пʼятниця, 27 січня 2017 р.

Як вибрати хлібопічку для дому: 7 корисних порад

Хлібопічка – пристрій непроста. І справа тут не зовсім у тому, що перед тим як вибрати хлібопічку з величезного асортименту техніки і придбати її, потрібно розібратися у всіх її тонкощах. Просто хліб сильніше всіх інших продуктів здатний впливати на енергетику і емоційний стан людини. Недарма всі народи так його шанують. Вважається, що хліб має готувати тільки господиня будинку, так як в ході кулінарного процесу вона може передати свою любов домочадцям. А адже раніше було саме так.
На щастя, сьогодні можна відродити цю давню традицію, і розумниця-хлібопічка нам у цьому допоможе. Благо, купити її можна в будь-якому магазині побутової техніки. Думаєте, що машина не зможе впоратися з такою важливою завданням? А ось і ні! Інгредієнти будете закладати саме ви.
Чому б не уявити, що скоро будинку з’явиться яскравий і красивий хлібець, який порадує ваших близьких? Він-то вже буде набагато смачніше і краще, ніж його безликий магазинний побратим. Дуже скоро так і буде, коли вам вдасться вибрати хорошу хлібопічку. Але для початку розберемося в її пристрої.

Як працює хлібопічка

Незалежно від того, яку хлібопічку ви вирішите купити, вона буде працювати за дуже простим принципом: ви вибираєте рецепт, скажімо, житнього хліба, закладаєте інгредієнти в потрібній кількості, потім натискаєте пару кнопок і просто чекаєте, поки з’явиться домашній хлібець. А ваша помічниця тим часом:
  • замісить ніжне тісто;
  • дасть йому «підійти»;
  • знову вымесит, щоб прибрати зайві бульбашки;
  • дозволить тесту «підійти» вдруге;
  • спече;
  • збереже для вас теплий хлібець протягом години-трьох.
Саме в цьому і полягають основні функції хлібопічки. Звичайно, у кожної моделі є свої особливості. Приміром, у деяких потрібно закладати спочатку рідкі продукти, в інших – сухі. Також у деяких потрібно вручну досипати інгредієнти під час роботи печі, інші справляються з усім самі. Якщо сумніваєтеся, яку вибрати хлібопічку, краще подивіться відео про різних моделях і почитайте відгуки.
Але спочатку ми відкриємо вам великий секрет: на якість хліба практично не впливає модель, ціна та інші параметри хлібопечі, так як все залежить від рецепту і продуктів, які ви використовуєте. А от чи буде ваше пристрій працювати довго або зламається вже через місяць-другий, залежить від якості.
Сьогодні ми пропонуємо вам 7 порад, які допоможуть вибрати хорошу хлібопічку.

Відерце – всьому голова

Оскільки все таїнство приготування хліба будинку відбувається у відерці, саме на нього варто звернути увагу в першу чергу. Як правило, ємності роблять з алюмінію або нержавіючої сталі. Другі вважаються більш надійними і довговічними. Обидва види покриваються зверху антипригарним шаром, тому користуватися відерцем потрібно акуратно.
Хлібопічка може бути доповнена ємністю для тіста різних обсягів: від 450 м до півтора кілограм. Для одного-двох чоловік рекомендується придбати прилад, який випікає півкілограмовий хліб. Для великої родини підійде ємність, приготування їжі за раз, як мінімум, кілограм хліб. Врахуйте, що у відерці більшого об’єму можна приготувати як солідний, так і скромний батон, а ось в маленькому ви змушені будете піч тільки невеликі булки. Зате такі моделі більш компактні і легкі, тому для них простіше знайти місце (як не крути, а це важливо, якщо кухня маленька).

