пʼятницю, 27 січня 2017 р.

Що таке кліматичний клас холодильника і який з них краще

Вибираючи сучасний холодильник, вкрай важливо розуміти, в чому полягають відмінності моделей, і яка буде кращим варіантом для вас. Залишивши інші характеристики цих незамінних побутових пристроїв, у цій статті розглянемо, що таке кліматичний клас холодильника, і для чого він використовується.
Приймаючи рішення про купівлю холодильника, найчастіше ми керуємося лише місткістю основний і морозильної камери, потужність (Вт), наявністю «розумних» функцій і, звичайно ж, зовнішнім виглядом всього пристрою. Навіть від продавця-консультанта рідко почуєш що-небудь про класи даних побутових приладів; що вже говорити про рекомендації з приводу того, який краще вибрати. А адже цей параметр повинен бути одним з основних критеріїв вибору, так як від нього залежить термін служби холодильника.

Що таке кліматичний клас і навіщо він потрібен

Кліматичний клас холодильника (S, SN, ST…) вказує користувачу, яка температура повинна бути в приміщенні, де планується експлуатація пристрою. При недотриманні цієї вимоги (наприклад, холодильник для холодного клімату буде працювати в жаркій місцевості), зростає ризик не тільки погіршення якості зберігання продуктів, але і швидкої поломки всього приладу. Виробники укомплектовують свої моделі компресорами такої потужності, якої вистачить для підтримання різниці температури зовні і всередині холодильних камер в строго обмеженому діапазоні.
Покупцеві буде дуже корисно знати, які кліматичні умови підійдуть для експлуатації конкретної моделі, і, залежно від цього, робити остаточний вибір. В такому разі можна розраховувати на гарантійний ремонт устаткування, у праві на який можуть відмовити, якщо буде встановлено порушення температурного режиму. Юридично саме користувач виявиться крайнім, бо порушив правила експлуатації холодильника, зазначених в техпаспорті, так і на спеціальній наклейці на корпусі.
Нікому не буде діла до того, що менеджер магазину не пояснив покупцеві, що означають символи (N, T, SN, ST) у графі, яка позначає клас холодильника. В наступному розділі статті ви знайдете докладну класифікацію класів з описом їх особливостей.

Якими бувають кліматичні класи холодильника

Щоб зрозуміти принципові відмінності, які мають класи холодильників, ознайомтеся з таблицею, запропонованої нижче.
Клас Символ позначення Температурний діапазон (С) Примітка
Нормальний N (УХЛ) 16-32 Найбільш універсальний кліматичний клас, що включає більшість холодильників в магазинах Росії. Однак, жителі південних регіонів, де температура влітку може перевищувати 32 градуси, повинні пам’ятати: експлуатація холодильника в такому випадку можлива лише в кондиціонованому приміщенні. Ну а в зимовий період будинок обов’язково має бути опалюваним.
N та SN в агрегатах вітчизняного виробництва може мати маркування «УХЛ» (клас для помірно-холодного клімату).
Субнормальный SN (УХЛ) 10-32 Цей кліматичний клас холодильників буде ідеальним рішенням для приміщень з нестабільним опаленням (підвалів, підсобки, холодних коридорів…), де температура може опуститися нижче комфортної.
В агрегатах вітчизняного виробництва ST може іменуватися «УХЛ».
Субтропічний ST 18-38 Підійде для регіонів, де влітку буває досить жарко (вище 32 градусів).
Тропічний T 18-43 Тропічний клас холодильників дозволить їм відмінно себе почувати навіть у саму нестерпну спеку, яку створять або кліматичні умови (в південних регіонах), або особливості приміщення (південна сторона, відсутність кондиціонера, маленька площа).
У магазинах побутової техніки найчастіше можна зустріти холодильники нормального класу (N), хоча їх експлуатація можлива лише на невеликій території Росії. В інших зонах потрібні субнормальный (SN на Півночі), або субтропічний і тропічний (ST та T на Півдні). Чому тоді нам пропонують не зовсім те, що потрібно? По-перше, ціна на холодильник нормального класу буде нижче, з-за чого його легше продати; по-друге, завжди є «маневр» для того, щоб відмовити в гарантійному ремонті.
Останнім часом виробники почали випуск «мульти класових» холодильників, мають більш широкий діапазон допустимих температур (кліматичні умови). Але якщо ви живете в нормальному будинку, де не буває ні екстремально жарко, ні занадто холодно, досить просто вибрати клас з чотирьох основних.
Цього буде достатньо для довгострокової служби вашого холодильника.

0 коментарі:

Дописати коментар