На електричній нагрівальної панелі можна розігріти будь-яку посуд і
будь-який предмет. У той же час індукційна панель нагріває тільки посуд з
магнітним дном. Незважаючи на це індукційні нагрівачі користуються
особливою любов’ю і популярність. У чому ж причина?
Індукційна варильна панель працює принципово по-іншому. Сама плита не розігрівається. У неї вбудована котушка, через яку проходить змінний струм. В результаті за законами фізики генерується магнітне поле. Якщо зверху стоїть посуд з магнітним дном, у ній починають вироблятися (індукуватися) струми, які і розігрівають матеріал.
Виходить, що енергія витрачається тільки на розігрів однієї каструлі або сковороди, а всі інші предмети навколо не піддаються нагріванню. З розрахунків слід, то варильна плита, що працює на індукції, споживає в середньому в півтора рази менше електроенергії, ніж електрична, і цим вона незаперечно краще.
Індукційна плита є більш безпечною, ніж будь-яка інша. Вона не почне працювати, поки ви не закриєте конфорку хоча б на 70%. Таким чином, якщо на панель потрапить ложка або вилка, вона не нагріє їх. Навіть в процесі роботи до плитки можна доторкнутися рукою і не обпектися. А якщо встановити спеціальний режим, то молоко ніколи не втече, і зажарка для борщу не згорить.
Швидкість нагрівання теж за индукцинкой. Поки електрична варильна плита тільки розігрівається, індукційна вже нагріває їжу.
Відмінності в нагріванні
Індукційна панель споживає відчутно менше електроенергії і цим відрізняється в кращу сторону від свого електричного побратима. А вся справа в основних принципах нагріву.Хочете глибше розібратися в цій темі? Читайте нашу статтю про принцип роботи індукційної плити.У будь-якій, навіть самої просунутої, електричній печі конфорка розігрівається від дії електричного струму. Струм проходить через нагрівальний елемент, раскаляет його, після чого сам елемент (конфорка) віддає тепло посуді і всім оточуючим предметам. Щоб ви не поставили на електричну панель, все розігріється.
Індукційна варильна панель працює принципово по-іншому. Сама плита не розігрівається. У неї вбудована котушка, через яку проходить змінний струм. В результаті за законами фізики генерується магнітне поле. Якщо зверху стоїть посуд з магнітним дном, у ній починають вироблятися (індукуватися) струми, які і розігрівають матеріал.
Виходить, що енергія витрачається тільки на розігрів однієї каструлі або сковороди, а всі інші предмети навколо не піддаються нагріванню. З розрахунків слід, то варильна плита, що працює на індукції, споживає в середньому в півтора рази менше електроенергії, ніж електрична, і цим вона незаперечно краще.
Вид плити |
Переваги | Недоліки |
На індукції | швидко гріє (літр води кип’ятить за 3 хвилини); малий витрата електроенергії; безпечна; має велику кількість режимів роботи |
вимагає спеціального посуду;
видає невеликий шум |
На електриці (нагрівальний елемент) | зручна у використанні; безшумна; широкий вибір. |
сильно нагрівається, так що можна обпектися; велика витрата електроенергії |
Властивості індукційного пристрою
Якщо вам здається, що плита, яка працює від індукції, вимагає великих витрат на придбання спеціальних ємностей для приготування їжі, то це не зовсім так. Многая посуд, яка є у кожного вдома, підійде для нагрівання на ній. Це може бути вся емальований посуд і деякі сталеві каструлі. Звичайно, доведеться прикупити спеціальну сковорідку або додаткову каструльку зі значком у вигляді спіралі на дні.Індукційна плита є більш безпечною, ніж будь-яка інша. Вона не почне працювати, поки ви не закриєте конфорку хоча б на 70%. Таким чином, якщо на панель потрапить ложка або вилка, вона не нагріє їх. Навіть в процесі роботи до плитки можна доторкнутися рукою і не обпектися. А якщо встановити спеціальний режим, то молоко ніколи не втече, і зажарка для борщу не згорить.
Швидкість нагрівання теж за индукцинкой. Поки електрична варильна плита тільки розігрівається, індукційна вже нагріває їжу.
Хибною є думка щодо того, що індукційна панель впливає на роботу електроприладів, які її оточують.По-перше, жодного такого випадку не було зафіксовано, по-друге, магнітне поле практично повністю сконцентрована всередині варильної панелі і лише злегка з неї виходить, тому воно надзвичайно слабо впливає на оточуючі об’єкти. Що стосується шкоди для людини, то щоб його мінімізувати необхідно:
- стежити за тим, що посуд з ферримагнитным дном повністю покривала зону, яка нагрівається;
- не притискатися тілом до плитці, коли вона включена;
- не використовувати металеві предмети для перемішування.
Переваги електроплити
Хоча вважається, що індукційна варильна панель за багатьма параметрами краще електричної, у останньої є свої переваги.- Ціна. У середньому електрично панелі дешевше індукційних. Проста одноконфорочная електроплитка завжди буде коштувати менше ніж індукційний аналог.
- Безшумність. Інфрачервона або електрична плита працює безшумно. Коли вона включена, ви не чуєте ніяких дратівливих монотонних звуків.
- Великий вибір. За час свого існування електрична плита зазнала багато змін. На ринку можна знайти найрізноманітніші моделі, і вибрати підходящу для свого будинку плитку по конфігурації, кольором, кількістю конфорок і ціною.
На сьогоднішній день однозначно говорити, що якась плитка краще, не варто. Для кого-то звичніше користуватися старою доброю електроплиткою, а хтось вибирає інноваційні пристосування.Втім, є ще одна альтернатива – придбати плитку, на якій розміщується кілька різних за принципом роботи конфорок. Підключається все це пристрій до електромережі, а потім вже в процесі роботи ви вирішуєте для себе, чим і коли вам зручніше користуватися.
- yak-vybraty
- Поділитися:
- Google+
0 коментарі:
Дописати коментар