четвер, 2 лютого 2017 р.

Як вибрати і замінити диск на болгарці

Головна запасна частина кутової шліфувальної машини (КШМ) — змінний різальний інструмент. Абразивний диск, що обертається з великою швидкістю, ріже, шліфує або полірує матеріали. Для обробки металу кола роблять з абразивною крихти, для дерева застосовують сталеві фрези, для каменю — металеві диски з алмазним напиленням. Спеціальні насадки — корщетки, пелюсткові наждачні круги додатково розширюють можливості вашої болгарки. Далі ми дізнаємося, яких видів бувають диски, як правильно зняти старий і поставити новий, а також розглянемо можливі проблеми, що виникають в процесі заміни, та шляхи їх вирішення.

Види дисків для болгарки: як вибрати підходящий

Промисловість виготовляє болгарки і диски для них стандартних розмірів: 115, 125, 150, 180 і 230 мм. УШМ від 180 мм використовують для різання каменю. Найпоширеніший розмір машинок для дому та дачі — 125 мм, під них випускають найбільше дисків і насадок.
Увага! Завжди підбирайте диск під розмір вашої болгарки. Диск меншого діаметра в УШМ ставити можна. А от знімати кожух і ставити диск більшого діаметра — вкрай небезпечно!
Пропонуємо розділити диски за призначенням: відрізні, шліфувальні, заточувальні та обдирні. Розглянемо докладно кожен вид.

Відрізні

Розсікає метал
Недорогий диск по сталі Лужського заводу
Різання матеріалів — найчастіша завдання при ремонті і будівництві, простий абразивний круг по металу легко розпиляти сталевий пруток, покрівельне залізо або пластик. Ці кола виготовлені з корунду (кристалічний глинозем) або електрокорунду (синтетичний корунд).
При купівлі рекомендуємо уважно читати написи на диску або упаковці. Круг для різання металу на увазі не відрізнити від диска по каменю.
Пиляємо камінь
Бюджетний диск по каменю випускає Лужский завод
Для різання каменю рекомендуємо взяти спеціальний диск — в них застосований інший абразив — карбід кремнію. Він впорається з білою силікатною цеглою та шифером. А ось червона цегла, кахельна плитка і тим більше бетон — йому не піддадуться — треба брати алмазний диск.
Для робіт вдома і на дачі рекомендуємо диски Лужського заводу. Вони швидко стираються і порошать, але коштують всього 15-20 рублів за штуку.
Розпускаємо дерево
Такі випускаються і для болгарки
Диски ріжучі дерево, дуже схожі на полотно циркулярної пили. Власне, це і є диск для циркулярної пили, тільки посадковий діаметр 22,2 мм підходить для шпинделя болгарки.
Увага! Ми не рекомендуємо домашнім майстрам пиляти дерево ручної болгаркою. Інструмент, відкинутий віддачею, завдасть серйозну травму.
Алмазні
Як відомо, алмаз дуже твердий мінерал, тому алмазні диски легко справляються з червоним цеглою, керамогранітом, кахлем. Основний матеріал, який ріжуть алмазними дисками — бетон.
З алмазами треба звертатися обережно — диском не ріжуть сталь, його не можна перегрівати. Вже через дві хвилини пиляння бетону диск сильно нагріється — зробіть паузу. По колу диска для сухого різання зроблені прорізи для охолодження.
Випускають диски для вологого різання керамічної плитки і керамограніта. Вода охолоджує диск і змиває небезпечну пил.
Як підібрати товщину відрізних дисків
Кожен майстер знає, що чим тонший інструмент, тим краще. Менше матеріалу йде в стружку, легше пиляти, зріз виходить чистіше.
Диски для болгарок 115 і 125 мм випускають товщиною 1,0–2,5 мм. Диски 150 і 200 мм — товщиною 1,8–4,0 мм Пресований корундовий порошок армований синтетичною сіткою.
Увага! Самий тонкий диск (1,0 мм) при пилянні «гуляє» і легко ламається, його шматки летять з великою швидкістю у всі сторони. Не забувайте про захист очей і рук.
Рекомендована товщина відрізного диска — 1,6 мм.

Шліфувальні

Наступна за важливістю робота, яку майстри доручають болгарці — шліфування та полірування. Подібну обробку застосовують до металу, дерева, пластику та інших матеріалів.
Пелюстковий круг по дереву: десятки наждакових пелюсток швидко зрізають стружку
Вибір шліфувальних дисків дуже широкий. Якщо ви реставрируете сервант, для зняття шарів шелаку підійде пелюстковий круг. Він захоплює великі поверхні і зрізає за один прохід багато матеріалу.
Шліфувальна насадка являє собою пластиковий коло, до якого кріпиться на липучці наждачка
Інша насадка нагвинчує на шпиндель болгарки. До неї на «липучці» (Velcro) приліплюється наждачний папір. Для грубої обробки — Р60 або Р80, для більш тонкої — P120 або P180. Зі зменшенням розміру зерна шліфування плавно переходить в полірування.
Полірувальний диск, зроблений з вовни альпака
Спеціально для полірування існують насадки у вигляді подушок, повстяних або тканинних дисків. Перед роботою на них наносять полірувальну пасту, наприклад, ГОІ.