Оптимальна кількість лопаток

Якщо ви хоч раз заглядали всередину хлебопечей або дивилися відео про них, то напевно звернули увагу, що іноді у них всього одна лопатка, а іноді – дві.
На перший погляд може здатися, що потрібно купити з двома. Однак, як показує практика, якщо у приладу достатня потужність, то кількість лопаток великої ролі не грає.
Більш того, слабке місце будь-якого відерця – це гумова прокладка, яка охоплює вал мішалки. Від частого і тривалого контакту з рідинами і маслами вона псується, тому ємність починає підтікати. Якщо лопаток дві, то ризик поломки збільшується вдвічі. До речі, досвідчені користувачі радять вибрати хлібопічку, в яку спочатку потрібно класти сухі продукти, якщо ви плануєте часто використовувати функцію відстрочення старту.

Порада третя: якою повинна бути потужність

Потужність у хлебопечей коливається від 450 до 1650 Вт. Малопотужні прилади, як правило, мають менше програм. Наприклад, їм не під силу замішування тіста для вареників або пасти. З іншого боку, найпотужніша хлібопічка буде використовувати більше електроенергії. Якщо для вас питання економії істотний, вибирайте невелику потужність. Якщо ж ви хочете мати більше можливостей, варто вибрати хлібопічку з потужністю 1650 Вт.

Список популярних програм

У будь-якої моделі є чотири базові програми:
  • стандартна;
  • експрес;
  • замішування тіста;
  • випічка.
Далі кількість і різноманітність функцій залежить від моделі. Якщо ви не знаєте, як правильно вибрати хлібопічку, давайте розберемося з кожної з програм:
  1. Стандартна – це основна і головна програма, яка включає всі процеси приготування хліба. Зазвичай вона займає близько 3,5 годин.
  2. Експрес. Ця програма передбачена у всіх моделях. На приготування у неї йде всього 2 години. Насправді нею рідко користуються, тому що батон виходить не такий пишний і смачний. Не дивно: часу на заміс набагато менше. А будь-яка господиня будинку в курсі, що тісто не любить суєти.
  3. Французький хліб – найдовша програма, яка дозволяє отримати особливо повітряний і м’який хлібець.
  4. Заміс тіста. Ось тут у моделей є відмінності. Деякі здатні замісити тільки дріжджове тісто, інші можуть приготувати все для житнього хліба, треті готують найрізноманітніші види, для яких передбачені різні лопатки. Звичайно, багатофункціональні моделі коштують дорожче. Як інакше?
  5. Кекси. Тут теж відмінності: одні прилади беруть на себе всі процеси приготування, інші – тільки випікають. Втім, користуватися цією програмою ви будете нечасто: занадто трудомісткий процес, при якому далеко не завжди вдається підібрати грамотний рецепт.
  6. Випікання. Завдяки програмі хлібопічка готує будь-які види випічки.
  7. Варення. Цією функцією насправді рідко користуються: «мотати» 1,5-2 години електрика заради маленької баночки варення – задоволення сумнівне. Хоча виробники і запевняють, що при такій обробці зберігаються вітаміни, ви все одно не зможете використовувати хлібопічку для зимових заготовок.
  8. Програма для приготування житнього хліба. Вона вам знадобиться обов’язково, адже постійно їсти тільки білий хліб вам набридне, яким би смачним і повітряним він не був.
  9. Додаткові функції: випічка з добавками, багети, медово-гірчичний, гарбузовий, сметанний батон і т. д. В принципі, необов’язково вибирати пристрій з усіма цими можливостями. Ті ж добавки можна насипати вручну, а різні види хліба готувати за різними рецептами, користуючись стандартними програмами.
Подумайте, скільки функцій потрібно саме вам. Не женіться за їх кількістю: якщо це ваша перша хлібопічка, вибирайте щось простіше. Адже потім її можна віддати комусь, а собі купити більше «круте» пристрій, якщо вам сподобається експериментувати.

