т. д.
Ручні моделі зовсім недорогі і виробляються в Росії, Білорусії, Україні. Томатний сік виходить густим, з однорідною консистенцією. Макуха і насіння видаляються через носик конусоподібної насадки. Для віджимання не потрібно докладати великих фізичних зусиль. Можна віджимати помідори, звільнені від кісточок вишні, абрикоси, персики, сливу.
Гідність шнекових моделей в тому, що в процесі вичавки подрібнена сировина мало контактує з повітрям, і тому менше окислюється. Крім того, продукт віджимання потрапляє менше м’якоті. До мінусів віднесемо помітно більш високу вартість (в порівнянні з центрифужными моделями).
Деякі електричні м’ясорубки можуть доповнюватися спеціальними насадками для віджимання соку. Особливо часто таке поєднання функцій зустрічається в кухонних комбайнах. На таких приладах цілком можна отримувати якісний і смачний напій з томатів, м’яких соковитих ягід, арбузов.

Соковижималка для цитрусових

Якщо ви любите переважно свіжі вітамінні напої, одержані з цитрусів, вам краще вибрати спеціальну соковижималку. Як правило, цитрусові плоди не вичавлюють на центрифугальних моделях з-за того, що плівки і кісточки швидко забивають сітки.
Для вичавлювання соку на шнекових моделях знадобиться попередньо очищати плоди від шкірки. Спеціальні моделі позбавлені цих незручностей: вам потрібно тільки апельсини помити або грейпфрути або розрізати на половинки.
Найпростіші моделі являють собою простий стакан з кришкою спеціальної форми і малопотужним електродвигуном. Берете половинку апельсина, натискаєте їм на виступ насадки, включається двигун, і через кілька секунд у вашій руці залишається шкірка, а в склянці виявляється смачний напій.
Прилад досить компактний і практичний. Але якщо ви вирішили вибрати саме таку модель, то доведеться задовольнятися тільки напоєм з м’якоті цитрусових, так як більше ні з яких інших овочів або фруктів ви соку на них не отримаєте.
  • найбільш універсальною є електрична шнекова вижималка;
  • оптимальною за ціною і якістю — універсальна вижималка російського або білоруського виробництва з електродвигуном.

0 коментарі:

Дописати коментар