пʼятниця, 27 січня 2017 р.

Вибираємо мультиварку: огляд функціональності і комплектацій приладу

Мультиварка – диво техніки, зовсім недавно з’явилася в продажу. За короткий проміжок часу цей прилад завоював любов споживачів, які мали щастя його придбати. В сучасному ритмі життя приготування їжі займає катастрофічне кількість часу. Інженери вирішили проблему створенням мультиварки – кухонного електроприладу, по своїй суті нагадує каструлю з вбудованим нагрівальним елементом. За приготуванням їжі не потрібно стежити, досить завантажити інгредієнти, встановити температурний режим і час, а пристрій все зробить сама і про готовність страви сповістить сигналом.
Вибір мультиварки дуже складний, адже при великому асортименті зупинитися на конкретній моделі непросто. Є ймовірність вибрати невдалий варіант, переплачувати за непотрібні функції. У статті ми розповімо, як правильно вибрати мультиварку, розкриємо особливості режимів і програм приготування, а також підкажемо, на що варто звернути увагу безпосередньо при покупці даного приладу.

Топ-5 правил вибору мультиварки – основні параметри

Отже, ви зважилися на покупку потрібного кухонного помічника. Ціна даного приладу варіюється в досить великому діапазоні – модель однієї і тієї ж фірми може коштувати як 1500, так і аж до 35 000 руб. Вибрати мультиварку по необхідним параметрам нескладно. При купівлі слід оцінювати прилад по наступним критеріям.

1. Тип мультиварки

Існує два основних типи мультиварки: мультиварка і мультиварка/скороварка. Остання відрізняється наявністю клапана на кришці приладу, який при закритті дозволяє нагнітати високий тиск всередині пристрою, що значно прискорює процес приготування їжі. З відкритим клапаном скороварка працює в звичайному режимі мультиварки.

2. Матеріал покриття чаші

Від того, яке у чаші мультиварки покриття, багато в чому залежить довговічність приладу. Якщо ви в сумнівах, який зробити вибір, то варто звернути увагу на найбільш міцний і зносостійкий матеріал. На сьогоднішній день покриття може бути трьох видів:
  • тефлонове, найпоширеніше покриття, що створює антипригарний ефект. При найменшому ушкодженні поверхні металевим предметом (як буває при торканні лопаткою, ложкою, ножем) втрачає свої антипригарні властивості, їжа починає пригорати, тефлон руйнується. Слід користуватися тільки пластмасовими або силіконовими пристосуваннями;
  • керамічне, вважається самим екологічним покриттям. При високій температурі не руйнується і не виділяє шкідливих речовин в їжу. Стійке до подряпин. Прилади з керамічної чашею відрізняються більш високою ціною, ніж з тефлоновим. Але є і ще один мінус, через 2-3 місяці експлуатації їжа може почати прилипати до керамічного дну, так як з поверхні стирається фторопласт, який спочатку виконує заявлену виробником антипригарну функцію. Сама кераміка такими властивостями не володіє;
  • титанове покриття менш поширене, в основному використовується в чашах мультиварок фірми Toshiba. Його по праву можна назвати «неубиваемым», покриття высокотеплопроводное, міцне і легке. Зустріти його у продажу непросто, і часто титанова чаша – єдиний плюс моделі, а функціональність в цьому випадку на невисокому рівні.

3. Управління

Одна з характеристик, що визначають основну вартість приладу. Управління мультиварки може бути механічним або електронним. Механічне управління, попросту кажучи, це старі добрі кнопки на панелі, без всяких «наворотів» у вигляді рідкокристалічного екрану і сенсорного управління. Електронне управління у високий століття технологій більш зручно, практично, але і дещо дорожче в ціні, чим більш простий варіант.
Підбір управління – справа суто індивідуальна, але пам’ятайте, що в кнопки з часом забивається пил і бруд, які практично неможливо вичистити. Сенсорні клавіші в цьому плані більш надійні, але їх не можна торкатись вологими руками, або забрудненими пальцями (борошно, тісто, м’ясо та ін)

4. Об’єм чаші

Обсяг мультиварки може складати від 1 до 10 літрів. Ваше завдання – вибрати, який обсяг оптимальний для повсякденного використання. Місткість чаші розрахована на певну кількість приготованої страви, звідси залежить і ваш вибір.
Якщо сім’я велика, то має сенс купувати чашу не менше 5 літрів, при наявності членів сім’ї 4 і більше — підійде вже семилитровая чаша. У тому випадку, якщо мультиварка буде користуватись одна людина, то достатньо придбати модель з чашею місткістю до 3 літрів.

