пʼятницю, 27 січня 2017 р.

Швейна машина для дому: поради з вибору

Якщо ви шиєте давно і розбираєтеся в техніці, у вас є власні уявлення про те, як обрати швейну машинку для домашнього використання. Поради призначаються переважно для початківців — тих, хто збирається купувати машинку для дому вперше і сумнівається, чи зможе вибрати правильно. Для сотень початківців рукодільниць саме вони, старі надійні машинки стають першими помічницями.
Але одного разу приходить пора, коли хочеться придбати собі для будинку нову, сучасну швейну машинку, і це правильно. Але тільки після роботи з вінтажними агрегатами вибрати кращу з сучасних моделей може виявитися непросто.
Ви приходите в магазин, і у вас просто розбігаються очі. Стільки моделей, одна краща іншої! І консультант починає задавати питання, відповісти на які ви не можете. Просто тому, що не знаєте, як вибрати майбутню помічницю правильно, за якими параметрами її підібрати, які виробники краще інших, і т. д.
Щоб не розгубитися у магазинних полиць, краще розібратися з усіма хитрощами заздалегідь.

10 питань про швейній машинці

Вони допоможуть розібратися, яка машина краща для ваших цілей.

Скільки ви готові заплатити?

Навіть якщо ви розраховуєте тільки підгинати край на завіски, та час від часу підшивати штани, найдешевші моделі — далеко не найкращі. Ці пристрої відносяться до речей тривалого користування, і невідомо, що вам доведеться якось шити вдома.
Найдешевші моделі відрізняються не тільки малою кількістю функцій. Якість збірки механізму може кульгати, а це обов’язково позначиться на довговічності машинки. Але переплачувати теж зовсім нема чого.
Тому для звичайного побутового використання, як для початківців кравчинь, так і для більш досвідчених, найкраще підходять швейні машинки з середнього цінового сегмента.

Скільки функцій має бути?

Як правило, активно використовуються 5-7 рядків. Інші потрібні набагато рідше або взагалі може ніколи не застосовуватися. Тому не варто вибирати швейну машинку для дому за кількістю виконуваних рядків: вона не краща від тієї, у якій операцій не так багато.

Чи потрібна операція з выметыванию петель?

Як правило, всі сучасні машинки вміють обметывать петлі. Але одні з них працюють при цьому в ручному режимі, інші — в напівавтоматичному, а треті — виконують весь процес в автоматичному режимі.
Для звичайного побутового застосування краще всього вибрати ту модель швейної машинки, у якій створення петель проводиться в напівавтоматичним режимі.

Який вибрати човник?

У старих машинах зазвичай був встановлений вертикальний хитний човник. Застосовується цей тип човника і в сучасних моделях. Механізм потребує періодичного змащування. Нижня нитка періодично може застрягнути. Швидкість шиття обмежена, як і максимальна ширина стібка.
Більшість сучасних машин оснащене горизонтальним роторним човниковим механізмом. Він тихіше працює, не потребує змащення, зручний в експлуатації. Краще і практичніше за все вертикальний човник «подвійного облягання», але його часто використовують у побутових швейних машинках.
Зазвичай такою системою оснащуються промислові машини. Для непрофесійного шиття цілком зручний і практичний горизонтальний човник.

Електромеханічна або комп’ютерна?

Швейні машинки з комп’ютерним управлінням складніше, дорожче і володіють великою кількістю функцій. Цілком можливо, що вам стільки і не знадобиться. Для шиття нескладних речей має значення скоріше не кількість доступних функцій, а якість виконання нескладних операцій.
У машинок з комп’ютерним управлінням є свої достоїнства. Наприклад, у простих машин зусилля проколу тканини залежить від швидкості шиття: чим вище швидкість, тим менше сила проколу. Тому товсті тканини припадає строчити повільно, інакше машинка почне пропускати стібки або зовсім зупиниться, «забуксує».
У комп’ютерних машин зусилля проколу від швидкості не залежить. У машині є спеціальний регулятор, що забезпечує максимальну силу проколу при будь-якій швидкості і товщині тканини. Але в обслуговуванні і ремонті електромеханічні машинки дешевше і простіше.
При виборі звертайте увагу на номінальну потужність двигуна: це може мати значення при зшиванні товстих тканин.

Універсальна чи спеціалізована?

Мова йде про здатності агрегату справлятися з різними тканинами. Для використання в побуті найчастіше набувають універсальні пристрої, здатні прошити і джинсову тканину в 4 складання, і тонкий шифон. Але, звичайно, спеціалізовані машини дають результати більш високої якості
Машини для роботи з тонкими тканинами мають меншу потужність, але зате рядки виходять рівними, акуратними. Для роботи з важкими і товстими тканинами потрібно велика потужність двигуна і велика висота підйому лапки.

Європейська або азіатська?

Тут вибору, власне, ніякого немає. Навіть якщо вподобана машинка відноситься до європейської марки, зібрана вона все одно в Китаї, на Тайвані або в Кореї. В Європі швейні машинки не виробляються. Тому важливо не те, де зібрана ваша машина, а наскільки легко буде забезпечити їй сервісне обслуговування і ремонт при необхідності.
З двох схожих варіантів вибирайте той, який краще забезпечений сервісними центрами у вашому місті.

Скільки повинно бути додаткових аксесуарів — голок, лапок?

Небагато. Чим більше елементів додається до швейній машинці в комплекті, тим вона буде дорожче. А чи будете ви застосовувати все, що отримаєте в комплекті — велике питання. Набагато практичніше додатково придбати ті лапки, які вам дійсно потрібні. Зазвичай вони продаються в тому ж магазині.
При купівлі машинки можна відразу докупити комплект шпульок та запасні голки. А решта — потім, коли ви точно будете знати, що вам необхідно.

Які бувають зручні додаткові функції?

Якщо ви збираєтеся шити тонкі легкі тканини, зверніть увагу на моделі швейних машин, на які можна встановлювати верхній транспортер тканини. Для товстих тканин має значення, наскільки високо можна підняти лапку.
На деяких машинах висоту підйому лапки можна збільшувати. Виключно зручне пристосування — нитковтягувач. Особливо, якщо ваш зір не занадто гостре.

Підійде звичайна машинка для зшивання трикотажних тканин?

Підійде, але якщо ви збираєтеся часто шити речі з трикотажу, краще розглянути питання про придбання розпошивальні машини або оверлока.
Як вибирати машинку в магазині
Ви вже розібралися, як обрати швейну машинку для дому, готові зробити покупку і прийшли в магазин.
Обов’язково попросіть, щоб вам її включили і показали різні режими роботи. Двигун повинен працювати рівномірно, м’яко, без стуку і збоїв. Зверніть увагу на рівномірність довжини стібка.
Попросіть показати, як поводитися з машиною, як регулювати її функції. Якщо є можливість, віддайте перевагу доладного столика, а не знімному, він зручніше. При покупці обов’язково з’ясуйте, де знаходяться сервісні центри, чи можна купити запасні деталі при необхідності.
Якщо вибираєте комп’ютерну машину, уточніть все, що стосується програмного забезпечення. Перевірте, чи є на корпусі машинки гніздо USB.

0 коментарі:

Дописати коментар