пʼятниця, 27 січня 2017 р.

Кавоварки: як вибрати найкращу модель для дому

Здавалося б: просто залий пакетик розчинної кави окропом і пий готовий напій. Навіщо зайві складнощі? Проте все більше людей відмовляються від порошку невідомого походження і думають над тим, як вибрати кавоварку для дому, щоб частіше насолоджуватися справжнім міцним напоєм. Більше того, хто хоч раз спробував, як смачно готує кавоварка, не хоче зв’язуватися з розчинними порошками.
І правильно, адже ще невідомо, що саме кладуть у горезвісні пакетики. Інша справа – зерна. Один аромат чого вартий! А смак? Це ж просто казка! Але яку кавоварку дійсно варто вибрати для дому? Їх так багато, що буквально розбігаються очі. Можна, звичайно, звернутися до консультантів у магазині і попросити пояснити різницю між апаратами різного типу. Але чи завжди вони об’єктивні? Давайте краще розберемося самостійно, як вибрати сучасну кавоварку для дому.

Типи

Кавоварки для дому поділяються на такі типи:
  • «французький прес»;
  • краплинні;
  • ріжкові або еспресо;
  • гейзерні;
  • капсульні;
  • об’єднані.
Є ще кавомашини – складні і дорогі пристрої, які здатні робити чудовий напій вдома без будь-якого втручання людини. Однак про них мова піде окремо в цій статті. А сьогодні давайте визначимо, апарат якого типу краще вибрати саме для вашого будинку. Почнемо?

«Французький прес»

Це навіть не кавоварка, а швидше пристрій для заварювання. Являє собою скляну посудину з поршнем і металевим фільтром на кінці. Щоб приготувати вдома напій, потрібно висипати мелене сировину в циліндр, залити його окропом і почекати кілька хвилин. Коли все буде готово, просто опустіть фільтр вниз з допомогою поршня. Так вся гуща опиниться на дні.

Переваги:

  • легко користуватися;
  • не потрібно підключати до електромережі;
  • немає необхідності купувати витратні матеріали (фільтри і т. д.);
  • можна готувати різну кількість кави (в межах ємності циліндра);
  • компактність.

Недоліки:

  • неможливо зварити різні види (еспрессо, капучино і т. д.);
  • фортеця доведеться визначати емпіричним шляхом;
  • немає ніяких додаткових можливостей (таймер, підігрів тощо).
Якщо ви захотіли вибрати саме такий апарат для дому, зверніть увагу на його складові: циліндр повинен бути виконаний з жаростійкого скла, поршень і фільтр – з хорошою нержавіючої сталі, а ручка не повинна нагріватися.

Краплинні

Апарат саме такого типу можна побачити в деяких американських фільмах. Він являє собою два різних судини з відсіком для меленої сировини між ними. У верхній необхідно налити воду до певної позначки, потім насипати у відсік перемелені зерна та включити апарат. Вода нагріється до 90 градусів і почне стікати вниз, просочуючись по краплі через сировину, поки нижній посудину не наповниться.

Переваги:

  • за один цикл готується відразу багато напою;
  • можна вибрати будь-який з видів меленої кави;
  • якщо є термос або підігрів, все взагалі готується і розливається безперервно, варто лише вчасно підливати воду в краплинну кавоварку і міняти в ній сировину;
  • підходить для великих компаній.

Недоліки:

  • краплі не завжди встигають «витягнути» аромат і смак з перемелених зерен, тому напій іноді не виходить смачним;
  • необхідно своєчасно міняти фільтри;
  • ви завжди будете змушені готувати повний посудину, інакше апарат буде працювати неправильно.
Тим, хто хоче вибрати кавоварку для дому крапельного типу, варто подивитися на такі показники:
  1. Потужність. Чим вона нижча, тим повільніше тече вода і, відповідно, міцніше кави. У апаратів з потужністю 700-800 Вт найміцніший готовий продукт.
  2. Колба. Краще, якщо вона буде скляній, так як пластик здатний зіпсувати смак. Ручка колби нехай буде зроблена з матеріалу, який погано проводить тепло, інакше ви ризикуєте обпектися, наливаючи каву вдома.
  3. Розмір колби. Перш ніж вибрати апарат, враховуйте, скільки людей одночасно будуть ним користуватися.
  4. Фільтри. Вони можуть бути одноразовими, нейлоновими (на 60 заварювань) і «золотими» з практично необмеженим використанням.
  5. Термос або підігрівач. В принципі, чим довше стоїть кави, тим гірше його смак. Однак іноді використання підігрівача або термоса виправдано.
  6. Таймер. Він дозволяє включати або вимикати машину в заданий час.
  7. Вибір фортеці. Ця можливість є не у всіх моделях.

