пʼятницю, 27 січня 2017 р.

Кавомолка для справжнього шанувальника благородного напою

Любителі кави знають: справжній хороший кави може бути отриманий тільки з свежеразмолотых зерен. Краще, звичайно, щоб вони були і свежеобжаренными. Але обсмажування нас зараз не цікавить, і говорити ми будемо тільки про помелі ароматних зерен.
З’ясуємо, нарешті, як вибрати кавомолку для отримання кращого меленої кави, і яку з моделей вибрати правильніше.

Способи помелу

Перетворити в порошок зерна кави можна різними способами. Зараз нам доступні три види млинів для отримання меленої кави: ручна, роторна і з жорнами.

Ручна кавомолка

У давнину для цього застосовувалися ручні кавові млинки. Використовують їх і тепер. Ручна кавомолка дає можливість перетворити заварювання кави в майже магічний ритуал. Але ручної помел вимагає часу, фізичних сил і терпіння. Крім того, ручна кавомолка дуже гучна. І зерна, помолотые в ній, підходять не для всіх способів заварювання.
Ручний млин зерна розтирає в порошок, тонкість якого в деяких моделях можна регулювати.
Особливо це відноситься до великих настінних моделей. Отриманий порошок підійде для приготування улюбленого напою як у джезві, так і в кавоварці.
З точки зору дизайну ручна кавомолка — дуже стильний предмет інтер’єру. Деколи її набувають виключно для декоративних цілей, а молоти каву воліють на більш продуктивної електричної.
Але цей підхід помилковий, так як ручна кавомолка володіє найціннішим гідністю: з-за низької швидкості помелу кавові зерна ніколи не перегріваються, і найкращим чином зберігають до заварювання весь запас аромату і смаку. Вибрати ручний млинок можна і з антикварних моделей, і сучасних. Яку саме, настільну або настінну, підкаже ваш смак.

Роторна кофемолка

Більшість людей купують для домашнього застосування компактні й ефективні електричні роторні кавомолки. Зерна кави в них подрібнюються швидко обертовими сталевими ножами-крильчатками. У радянський час питання про те, як вибрати кавомолку правильно, перед громадянами не стояв — вибору особливого не було. Але в кожному поважаючому себе будинку була електрична кавомолка марки «Страуме».
У багатьох будинках вони працюють і досі, треба сказати, дуже надійні були машинки. На них розмелювали каву, перець, робили з круп борошно для дитячого харчування, цукрову пудру з цукру. Навіть тепер багато продовжують використовувати їх для розмелювання круп і перцю. А для помелу кави набувають більш досконалі жорнові моделі. Що, загалом, правильно і цілком раціонально.
Роторна електрична кавомолка може перетворити в тонкий порошок жменю зерен дуже швидко, буквально за хвилину. Чим швидше крутяться ножі і чим вище потужність пристрою, тим дрібніше виходить порошок на виході, до певної межі. Але коли частинки порошку стають зовсім маленькими, ножі перестають їх подрібнювати і починають крутитися даремно.
Недоліки у роторних моделей є. Головний з них — при помелі кавові зерна дуже сильно нагріваються, втрачаючи значну частину аромату і смаку. Для круп і перцю це несуттєво, а для кави критично. Частинки виходять неоднорідними за формою і структурою, що не дозволяє використовувати кави, помелений в роторному пристрої, для приготування еспресо, наприклад.
З плюсів відзначимо невисоку вартість, ефективність і компактність. Електрична роторна кавомолка легко поміститься на полицю в кухонному шафці. Вирішуючи, яку модель вибрати, візьміть до уваги і цю характеристику.
Є різні моделі, в робочу ємність яких можна насипати різну кількість кави. Правильно вибрати оптимальний обсяг не надто складно: якщо вдома не більше 3 любителів кави, вам вистачить моделі, робоча ємність якої вміщує близько 40 г зерен. Оптимальна потужність — 200 Вт, щоб зерна не перегрівалися в процесі.

Кавовий млинок з жорнами

Саме помел жорнами вважається кращим способом перетворити кавові зерна в порошок. Справжній бариста ні за які пряники не стане використовувати роторну млинок, грубо рубящую дорогоцінні ароматні зерна. Інша справа — жорна, растирающие їх в порошок з часток однакової структури і розміру. Саме жорна дозволяють отримати каву, з якого виходить кращий еспресо і капучіно. Як вибрати кавомолку жернового типу правильно?
Пристрій складається з ємності для зерен, жорен, двигуна і ємності для розмеленої кави. Обидві ємності можуть бути різних розмірів.
Наприклад, у верхнє відділення для зерен можна насипати до 0,5 кг кави, і подрібнювати його в міру необхідності. Але на практиці робити цього не варто. Справа в тому, що зазвичай кришка не забезпечує герметичного закривання відсіку, а стінки його найчастіше прозорі. І зерна швидко окислюються, набувають неприємну гіркоту і втрачають більшу частину ефірних масел. Тому велика кавомолка для побутового застосування — річ не раціональна.
Жорна бувають різної форми і з матеріалів: каменю, кераміки, сталі, чавуну. Найчастіше зустрічаються сталеві і керамічні жорна. Чавунні небажані із-за того, що вони досить швидко зношуються, і отриманий з їх допомогою порошок починає приорювати металом.
Найбільш якісні і довговічні, і найдорожчі — кам’яні жорна. Моделей з такими жорнами на ринку не так вже й багато, так що вибір неабияк обмежений.
Від форми жорен залежить довговічність пристрою і швидкість помолу. Конічні розмелюють повільніше, але не довше виходять з ладу. Паралельні крутяться швидше, але швидше і сточуються.
Регулятор тонкості помелу дозволяє вибирати режим роботи. У найбільш досконалих моделях може бути до 20 режимів, що дозволяють отримувати такий кавовий порошок, як ви любите. З меленої кави, отриманого при помелі в жерновий моделі, можна приготувати будь-який вид напою. Він підходить для кавових машин будь-якого типу.
Деякі моделі обладнані пристроєм для пресування порошку в таблетку.

Яку вибрати кавомолку?

Якщо ви не відносите себе до кавовим гурманам вищої ліги, вам буде цілком досить компактною і зручною роторної кавомолки. Якщо вам недостатньо тієї якості помелу, яке вона здатна дати — зверніть увагу на жорнові моделі для будинку. Правильно вибрати кавову млин вам допоможе ваш смак і ваш гаманець.

Поради від кавових цінителів

  • Вибирайте роторні кавомолки, робоча ємність яких виготовлена зі сталі. Цей матеріал найкраще переносить навантаження, не вбирає запахи, легко очищається.
  • Ніколи, ні при яких умовах, не використовуйте млинок для подрібнення круп, перцю, перетворення цукру в цукрову пудру. Це наситить размалываемый кави сторонніми запахами. Особливо, якщо ви мололи ароматні прянощі. Для подрібнення круп купіть млин або блендер.
  • Не використовуйте для протирання пристрою ніяких пахнуть коштів.
  • Слідкуйте за ступенем зношеності жорен, щоб вчасно замінити.

0 коментарі:

Дописати коментар