пʼятниця, 27 січня 2017 р.

Що таке конвекція в мікрохвильовій печі і навіщо вона потрібна

В наш вік технічного прогресу на кухні у господині з’явилося багато помічників, істотно полегшують їй життя, особливо при сильно завантаженої робочої тижня. Одним з таких помічників може вважатися мікрохвильова піч з конвекцією. Не кожен знає про це режимі, а значить, і не всі ним користуються. А даремно! Адже в СВЧ-печі можна не тільки розігрівати блюда і розморожувати м’ясо (що робить більшість господинь!), але і варити каші і навіть випікати бісквіт, пиріжки і ніжні тістечка. А дозволить це зробити якраз конвекція.

Що таке конвекція?

Таке явище, як конвекція, зустрічається в природі, коли відбувається теплопередача, в процесі якої внутрішня енергія передається у вигляді струменів і потоків (наприклад, при утворенні хмар). Але, поставлена на службу людиною, вона стала здійснюватися примусовим шляхом. З допомогою конвекції в різних агрегатах може переміщатися по колу вода або повітря.
Додавання подібної функції в мікрохвильовій печі дозволило розширити можливості приготування різних страв. Початкові моделі печей були оснащені тільки функцією гриля. Можна було приготувати ніжну курку з хрусткою скоринкою і не більше того.
МІКРОХВИЛЬОВА піч з конвекцією можна вважати повноцінним духовою шафою. Завдяки вбудовуваного вентилятору, розташованому на задній панелі мікрохвильової печі, нагнітається гаряче повітря і циркулює всередині робочої камери. Звичайно, подібні моделі мають більші порівняно з іншими, габарити, так і електроенергії забирають чимало. Але зате ви отримаєте чудово запечене м’ясо, рибу, повітряні пироги, і не з пригорілої твердою кіркою, як це часом буває у звичайній духовці, а з м’якою, але добре пропеченою.
Мабуть, найчастіше користуються такою мікрохвильовкою господині, знімають квартиру. Як правило, на знімних квартирах стоять допотопні або найпростіші газові плити, в яких немає пристойної духовки, а значить, неможливо приготувати сімейну вечерю або святковий обід. Мікрохвильова піч з конвекцією дає таку можливість практично будь-якої господині.

Як вибрати потрібну модель

На смак і колір, як говориться, товаришів немає. Завжди складно робити вибір, орієнтуючись виключно на чию-небудь думку. Якщо ви господиня величезної кухні з купою всякої вбудованої техніки, включаючи духова шафа, а також при наявності мультиварки і аэрогриля, НВЧ-піч, можливо, вам і не потрібна, ну хіба що для розігріву або розморожування продуктів.
А ось якщо відносини з газовою духовкою не склалися, так як весь час пригорають пироги, а запечена курка нагадує більше висушений черевик, то, звичайно, варто придбати сучасну піч, об’єднує в собі три функції:
  • мікрохвилі
  • гриль
  • конвекція
У сучасних приладах використовуються нагрівальні елементи двох видів — теновий і кварцовий. Тен — це металева спіраль з нагрівальним елементом, які знаходяться всередині. Як правило, він встановлюється у верхній частині робочої камери і дає можливість користуватися грилем кожен раз, коли вам цього хочеться. У деяких моделях тен можна навіть піднімати, опускати, взагалі, розміщувати біля задньої стінки, якщо цього вимагає форма або розмір використовуваних продуктів.
Кварцовий ж гриль є не що інше, як туго свитая дріт зі сплаву нікелю і хрому, що є, як відомо, жаростійким. Ця дріт вставлена в трубку з кварцового скла і нерухомо кріпиться до верху печі над робочою камерою. Таким грилем користуватися набагато зручніше, тому що він не займає робоче простір камери, більш ергономічний, так як швидше нагрівається, і чистити його набагато простіше. А ще можна для гриля поставити свій рівень нагріву.
Вибираючи конкретну модель мікрохвильовій печі, звичайно, можна переглянути тисячі відгуків на форумах, порадитися з кількома консультантами, але вибір все одно буде за вами.
Якщо ви досвідчена господиня з великим стажем готування, то зможете пристосуватися і до будь-якої моделі НВЧ. Нехай і не вийде з першого разу пишний пиріг або стейк з риби із запеченою скоринкою, але з другого разу досвід з’явиться.
Зрештою, у дорогих моделях, оснащених і грилем та конвекцією, є автоматичні програми, що включають навіть різні кухні світу. Недосвідченій господині буде досить просто вибрати продукти, скласти у спеціальну посуд і просто задати потрібну програму, яка сама вибере час приготування, потужність нагріву і навіть поєднання або послідовність режимів: мікрохвиль, гриля або режиму з грилем і конвекцією.