Ріжкові або еспресо

Вони діляться на два типу:
  1. З тиском до 15 бар. Тут кава вариться з допомогою пара: в посудину наливається вода, яка нагрівається до значної температури і перетворюється в пар. У певний момент відкривається прихований клапан, і пара під тиском проштовхується через ріжок з меленим сировиною. Остигаючи, він виливається в кухоль у вигляді кави. Приготований таким способом напій виходить дуже міцним і смачним.
  2. З тиском більше 15 бар. Перемелені зерна готуються за допомогою нагрітої до 87-90 градусів води, яка під тиском пропускається через ріжок з сировиною і наливається в чашку у вигляді готового напою. Така ріжкова кавоварка працює набагато швидше і кава в ній не втрачає свій неповторний аромат.

Переваги:

  • можна вибрати модель на одну або дві чашки;
  • можна готувати капучино і еспрессо;
  • напій готується швидко і зберігає всі свої унікальні властивості;
  • кавоварку ріжкового типу легко мити, а якість готового продукту не залежить від часу її інтенсивного використання.

Недоліки:

  • в парових машинах ріжкового типу напій готується довго, чому він частково втрачає аромат і смак;
  • для приготування потрібно вибрати тільки зерна певного помелу.
Якщо ви захотіли вибрати кавоварку для дому ріжкового типу, у неї повинен бути:
  • металевий ріжок, так як пластиковий здатний зіпсувати смак;
  • піддон, щоб збирати можливі протечки;
  • резервуар для молока або спеціальна трубочка для приготування капучіно;
  • захист від перегріву.

Гейзерні

Вони бувають двох типів: електричні і звичайні, які потрібно нагрівати на плиті. На вигляд вони схожі на чайники. Всередині гейзерних моделей знаходиться два відсіки: для води і для меленої сировини. У той час як працює кавоварка, вода нагрівається, проходить через відсік з перемеленим зерном і знову опускається на місце.
До того, як вибрати гейзерную кавоварку, визначте, який з двох видів вам більше підходить. Також варто зважити всі плюси і мінуси цього типу.

Переваги:

  • можна отримати велику кількість напою;
  • підходять як для кави, так і для чаю.

Недоліки:

  • кава виходить не таким ароматним, як в інших моделях;
  • складність в експлуатації (занадто багато деталей і відсіків, які потрібно вимити).

Капсульні

Якщо ви не любите довго возитися з зернами, капсульні кавоварки створені спеціально для вас. Варто тільки покласти спеціальну капсулу або паперовий пакетик з кавою, як незабаром ви зможете насолодитися прекрасним напоєм. Такі апарати користуються попитом в кафе і офісах, так як дозволяють швидко заварити будь-яку кількість напою: знай, міняй собі пакетики і доливаю воду.
Але перед тим як вибрати кавоварку для дому капсульного типу, врахуйте, що ви зможете користуватися тільки капсулами певного бренду, так як інші не зможуть підійти до вашої машини. Більш того, що саме поклали в пакетик, знає тільки головний технолог фірми-виробника. Так що експериментувати ви не зможете.

Об’єднані

Комбіновані поєднують у собі відразу кілька видів, з-за чого і коштують дорожче. Зручно, якщо однією з функцій такого апарату буде можливість готувати каву з капсул. Так ви зможете спробувати різні види і при цьому швидко заварити пакетик з улюбленим напоєм при необхідності.
Вибираючи будь-прилад для приготування кави, обов’язково перевірте: а чи зручно їм користуватися? Бажано, щоб всі деталі знімалися і милися під проточною водою, а то і з миючим засобом. Справа в тому, що осад, який залишається на стінках, здатний зіпсувати смак готового напою.

0 коментарі:

Дописати коментар