пʼятниця, 27 січня 2017 р.

Як вибрати газову плиту: порівняємо всі варіанти

Сучасні кухні оснащуються різними типами плит. Досить поширені електричні, все більше з’являється індукційних пристроїв, але дотепер найпоширенішими пристроями для приготування їжі залишаються газові плити.
Їх не міняють часто. Як правило, газова плита працює довго і рідко виходить з ладу. Мало у кого є багатий досвід придбання великої побутової техніки тривалого користування. Тому, коли приходить час зайнятися оновленням своєї кухні, більшості людей доводиться заново розбиратися, як вибрати газову плиту краще і практичніше.
Правильно вибрати основну кухонну помічницю не надто складно, якщо вибирати послідовно, за головними параметрами. Фірми-виробники пропонують такий багатий асортиментний ряд, що практично кожен покупець має можливість вибрати модель, яка влаштовуватиме його з точки зору ціни, функціональності і дизайну.

Вибираємо по головним параметрами

Перше, що потрібно вирішити: яка з пропонованих плит вам підійде краще, вбудована або стоїть окремо. Зазвичай фірми, що виробляють кухонні меблі, співпрацюють з найбільш популярними виробниками побутової техніки і пропонують своїм замовникам асортиментний ряд вбудовуваної техніки.
Від того, яка у вас кухня за площею, багато в чому залежить, як вибрати газову плиту правильно і раціонально. У просторій кухні, де буде готуватися їжа для великого сімейства, чудово поміститься величезна плита з 4-6 конфорками, містким духовою шафою. Для звичайної сім’ї з 4 чоловік краще вибрати стандартну газову плиту з 4 конфорками, з шириною та глибиною близько 60 див. В невеличкій кухні, де готує для себе їжу молода родина або самотній холостяк, досить невеликий моделі з двома конфорками, скромними і компактними розмірами.
Стандартні розміри газових плит: висота зазвичай 80-85 см, ширина від 30 см до 1 м, а глибина становить звичайно 50 або 60 див.
Крім того, можна вибрати окрему варильну поверхню, і окремо від неї духова шафа. Такий поділ дозволить краще розмістити ці прилади в просторі кухні.
Вбудована техніка призначена для оптимального поєднання її з кухонними меблями. Оскільки вона здебільшого прихована від погляду, обробка бічних поверхонь не має великого значення, що позитивно і приємно впливає на вартість.
Зате окремо стоїть модель може пережити будь-які меблі. Вона самостійний елемент інтер’єру, дизайн краще звертати особливу увагу. Незважаючи на не надто широкий вибір кольорів газових плит, практично до будь-якої кухні можна вибрати техніку, яка ідеально вписується в дизайн приміщення. Зрозуміло, якщо заздалегідь з’ясувати, як вибрати хорошу газову плиту.
Конфорки, як правило, бувають різного діаметра. На звичайній 4-конфорочні плити 2 конфорки роблять середнього розміру, одну маленьку, і одну — великого діаметру і підвищеної потужності.
Крім того, плита може мати декілька газових конфорок, і 1-2 електричних. Таку плиту правильно вибрати у тому разі, коли подача газу здійснюється нерегулярно або ви використовуєте газ з балона.
Якщо ви хочете вибрати найбільш сучасні моделі, вам зможуть запропонувати пристрої з многоконтурными конфорками. На них страви готуються швидше всього, так як створюються умови для найбільш інтенсивного нагрівання посуду. Крім того, фірми-виробники пропонують також плити з конфорками у формі овалу або багатокутника.

