Прийшов час оновити побутову техніку на кухні, або вийшла з ладу
стара плита? Саме час з’ясувати, як вибрати варочну панель з десятків
варіантів. Якщо ви прийдете в магазин, не маючи власного уявлення про
те, що ви хочете купити, вам продадуть модель, більш вигідну для
магазину. Краще спочатку розібратися в питанні і мати більш або менш
сформована думка, щоб зробити свій вибір правильно і обґрунтовано, а не
купити першу ліпшу панель.
На вибір варильної панелі впливають кілька основних параметрів, і зовнішній дизайн серед них — на останньому місці. Головні критерії, на яких грунтується зроблений правильно вибір побутової техніки — практичність, довговічність, економічність. З цих точок зору і варто розглядати все розмаїття моделей.
Газова модель більш економічна, а електрична більш безпечна. При приготуванні їжі на газу вам простіше регулювати інтенсивність нагріву, але посуд все одно нагрівається нерівномірно.
Для ефективних і дорогих індукційних плит взагалі доведеться обзаводитися комплектом посуду зі специфічними якостями: вона повинна бути металевою з товстим дном. Краща посуд для індукційних плит — сталеві та чавунні.
Виробники пропонують компромісні рішення: комбіновані панелі. На них 2 або 3 конфорки працюють на газі, а ще 1 або 2 — електричні. Причому ви можете підключати комбіновану модель і до газового балону, так і до магістралі.
Електрична склокерамічна варильна панель досить міцна, але все одно може тріснути, якщо впустити на неї важку посуд. Її легко мити. Але якщо при варінні у вас втече з каструльки молоко або каша, то за гладкої рівної поверхні воно може розтектися далеко і широко, стекти на підлогу і забруднити по шляху блок управління.
Роблячи вибір на користь електричної варильної панелі, варто звертати увагу на моделі з різними діаметрами зон нагрівання. Це дозволяє максимально ефективно використовувати електроенергію.
Якщо ви вирішили вибрати найбільш сучасну та перспективну індукційну варильну плиту, то найбільш зручні з них моделі з індукційним мостом. Ця функція дозволяє використовувати для нагрівання посуду практично всю поверхню. Чим більш широке денце — тим більше площа нагрівання.
Для маленької сім’ї або однієї людини, який готує собі їжу в малогабаритній кухні, можна вибрати варочну поверхню з однією або двома конфорками. Її ширина буде близько 30 см, висота — від 4,5 до 10 див.
При купівлі електричної плити не забудьте провести до неї спеціальну електропроводку великого перерізу. Для індукційних плит потрібна трифазна лінія.
На вибір варильної панелі впливають кілька основних параметрів, і зовнішній дизайн серед них — на останньому місці. Головні критерії, на яких грунтується зроблений правильно вибір побутової техніки — практичність, довговічність, економічність. З цих точок зору і варто розглядати все розмаїття моделей.
Визначаємося з джерелом живлення
Варильна панель може працювати тільки від двох джерел живлення. Це газ (балонний або від магістралі), і електроенергія. У будинках нової споруди дуже часто доступно тільки електроживлення. У старих газифікованих будинках можна варіювати вибір. Яка варильна поверхня краще, електрична або газова, відповісти однозначно неможливо.Газова модель більш економічна, а електрична більш безпечна. При приготуванні їжі на газу вам простіше регулювати інтенсивність нагріву, але посуд все одно нагрівається нерівномірно.
Якщо вибрати електричну панель, регулювати нагрівання буде складніше, ніж на газовій. Але цей недолік властивий тільки дешевим моделям, а на більш дорогих регулювання практично така ж легка, як на газовій плиті.Для приготування на газовій варильної панелі вам підійде будь-яка вогнетривкий посуд. Інша справа — електрична панель. Для ефективної теплопередачі дно посуду повинне бути рівним.
Для ефективних і дорогих індукційних плит взагалі доведеться обзаводитися комплектом посуду зі специфічними якостями: вона повинна бути металевою з товстим дном. Краща посуд для індукційних плит — сталеві та чавунні.