Заточні круги

Взагалі-то для заточування інструменту існують спеціальні верстати — точила. Тим не менш обертовий диск болгарки здатний підправити затупившийся сокиру або колун, ніж або косу. Враховуючи побажання майстрів, промисловість випускає для болгарок 115 і 125 мм заточувальні диски.
Заточувальні диски перетворюють болгарку в точило
Диски зроблені з грубого абразиву, спресованого в товсту пластину (більше 5 мм) з опуклістю у центрі. Якщо встановити такий диск на шпиндель, фланець ховається в поглибленні і не виступає над площиною диска. Грубі заточувальні диски використовують також для зачищення зварних швів.

Обдирні щітки та диски

Майстри, що ремонтують будинки середини минулого століття, стикаються зі зняттям масляної фарби зі стін. Для такої роботи підійдуть дротяні корщетки.
Проти такої сталевий чашки не встоїть жодна фарба
Корщетка являють собою чашку, по колу якій розташовані сталеві або латунні джгути. Відрізняється товщиною і жорсткістю дроту — для грубої і тонкої обдирання. Щітка нагвинчує на шпиндель з різьблення М14.
Шліфувальний диск по каменю рівне зрізає старий цемент
Після зняття масляної фарби криву бетонну стіну треба відшліфувати. З таким завданням впорається тільки болгарка. Робоча поверхня алмазного обдирного диска — перпендикулярна осі обертання. Синтетичні алмази зрізають і згладжують бетон, як наждачний папір дерево.

Як провести заміну

Таким диском різати вже незручно
Диски для болгарки — витратний матеріал, при різанні вони досить швидко стираються. Зносився диск треба замінити. Подивимося, як це зробити на прикладі нашої УШМ «Интерскол-115».
Увага! Перед роботою перевірити, що машина вимкнена від електричної мережі!

Покрокова інструкція

Диск кріпиться на шпинделі болгарки притискним фланцем з різьбою М14. Для відгвинчування фланця в комплект болгарки входить ріжковий ключ. Його штирі чіпляються в отвори фланця.
Ріжковий ключ отвинтит фланець
Щоб зняти фланець, шпиндель треба зафіксувати. Для цього на протилежній від диска стороні корпусу роблять фіксатор. При натисканні на кнопку шплінт входить в отвір веденого диска редуктора і не дає шпинделя обертатися.
Кнопка фіксує шпиндель
Вставляємо ріжковий ключ в отвори фланця. Правою рукою натискаємо на кнопку фіксатора, одночасно лівою проворачиваем ключ проти годинникової стрілки і страгиваем фланець з місця.
Ріжковий ключ вставлений в отвори фланця
Наша болгарка обертається за годинниковою стрілкою. Якщо у вас напрямок інше, запам’ятайте — відкручувати треба в сторону обертання диска.
Якщо фланець піддався, відкручуємо його рукою, знімаємо і відкладаємо в сторону.
Знятий верхній фланець
Знімаємо старий диск. Він нам більше не потрібен, його можна викинути.
Старий диск знятий
Знімаємо нижній фланець.
Нижній фланець знятий
При інтенсивному пилянні з внутрішньої сторони кожуха утворюється наклеп з підгорілих частинок металу і абразиву. Скористаємося сталевою щіткою, щоб очистити кожух.
Щітка очищає кожух
Встановлюємо на шпиндель нижній фланець, стежачи за тим, щоб лиски на фланці збіглися з проточками на шпинделі. Кладемо зверху прокладку.
Поставлений нижній фланець і прокладка
Якщо до вашої болгарці прокладки не додані, таку шайбу можна вирізати з картону або жерсті.
Ставимо на місце диск, закриваємо другою прокладкою.
Новий диск встановлений
Завдяки прокладкам, якщо диск заклинить в матеріалі і зламається, ви все одно зможете легко відкрутити фланець.
Від руки закручуємо верхній фланець проти напряму обертання кола (в нашому випадку за годинниковою стрілкою), притримуючи абразивний диск. Правою рукою затискаємо кнопку фіксатора закручуємо рукою, поки не відчутний опір. Вставляємо ріжковий ключ і закручуємо ще трохи, не більше ніж на чверть обороту. Занадто сильно затягувати фланець не потрібно, диск покоробиться.
Диск замінений, УШМ готова до роботи
На цьому заміна диска закінчена, можна продовжувати пиляння. Іноді при зміні диска на шляху майстра постають перешкоди. Що робити в таких ситуаціях — розглянемо далі.