5. Потужність (Вт)

Мультиварка – прилад, дуже економічний по споживанню електроенергії. Її потужність в залежності від моделі може бути від 350 до 1700 Вт. Чим вище потужність, тим більше можливостей у приладу. Наприклад, час приготування безпосередньо залежить від потужності. На цьому пункті не варто економити, вибирайте мультиварку якої-небудь фірми з потужністю не менше 860 Вт, щоб не розчаруватися в ній першого ж застосування.

Конструкція мультиварки – на що звернути увагу

Зовнішній вигляд і складові мультиварки також мають неабияке значення, коли належить вибір однієї-єдиної моделі. Роблячи підбір параметрів і доглядаючи прилад певної фірми, радимо вам взяти на озброєння наступні поради.

Матеріал корпусу

Тут три варіанти: пластмаса, неіржавіюча сталь, а також їх поєднання. Сталь відома як довговічний матеріал. Пластмаса у процесі приготування їжі практично не нагрівається.
Мультиварка з пластмасовим корпусом простіше миється, однак пластик більш схильний до подряпин, ніж нержавіюча сталь. Мінусів і плюсів нарівні, пластмаса ще й коштує дешевше, так що вибирати тільки вам.

Кришка корпусу

Кришка може бути як знімна, так і незнімна. Знімна проявляє себе в експлуатації краще – її можна повністю занурити під кран і вимити забруднення. Особливо це важливо для скороварок, мають клапан. При випуску пари клапан сильно забруднюється, і можливість промити його під водою – означає продовжити термін служби клапана і мультиварки в цілому.

Вологозбирач

Дуже добре, якщо мультиварка має вологозбирач. Він являє собою маленьку чашу для збору конденсату з кришки приладу. Якщо мультиварка не забезпечена цією ємністю, то краплі конденсату будуть стікати прямо на приготовлену їжу, що не дуже естетично. Роздумуючи над питанням, як вибрати мультиварку, зверніть увагу на наявність цієї деталі.

Решітка для варіння на пару

Якщо у вас немає пароварки як окремого приладу, то решітка для варіння на пару мультиварці буде не зайвою. Особливо, якщо в будинку дитина. Приготовані в мультиварці на пару овочі, котлети, вареники дуже смачні і корисні. Не в кожній комплектації є решітки-пароварки, тому при виборі пристрою уточніть, чи є у даної моделі в комплекті цей аксесуар.

Короткий огляд автоматичних програм

Що стосується програм приготування, їх кількість залежить тільки від можливостей і фантазії виробника. Тут ми вам не можемо порадити якийсь певний варіант, адже потреби різні, і хтось хоче вибрати мультиварку заради смачних каш, а іншому важлива і випічка, і йогурт, і навіть пастеризація.
Добре, якщо в мультиварці є функція «Мульти — кухар», ще вона звучить як «Мульти — шеф», «Майстер шеф» і т. д.. Вона дозволяє змінювати програму на свій розсуд, у процесі готування змінювати час і температуру.
В управління стандартної мультиварки закладені наступні програми приготування:
  • Варка (суп/бульйон/компот). Вміст доводиться до точки кипіння. З моменту закипання нагрівальний елемент підтримує температурний показник;
  • Смаження. Так само, як і при варінні, нагрів відбувається до встановленої програмою температури. Відміну від попереднього способу лише в тому, що показник набагато вище, ніж при варінні, тим самим дозволяє готувати без великої кількості рідини. Температура підтримується протягом усього приготування.
  • Випічка. Приготування тільки із закритою кришкою. Принцип роботи режиму як в програмі варіння;
  • Каша (молочна/розсипчаста/плов). Прилад використовує максимальну потужність, щоб довести до кипіння і випарувати наявну рідина;
  • Гасіння. Тривале приготування страви шляхом томління при початковому закипанні і далі встановлення невисокої температури.
Останнє ноу-хау в світі мультиварок – це моделі з підтримкою Wi-Fi. У прилад за допомогою бездротової мережі можна безпосередньо з інтернету вибрати і закачувати нові рецепти з сайту виробника.
Мультиварка – прилад, який стане помічником і працюючим жінкам і молодим мамам, і просто тим, хто не прагне особливо цікавитися тонкощами приготування страв. Сподіваємося, що перераховані вище поради стануть вашими путівниками при виборі кухонних помічниці. Вдалої вам покупки!

0 коментарі:

Дописати коментар