Виробники пропонують компромісні рішення: комбіновані панелі. На них 2 або 3 конфорки працюють на газі, а ще 1 або 2 — електричні. Причому ви можете підключати комбіновану модель і до газового балону, так і до магістралі.
Оцінюємо матеріал поверхні
Найбільш звична і недорога поверхня емальована. Її легко відмити від бризок жиру і втік молока, але легко при цьому і подряпати. Емальована поверхня може бути і на газовій, і на електричній панелі. В останньому випадку це, найімовірніше, буде бюджетна електрична модель з чавунними «млинцями». Емаль може бути різного кольору, від білого до зовсім чорною.
Більш красиво виглядають і дорожче коштують моделі із
загартованого скла. Скло відмінно миється, але вимагає дбайливого
звернення з-за своєї крихкості. Довговічна і практична поверхня з
нержавіючої сталі.
На більшості сучасних моделей поверхня виконана з склокераміки. Цей
матеріал володіє відмінною теплопередачею за умови щільного прилягання
дня посуду до поверхні.Електрична склокерамічна варильна панель досить міцна, але все одно може тріснути, якщо впустити на неї важку посуд. Її легко мити. Але якщо при варінні у вас втече з каструльки молоко або каша, то за гладкої рівної поверхні воно може розтектися далеко і широко, стекти на підлогу і забруднити по шляху блок управління.
Зручність блоку управління
Є два види варильних панелей: незалежні і залежні. Залежні встановлюються безпосередньо на верхню частину духовки, так як не мають власного блоку управління. Всі регулятори і ручки в цьому випадку розташовані на лицьовій поверхні духової шафи. Найбільш правильно в цьому випадку вибрати вбудовану модель того ж виробника, що і у духової шафи, щоб уникнути проблем з підключенням.На незалежній варильної панелі ручки і індикатори управління власні. Вони можуть знаходитися як на довгому, так і на верхній стороні. На дорогих моделях управління здійснюється сенсорними датчиками, на більш дешевих присутні звичні поворотні ручки.
Конструкція конфорок або зон нагріву
Якщо ви маєте намір вибрати газову варильну панель, віддайте перевагу моделі з гарними конфорками у вигляді двох або трьох концентричних кіл. Їх називають «подвійна» або «потрійна корона».Роблячи вибір на користь електричної варильної панелі, варто звертати увагу на моделі з різними діаметрами зон нагрівання. Це дозволяє максимально ефективно використовувати електроенергію.
Якщо ви вирішили вибрати найбільш сучасну та перспективну індукційну варильну плиту, то найбільш зручні з них моделі з індукційним мостом. Ця функція дозволяє використовувати для нагрівання посуду практично всю поверхню. Чим більш широке денце — тим більше площа нагрівання.
Оптимальна кількість конфорок і габарити
Тут все залежить від ваших потреб. В асортименті магазинів є моделі з різною кількістю конфорок, від однієї до шести. Для звичайної сім’ї з 2-5 чоловік відмінно вистачає стандартних 4 конфорок.Для маленької сім’ї або однієї людини, який готує собі їжу в малогабаритній кухні, можна вибрати варочну поверхню з однією або двома конфорками. Її ширина буде близько 30 см, висота — від 4,5 до 10 див.
Пристрій з 3 конфорками може бути завширшки 45, 52 або
60 див. 4-конфорні моделі мають ширину від 60 до 116 див. В останньому
варіанті конфорки розташовуються в один ряд. Варіанти з 5 або 6
конфорками можуть бути від 60 до 87 см в ширину.
Компонування конфорок на поверхні може бути самою різною, і як
вибрати варочну поверхню за цим критерієм, вирішувати вам. Все залежить
від звичок. Головне, на що потрібно звертати увагу — щоб ручки
регулювання не заважали ставити на конфорки посуд великого діаметру.При купівлі електричної плити не забудьте провести до неї спеціальну електропроводку великого перерізу. Для індукційних плит потрібна трифазна лінія.
- yak-vybraty
- Поділитися:
- Google+
0 коментарі:
Дописати коментар