Диспенсер, таймер і інші «навороти»

Хлібопічка може бути доповнена різними опціями:
  1. Таймер – річ потрібна і корисна. Дозволяє відкласти старт будь-якої програми на 6-12 годин. Він вам обов’язково знадобиться, адже не завжди є можливість бути вдома поруч з піччю.
  2. Диспенсер – це спеціальний відсік, який в потрібний час насипає в тісто додаткові компоненти. Дорога і не завжди потрібна річ, адже в моделях без нього достатньо просто відкрити кришку і всипати продукти після звукового сигналу.
  3. «Захист від дітей» не дозволяє відкрити кришку під час роботи пристрою. В принципі, достатньо просто поставити прилад в недоступне для допитливих малюків місце і можна бути спокійною за їх безпеку.
  4. Оглядове віконце дозволяє побачити процес приготування хліба. За відгуками користувачів, занадто велике вікно не дозволяє отримати рум’яну верхівку хлібця, так як через нього втрачається трохи тепла. Але зовсім без віконця теж незручно: іноді потрібно простежити за тістом, особливо якщо ви використовуєте вдома новий рецепт, скажімо, житнього хліба.
  5. Запас памяті при перебоях з харчуванням. Ця функція дозволяє хлібопічці 5-40 хвилин обходитися без електроенергії, тобто після включення вона продовжить працювати з того місця, де закінчила. Корисна у випадку, якщо ваша електромережу любить підносити сюрпризи.

Який корпус хлібопічки краще

Корпус хлібопічки може бути пластиковим або виготовленим з нержавіючої сталі. Пластик легкий, недорогий матеріал, за яким будинку простіше доглядати. Однак він може зламатися при необережному поводженні. Нержавіюча сталь більш міцна, проте, вона вимагає ретельного догляду.
Пластик або нержавіюча сталь – справа смаку. Головне, щоб корпус був якісним: мав отвори для пари і надійні стики. Слідкуйте, щоб не було тріщин, гострих кутів або нерівних країв.

Відмінності дорогих і дешевих моделей

Основні відмінності між дорогими і дешевими моделями полягають в якості комплектуючих і кількості функцій. Якщо до першого моменту потрібно підходити серйозно, то з другим можна проявити гнучкість. Особливо якщо ви хочете вибрати свою першу хлібопічку.
Ну навіщо вам 19 програм і купа пристосувань? Може, вони і не знадобляться ніколи.
А ось якість ігнорувати не варто. Відерце, корпус, широкі лопати, надійні кріплення і хороша ізоляція – все це повинно викликати довіру. І висока вартість – зовсім не гарантія довгої та безперебійної роботи. Будь-яке відео про хлебопечах доведе вам, що і середні за ціною моделі мають відмінні характеристики. Так що цілком можна вибрати і їх.

Порівняння популярних моделей

Щоб вибрати підходящу вам хлібопічку, потрібно визначитися з програмами, які ви збираєтеся використовувати і з вагою готового батона. Також подумайте, які додаткові функції, які вам дійсно потрібні. Потім можна порівняти різні моделі з приблизно однаковими характеристиками і обрати 2 або 3 з них, які вам подобаються. Подивіться відео про них і почитайте відгуки. Напевно, якась модель особливо «западе вам у душу. Ось її і купуйте.
Можна навіть скласти табличку, на зразок цієї:
Параметри Panasonic SD-2511 WTS Kenwood BM256 Moulinex RZ710130
Потужність 550 Вт 450 Вт 1050 Вт
Вага готового хліба 500/750/1100 500/750/1000 500/750/900
Форма випічки Цегла Цегла Круглий
Кількість програм 15 12 17
Додаткові можливості Диспенсер, таймер, підтримка температури, захист від перегріву, вибір кольору скориночки Вибір кольору скоринки, підтримання температури, таймер, запас памяті при збої електроенергії Вибір кольору скоринки, запас памяті при збої електроживлення, таймер, захист від перегріву
Габарити 382х256х389 345х345х250 390х310х350
Кількість лопаток 1 1 1
Так набагато простіше знайти підходящу модель. Впевнені, що тепер у вас не виникне ніяких складнощів і ви зможете вибрати і купити хорошу хлібопічку. Нехай ваша покупка буде вдалою!

0 коментарі:

Дописати коментар