пʼятницю, 27 січня 2017 р.

Краща підошва для праски: порівнюємо і вибираємо

Відповівши на питання — яка підошва праски краще, ви значно полегшите собі проблему вибору нового домашнього помічника. Саме від цього параметра багато в чому залежить і вартість, і функціональність праски. Можна обійтися без цифрових дисплеїв, особливого кріплення шнура. Але якщо підошва буде погано ковзати по тканині і залишати на ній зачіпки — ніякі навороти не допоможуть зробити прасування легкою, а її результат — якісним.
Головні критерії, які допомагають визначити якість підошви — матеріал і форма.
З формою все більш-менш ясно: вибрати її правильно ви можете виходячи їх того, що вам найчастіше доводиться прасувати.
При великій кількості дитячих речей, жіночих суконь з великою кількістю воланів, а також чоловічих сорочок, варто купити праску з гострим носиком і більш витягнутої підошвою. Якщо ви ставитеся до зникаючої категорії людей, які гладять постільна білизна —краще вибрати праску з широкою підошвою і тупим заокругленим носиком.
В обох випадках варто вибрати підошву більшої площі: це економить не тільки час при прасуванні, але й електроенергію.
А ось матеріал, з якого зроблена підошва праски, краще вивчити більш детально.

З якого матеріалу роблять підошву праски

Насправді все підошви виготовлені або з алюмінію, або із сталі. Різниця в деталях, і вони мають вирішальне значення.
Алюміній застосовується у виробництві прасок досі. Причин тому багато. Це і легкість, і відмінна теплопровідність, та дешевизна. Погано тільки, що метал-це м’який і легко дряпається. Ще один недолік — на вовняні речі при гладінні алюмінієва підошва праски залишає лискучий блиск. Саме тому вовняні тканини було прийнято гладити через папір або вологе тонку тканину. Для зменшення неприємних ефектів алюміній анодіруют, підошва в цьому випадку набуває золотистий матовий колір і служить набагато краще.
Якщо потрібно купити цілком функціональний прилад недорого — підошва з анодованого алюмінію стане одним з найвигідніших варіантів.
Полірована нержавіюча сталь не набагато дорожче, але при цьому позбавлена багатьох недоліків алюмінію. Вона міцна, стійка до подряпин, швидко і рівномірно нагрівається, добре ковзає по тканині. Трохи важкувата, але якість прасування дає цілком задовільний. По міцності і довговічності сталева підошва чи не краща за співвідношенням вартості і якості. Вибрати прилад з підошвою з нержавіючої сталі можна серед цілком бюджетних моделей.
Всі інші підошви складаються з алюмінію або сталі з іншими матеріалами.
Для збільшення якості при збереженні невисокої ціни виробники стали покривати підошву з дешевого алюмінію більш міцною, але теж недорогий сталлю. Праска зберігає легкість і гарну теплопровідність, але значно зменшується небезпека зіпсувати підошву, подряпавши її про металеву фурнітуру.
Більш просунуті варіанти — покриття алюмінію або сталі шарами композитних матеріалів або іншими дорогими і міцними металами.

Яке покриття підошви вибрати

Покриття підошви з емалі, схожою на оброблений граніт, дозволяє праски добре ковзати по разглаживаемой тканини. Емалеве покриття добре очищається навіть просто шматочком м’якої тканини, стійке до появи відколів і тріщин. Але потрібно пам’ятати, яка емаль тендітна: з часом на ній з’являться відколи, покриття може відшаруватися. Але зазвичай до того моменту вже все одно пора думати про зміну праски.
Для поліпшення якості підошви зі сталі верхній, прилеглий до тканини шар роблять з додаванням нікелю. Яка підошва виготовлена з додаванням нікелю? Впізнати її можна за легкого золотистого відтінку. А ось якщо присутній холодний відтінок блакитного кольору, то верхній шар підошви виготовлений з додаванням хрому.
У категорії елітних товарів можна вибрати дорогі праски з підошвою, сталева основа якої покрита шаром неймовірно міцного і зносостійкого титану. Цієї поверхні дарма буквально все: хоч цвяхом дряпайте. Недарма титан застосовується для створення корпусів космічних кораблів.
Правда, в космічних технологіях цінується ще одна якість титану — відносно низька теплопровідність. Для праски це означає більший витрата електроенергії для нагріву поверхні. Пристрої з титановим покриттям довше нагріваються. Який існує сенс платити дорожче за більш важкий і гірше нагріваючи праска — складно сказати. Але титанові праски купують.
А ось розроблене компанією Braun сапфірове покриття наноситься на підошву прасок середнього цінового сегмента. Але не думайте, що компанія заволоділа родовищем ювелірних сапфірів і перемелює їх в порошок для покриття підошви прасок. Сапфір — рід корунду, того ж мінералу, що використовується в якості абразиву з-за своєї твердості. Твердість корунду за шкалою Мооса на другому місці після алмазу. Корунди отримують синтетичним шляхом. А слово «сапфір» просто додає привабливості в очах покупців: ну хіба не захочеться вибрати саме праска з сапфірами серед інших, рівних з іншими характеристиками? Тим більше що моделі Braun серії Saphir дійсно дуже гарні.
Але найбільшою популярністю користуються у покупців покриття з композитних матеріалів: тефлону, кераміки, металокераміки.
Плюси і мінуси тефлону добре відомі з досвіду застосування тефлонового посуду. При всіх своїх достоїнствах цей матеріал боїться подряпин і вимагає досить обережного поводження. Зате він не прилипає до тканини і відмінно чиститься.
Керамічне покриття чудово виглядає, відмінно ковзає по тканині, рівномірно і досить швидко прогрівається. Але воно відрізняється крихкістю і навіть при дбайливому зверненні неминуче з’являться відколи. Тим не менш, саме праски з підошвою з металокераміки користуються найбільшим попитом. Основа підошви може бути або з алюмінію (у бюджетних моделях), або з нержавіючої сталі високої якості (в більш дорогому сегменті). Керамічне покриття краще інших веде себе при максимальному нагріві, і відмінно виглядає з точки зору дизайну.

А як же дірочки?

Оскільки практично всі сучасні праски забезпечені функцією пароутворення для полегшення процесу прасування, на підошві є дірочки для подачі пари до поверхні тканини. Вони бувають різними за розміром та розташуванням, але великого впливу на якість розгладження не надають.
Дрібні численні дірочки служать для створення своєрідної повітряної подушки, що полегшує ковзання. Через великі отвори пар подається великими порціями, що дозволяють справлятися з самими впертими складками жорсткої тканини. Кожен виробник розробляє власну систему дірочок на підошві, незмінно позиціонуючи свій винахід як найкраще, революційний і ефективне. Але більшість з цих заяв — не більше ніж маркетинговий хід для залучення уваги покупця.

0 коментарі:

Дописати коментар