Матеріали

Корпус зазвичай виконаний з міцної, стійкої до корозії сталі. Найчастіше стінки захищає шар емалі, за якою досить легко доглядати. У більш дорогих і стильних моделях застосовується матова або блискуча нержавіюча сталь. Виглядає це красиво, але догляд за такими поверхнями досить стомлюючий. На поверхні сталі видно кожен відбиток пальця, кожна крапелька жиру або води. А для чищення краще купувати спеціальні засоби побутової хімії, призначені для специфічного догляду за металевими поверхнями.
Для варильної поверхні використовують матеріали, стійкі до впливу температури, агресивних миючих засобів і механічного впливу. Найчастіше це метал, покритий емаллю. Недороге традиційне покриття непогано служить при дотриманні певних правил догляду. Правда, мити емальовані поверхні потрібно обережно, інакше вони покриються подряпинами і втратять красу.
Більш стійки поверхні з нержавіючої сталі, але про складнощі догляду за ними вже сказано вище.
Усе більше набирає популярність красиве і стійке покриття варильної поверхні, що виготовляється із загартованого, що володіє високою жароміцністю скла або склокераміки. Зазвичай такі поверхні бувають темного або чорного кольору, але можна знайти і білі склокерамічні поверхні на деяких моделях елітного ряду. Склокераміка і жароміцне скло відмінно миються, витримують температурний вплив і виглядають вельми привабливо.
Від вашої готовності вкладати сили, кошти і час на догляд за вашою кухонною технікою багато в чому залежить і те, як вибрати газову плиту, яка підходить саме вам, з вашими звичками і схильностями.

Функції

Фірми-виробники оснащують свою продукцію масою додаткових функцій. Деякі з них важливі і необхідні, як, наприклад, функція контролю витоків або електропідпал. Інші користуються попитом лише у певної категорії споживачів. Щоб знати, як вибрати газову плиту правильно, необхідно розібратися в цьому різноманітті.

Електропідпал

Він дозволяє позбутися небезпечних сірників і вічно ламаються запальничок. Газ може спалахувати при повороті вентиля конфорки, або ж підпал управляється окремою кнопкою. Плити, оснащені функцією електропідпалу, доведеться підключати до електромережі.

Контроль витоків, або система «газ-контроль»

Відмінна, дуже корисна функція, що значно підвищує безпеку використання газових плит. Якщо гасне з якоїсь причини полум’я, то автоматично припиняється подача газу. Системою контролю витоків може бути оснащена тільки духовка, тільки конфорки, або вся плита. При повному контролі безпека вище всього. Як одиноким людям, сім’ям з дітьми, так і громадянам похилого віку варто вибрати саме такі моделі. Ні втекла молоко, не згасла через зниження тиску газу духовка не стануть причиною витоку газу та виникнення пожежі.

Гриль

Можна вибрати будь-який варіант гриля в плиті. Є моделі з газовим грилем, з вбудованим рожном. Можна вибрати електричний гриль, що дозволяє більш точно регулювати процес і температуру. У деяких моделей газові конфорки, а вся духовка, включаючи гриль — електричні.
Електрична духова шафа і гриль легше управляються, але набагато менш економічні. В цілях економії практичніше обрати газовий варіант, який дешевше в експлуатації і коштує не так дорого.

Таймер

У більшості моделей таймер являє собою просте механічне пристрій, більш або менш точно отмеряющее відрізок часу та після його закінчення подає звуковий сигнал. У більш сучасних і складно влаштованих моделях таймер дозволяє програмувати плиту на включення або виключення через певний час, а також програмувати зміна режимів роботи.

Інші приємні дрібниці

  • Зручно, коли духова шафа обладнаний термометром і підсвічуванням.
  • Для безпеки важливо, щоб дверцята духовки була виконана з урахуванням вимог термоізоляції. Зовнішня панель не повинна занадто сильно нагріватися при включеній духовці.

Фірми-виробники в рейтингу популярності

У росіян традиційно стабільним попитом користуються плити Гефест, Карпати. Але європейські фірми-виробники з їх більш дорогою технікою теж не ображені: плити фірми Gorenje поєднують в собі помірні ціни та гідне якість, як і німецька техніка BOSCH. Великим попитом користуються також італійська вбудована техніка.

0 коментарі:

Дописати коментар