Як користуватися режимом конвекції

Якщо ви давно та успішно користувалися послугами мікрохвильовій печі для розігріву, а тепер нарешті придбали сучасну і вдосконалену піч з конвекцією, то прийшла пора познайомитися з самими простими правилами її використання. Отже, кілька порад для початківців:
  1. Готуйте в спеціальному посуді з жароміцного скла, призначеної для даного виду мікрохвильовій печі.
  2. Готуйте страви в невеликому обсязі, щоб вони рівномірно пропеклися.
  3. Використовувати при готуванні спеціальну підставку у вигляді решітки на ніжках (як правило, вона є в комплекті з будь піччю). Така підставка під час приготування дозволяє гарячому повітрю циркулювати навколо всього обсягу страви, що і дозволить рівномірно на нього впливати.
  4. Якщо хочеться отримати рум’яну скоринку, краще використовувати комбінований з грилем режим. Крім того, такий спосіб приготування скорочує час приготування на 15-20 хвилин, що дозволить заощадити електроенергію, і ваш час, що не менш цінне.
  5. Перед початком запікання м’яса і риби або випікання пирогів рекомендується для початку розігріти робочу камеру протягом 10-15 хвилин.
  6. 6.Експериментуйте з різними продуктами і режимами, щоб постійно радувати своїх рідних і друзів.

Купувати чи не купувати мікрохвильову піч?

Саме таким питанням задаються багато покупців, приходячи сьогодні в магазин побутової техніки. Які ж насправді плюси і мінуси СВЧ-печі з мікрохвилями, грилем і конвекцією? Можливо, таке порівняння допоможе визначитися зі своїм вибором.
Переваги Недоліки
кілька режимів, можливість поєднувати різні способи приготування маленький, порівняно з духовкою, обсяг
готує швидше — економить час не всяка підійде посуд
зберігає більше корисних речовин велика витрата електроенергії
автоматичне управління і сенсорна панель хороші моделі коштують дорого
багатофункціональність
Якщо у вас старенька СВЧ-піч і ви не користувалися мікрохвильовою піччю з конвекцією та грилем, то настав час освоювати нові технології.
Останнім досягненням можна вважати появу такої мікрохвильової печі, яка поєднує в собі цілих шість способів приготування: мікрохвилі, мікрохвилі з парою, гриль, мікрохвилі з грилем, конвекція, конвекція з грилем.
Гідним представником такого класу агрегатів можна вважати модель Panasonic NN-CS596S. Вона заснована на інверторної технології приготування, і страви виходять не тільки красивими і смачними, але і володіють прекрсными смаковими якостями.
Є гідні моделі і в компанії Samsung, LG, Redmond — словом, у всіх світових виробників побутової техніки. Якщо вам подобається сучасний дизайн, при цьому кухня не настільки велика, щоб втілити всі найсміливіші мрії в її оформленні, то купівля сучасної мікрохвильової печі, обладнаної передовими технологіями, дійсно, і допоможе створити затишок, і страв надати справжній домашній смак, і місце на кухні заощадити. А ось стару піч можна відвезти на дачу, щоб просто розігрівати в ній їжу.

Чи треба вірити міфам?

З приводу використання мікрохвильових печей з’явилося так багато міфів, що настала пора їх розвінчати. Ось найпоширеніші з них.

Міф 1. НВЧ-хвилі змінюють молекулярну структуру продуктів

Багато людей вважають, що мікрохвилі змінюють будову продуктів на молекулярному рівні, що може зробити негативний вплив на людину. Але потрібно розуміти, що мікрохвилі тільки нагрівають продукти, це не іонні або радіаційні випромінювачі, а значить, ніякої шкоди не приносять.

Міф 2. У такій їжі багато канцерогенів

Якщо згадати хімію, то канцерогенні речовини утворюються при з’єднанні масла з високою температурою. А це частіше відбувається або при смаженні, або в духовці. Приготування в мікрохвильовці, навпаки, більше наближене до пароварці, так як масла зовсім не використовується, тобто така їжа принесе тільки користь.

Міф 3. Небезпечно знаходитись поруч з піччю працює

Під час роботи мікрохвильової печі всі тканини і клітини людини будуть відчувати на собі випромінювання, що принесе шкоду. Але зараз половина приладів, включаючи мобільний телефон і комп’ютер, випромінює електромагнітні хвилі, а ми проводимо поруч з ними значно більше часу. А в печі має металевий корпус, цілком захищає від впливу даного випромінювання. Ось кому дійсно не можна перебувати біля працюючого агрегату — так це тим, у кого стоїть кардіостимулятор.
Вірити чи не вірити міфам — зрештою, справа особисто кожного. А ось задуматися про придбання сучасної мікрохвильової печі з конвекцією та грилем, мабуть, варто багатьом.

0 коментарі:

Дописати коментар