пʼятниця, 27 січня 2017 р.

Як вибрати електричну плиту, яка ідеально підійде вам по всім параметрам

Багато забудовників тепер взагалі не займаються підбиттям газових комунікацій до житлових об’єктів. А в інші місця газифікація ще так і не дісталася. Але навіть якщо газ цілком доступний, багато воліють купити саме плиту, працює на електроенергії, тому що вони більш сучасні і багатофункціональні. Розберемося, як вибрати електричну плиту з найкращими якостями.

На які параметри звернути увагу при покупці плити

Як і всі інші види побутової техніки, електричні плити володіють незаперечними перевагами, так і певними недоліками. Яку плиту з безлічі вибрати — залежить від ваших потреб і можливостей. Головне —вибрати баланс плюсів і мінусів в оптимальному співвідношенні.

Габарити

Є безліч варіантів, від компактних варильних поверхонь до окремо розташованих пристроїв солідного розміру. Варильні поверхні можуть бути вбудованими, або просто самостійними одиницями побутової техніки.
Якщо вам не потрібна духовка, варильна поверхня може стати ідеальним рішенням для будь-якої кухні, включаючи дачі. Духову шафу можна придбати окремо, і зручно розмістити його на кухні.
Плюси варильних поверхонь:
  • компактність;
  • різноманітність типів нагрівальних елементів, включаючи найсучасніші розробки;
  • великий розкид цін.
Мінуси можуть бути пов’язані з особливостями окремих моделей, а в категорії в цілому їх не спостерігається.

Стандартні розміри

Повнорозмірну плиту можна вибрати як самостійно вартісну, так і вбудовану в кухонний гарнітур. Висота всіх приладів, як правило, 85 див. Більшість моделей оснащені регулюючими по висоті ніжками.
Глибина зазвичай становить від 50 до 60 см, а ширина — від 50 см до 1 м. Чим солідніше розміри, тим зручніше використовувати плиту, за винятком тих випадків, коли ваша кухня в малогабаритній квартирі порівнянна за площею з розмірами поверхні плити.
Вирішуючи, яку вибрати електричну плиту, не забувайте про техніку безпеки.Плита повинна встати на відстані від мийки, звідки нерідко летять бризки води. Вішалка для рушників також повинна бути територіально відокремлена, як і холодильник.
Перш ніж вибрати будь-яку модель, зніміть її розміри і намалюйте план вашої кухні, слідкуючи, щоб всі розміри були дотримані правильно. Враховуйте також відстань на відкривання дверцят духовки.

Матеріал поверхні

Для виготовлення верху плити використовують метал або склокераміку. Металева поверхня може бути або емальованому або виготовленої з нержавіючої сталі.
Доглядати легше за склокерамічними поверхнями: до них практично нічого не пригорає, вони легко чистяться і виглядають дуже красиво. До емальованому або нержавіючої поверхні забруднення прилипають куди сильніше, а відчищаються важче. Застосування абразивних засобів залишає подряпини.
Але склокераміка теж володіє деякими мінусами. Зокрема, вона не переносить різкого перепаду температур може тріснути. Тріщина може з’явитися і через точкового удару: наприклад, ви упустите на поверхню ножик або кришку каструлі. Тріснутому поверхнею користуватися не можна, а ремонт може вилитися в пристойні витрати.
Для приготування їжі на склокерамічної поверхні вам потрібна посуд з дуже рівним дном: правильно, коли дно примикає до варильної поверхні всією площею, не гойдається з-за нерівності дна. Деякі типи плит взагалі вимагають особливої якості посуду. А на плиті з емальованої або нержавіючої поверхнею можна користуватися будь звичної посудом.
Є ще один аспект, особливо актуальний для тих, хто любить поставити їжу готуватися, а самому вирушити до телевізора чи комп’ютера. Якщо у вас втече молоко, каша або закипевшее м’ясо на звичайну емальований або сталеву поверхню, вам доведеться, звичайно, повозитися, відмиваючи сліди втечі.
Але якщо така прикра неприємність відбудеться на склокерамічної поверхні, то вам, ймовірно, доведеться відмивати ще і підлогу навколо плити. Ідеальна гладкість поверхні і мінімальні бортики (або їх повна відсутність) ніяк не перешкоджають втечі закипілої їжі і її стіканню з плити на підлогу.
Зате склокераміка пропонує більше варіантів в частині застосування різних елементів нагрівання.