Відео: як зняти старий і установити новий диск

Можливі труднощі в процесі

Що робити, якщо немає ключа
Ріжковий ключ до болгарці не прив’язаний і цілком може загубитися. Як зняти фланець в цьому випадку?
  1. Робимо ріжковий ключ з цвяха. Беремо цвях-«сотку», згинаємо в формі букви «П» так, щоб відстань між вертикальними стійками дорівнювало відстані між отворами під фланці. Зрізаємо ножівкою вістрі і головку. Встромляємо отриманий ключ» в отвори фланця і відвертаємо кріплення, не забувши зафіксувати шпиндель. Якщо гайка міцно затягнутий і сили пальців не вистачає, вставляємо між вертикальними відрізками ще один цвях — важіль буде більше.
  2. Використовуємо газовий ключ. Беремо великий трубний ключ, його ще називають «газовим». Таким інструментом сантехніки крутять сталеві труби. Розводимо ключ так, щоб він обхопив фланець цілком. Пробуємо зрушити гайку з місця, закріпивши шпиндель. Газовий ключ володіє величезним плечем. Якщо прикласти зусилля, зламається фіксатор шпинделя.
  3. Выстукивание гайки. Взяти металевий пруток або тонке зубило. Зафіксувати шпиндель. Стукати по краю отвори у фланці в напрямку обертання диска. Так можна зрушити гайку з місця. Цей спосіб не найбезпечніший: інструмент пошкоджує фланець і розбиває отвору для ключа.
Диск зламався, фланець заклинило
Уявімо, що майстер робить ковадло із сталевого рейки, випилює болгаркою вістрі. Диск перекосило в матеріалі і заклинило. Мотор продовжує працювати і міцно затягує фланець. Вся робота встала. Як поміняти диск, якщо він не відкручується?
  1. Розбираємо редуктор. Відгвинчуємо кріплення і знімаємо корпус редуктора. Газовим ключем або плоскогубцями тримаємо вал шпинделя, ріжком або іншим газовим ключем крутимо фланець. Диск при цьому методі не зачіпається, можна зняти і нормальний, хороший диск. Метод працює, навіть якщо фіксатор шпинделя зламаний.
  2. Використовуємо два газових ключа. Метод не вимагає розбору болгарки. Акуратно выламываем залишки диска, щоб дістатися до нижнього фланця. Першим газовим ключем затискаємо верхній фланець, другим ключем — зацепляем нижній. Крутимо в протилежні сторони.
  3. Гріємо гайку пальником. Засевшую гайку розігріваємо переносний газової пальником. Гайка від нагрівання розшириться і її легко можна буде відвернути.
  4. Розпиляти фланець ножівкою. Деякі майстри воліють розпиляти застряглий фланець ножівкою по металу. Варварський спосіб — доведеться купувати нову гайку.
  5. Змастити різьблення проникаючої мастилом. Полити засевшую гайку рідиною WD-40. Вона проникає у вузькі щілини і різьбові з’єднання. Після п’ятихвилинної перерви спробувати зрушити гайку ключем.
  6. Вирізати залишки диска ножівкою. Ламаємо диск плоскогубцями, поки це можливо. Знімаємо захисний кожух, вставляємо в щілину ножівку по металу і випилюємо залишки абразивного круга. Делікатний і надійний метод. Не вимагає розбору болгарки і жорстких впливів на інструмент. Майстер повинен володіти терпінням, так як спосіб займе до години. Абразив швидко пере ножівкові полотна, їх потрібно кілька штук. Гідність — збереження гарантії на УШМ, немає ризику поломки.
Відео: як змінити диск болгарки, якщо ключ загублений
Для чого потрібні картонні прокладки
Це дуже просто і дуже важливо. Щоб фланець завжди легко отвинчивался, треба прокласти між абразивним диском і фланцем прокладку. Або дві — з кожної сторони диска.
Ці кружечки гарантують, що фланець не застрягне
Такі диски можуть йти в комплекті з болгаркою або ж ви можете вирізати їх самостійно.
Для шпинделів кутових шліфувальних машин фабрики випускають тонкі і товсті абразивні диски, металеві ріжучі кола, нейлонові щітки. Всі ці запасні частини перетворюють болгарку в універсальний інструмент і розкривають його можливості з несподіваного боку. Наприклад, болгарка перетворюється в точило. Диск змінити нескладно, але майстер повинен знати про деякі особливості процесу, щоб не потрапити у скрутне становище.

0 коментарі:

Дописати коментар