Нагрівальні елементи: на чому варити

На плитах з емалевою або сталевою поверхнею застосовують, як правило, два типи нагрівальних елементів: спіраль і «млинці». Нагрівальний диск у вигляді чавунних млинців трохи більш зручний, ніж спіральний нагрівальний елемент. Він не так легко забруднюється, і може бути декількох модифікацій: звичайний, автоматичний, і швидко нагріваючи. На автоматичному зазвичай є білий кружок маркування, швидко нагревающемся — червоний. Автоматичний ТЕН відключається, коли посуд нагрівається до температури кипіння, щоб рідина не втекла.
І відкрита спіраль, і диск довго нагріваються і досить повільно остигають. Це не дає можливості точно і правильно регулювати нагрівання посуду.
По економічності ці типи нагрівальних елементів теж далеко не чемпіони: витрачають багато енергії, причому не дуже раціонально. Зате вартість таких застарілих плит найнижча, тому вони все ще належать до вельми популярним моделям.
Склокерамічна поверхня пропонує більш сучасні та практичні рішення:
  • прихована металева спіраль;
  • Hi-Light, в яких нагрівання здійснюється металевою стрічкою, покладеної гармошкою;
  • галогеновий елемент;
  • індукційні поверхні.
Конфорки з металевою спіраллю теж не здатні швидко змінювати температуру, але нагріваються швидше, ніж чавунні «млинці».
Конфорки Hi-Light нагріваються практично миттєво (не більш 5 сек), легко регулюються по мірі нагрівання, практично так само, як і газові пальники. Правда, вони витрачають на 50% електроенергії більше.
Так само швидко нагрівається і відмінно регулюється галогеновий елемент нагрівання.
Індукційні плити взагалі діють за іншим принципом. Замість того, щоб нагрівати власну поверхню, а потім передавати теплову енергію денця посуду, індукційна плита гріє саме денце.
Під зоною нагрівання (конфоркою) розташовуються індукційні елементи, що генерують електромагнітне поле, під дією якого і нагрівається дно посуду. Але для цього дно повинно бути магнітним. Тобто мідна, алюмінієва, скляний посуд залишиться холодною. Як стає ясно, при покупці такої прогресивної новинки, як індукційна плита, вам доведеться обзавестися ще й комплектом відповідної посуду.
Індукційні плити дорожче всіх інших, але зате вони значно економічніші і безпечні. Ще один момент: майже вся продукція такого типу належить до категорії варильних поверхонь, більшість до вбудовуваних моделей. Окремо стоять індукційних плит на ринку поки практично немає.

Конфорки

На плитах з відкритими нагрівальними спіралями і дисками зазвичай є два типи конфорок, відрізняються діаметром.
Склокерамічні поверхні пропонують куди більш зручні варіанти. Крім конфорок різного діаметра можна користуватися овальними зонами нагрівання, а також змінювати діаметр відповідно з діаметром дна використовуваної посуду. Для цього нагрівальні зони розташовуються під поверхнею концентричними колами. Ви можете включати потрібні вам конфігурації по мірі необхідності.
До зручним доповненням відносяться датчики, контролюючі википання рідини і автоматично відключають нагрів, якщо посуд спорожніє. Індикатор залишкового нагріву допоможе визначити ступінь охолодження конфорки. В інших моделях спеціальні датчики відключають подачу енергії, якщо ви знімаєте посуд з поверхні.

Духову шафу

Якщо ви зупинилися на повнорозмірній плити з духовкою, потрібно розібратися і в тому, який саме духовці вам належить готувати.
Духовки можуть бути з одним, двома або кількома нагрівальними елементами, а також з пристроєм конвекції. Конвекція забезпечує рівномірний обігрів страви з усіх боків і краще його пропікання. Є моделі з грилем різних конструкцій. Як правило, фірми-виробники пропонують різні конструкції, що знаходяться в різних цінових категоріях.
При виборі плити у магазині, не оминіть увагою такі моменти, як:
  • щільність прилягання дверцят духовки;
  • висувні конструкційні елементи для установки грат;
  • освітлення усередині духової шафи;
  • спеціальні режими приготування (розморожування, розігрівання, підрум’янення і т. д.).
Важливо з’ясувати і спосіб очищення духовки. При піролізному способі духовка розжарюється до 500°С, і всі забруднення просто вигорають. Енергії витрачається на це досить багато. Каталітичний спосіб економічніше. Стінки духовки покриваються спеціальним складом, расщепляющим жири прямо в процесі приготування.

Варіанти конструкції плит

Деякі фірми розробляють цікаві моделі, здатні зацікавити покупців з нестандартними вимогами. Наприклад, компактний варіант плити з духовкою, порівнянний за розмірами з мікрохвильовою піччю. Таку крихітку можна легко переміщати при необхідності, брати на літо на дачу.
Для малогабаритних кухонь самі дбайливі фірми-виробники розробили побутову техніку, поєднує в собі цілих три функції: варильну поверхню, духова шафа і невелику посудомийну машину.

Техніка безпеки

  • Для будь-якого типу електричної плити потрібне проведення спеціального кабелю електроживлення великого перерізу. Індукційні плити зажадають трифазного живлення.
  • Яка б не стояла у вас плита, навіть сама безпечна індукційна не повинна залишатися без нагляду.
  • При установці корпус плити обов’язково повинен бути заземлений.
  • Не допускайте, щоб біля працюючої плити були маленькі діти. Відсутність видимого полум’я часом призводить до того, що малюк доторкається до гарячої поверхні і може отримати серйозну травму. Навіть у індукційної плити поверхня конфорки нагрівається до 100°С, а інші плити розжарюються до сотень градусів.

0 коментарі:

Дописати коментар