четвер, 2 лютого 2017 р.

Як вибрати ідеальний перфоратор для дому

Звичайна електродриль свердлить рівні отвори в дереві, пластику та металі. Режим обертання з ударом полегшує роботу з твердими матеріалами, однак роботу з бетоном, каменем краще доручити спеціальному бурового інструменту — перфоратори. Про те, як вибрати перфоратор для дому, читайте в нашій статті.

Перфоратор або дриль?

Всі сучасні електричні дрилі мають режим свердління з ударом. Може дриль змагатися з перфоратором в обробці твердих матеріалів — бетону і каменю? Наша відповідь — однозначно негативний. Справа в тому, що удар у дрилі дуже слабкий, його силу навіть не вказують в технічних характеристиках.
Храпові колеса стрибають один по одному
На картинці видно, як влаштована дриль: зворотно-поступальний рух патрона надають храпові колеса, стрибали один по одному при обертанні. При свердлінні це відчувається як невелика вібрація інструмента. Щоб отримати хоч якийсь ефект, треба утискує дриль в стіну із зусиллям 10-15 кілограмів.
Інша справа — перфоратор. Отвір у будь-якому бетоні він свердлить, як в дереві. Вся справа в силі удару, що досягає десятків джоулів. Допомагає розвинути таку силу — пневматика.
Тиск повітря підвищує енергію удару
На схемі наведено один з варіантів конструкції перфоратора. Електродвигун обертає вал, на якому встановлено хитний підшипник — його ще називають «п’яним». Підшипник пов’язаний зі стінкою повітряного циліндра. Всередині циліндра повітряна прошарок відокремлює від стінки літаючий поршень, до якого прикріплений бойок, що впливає на інструмент. Завдяки хитанню підшипника тиск в циліндрі то збільшується, то зменшується. За рахунок повітряної накачування сила удару по бойку істотно підвищується.
Перший перфоратор придумали в середині XIX століття для гірників. Ручна бурова машина откалывала шматки породи в шахті. Електричний перфоратор з’явився в 1932 році.
Незважаючи на те що дриль і перфоратор схожі за зовнішнім виглядом, вони є зовсім різними інструментами. У шафі домашнього майстра, звичайно, повинна бути електрична дриль для свердління отворів. Але, якщо ви ремонтуєте квартиру з бетонними стінами, в планах у вас установка розеток, навішування полиць і довбання канавок, рекомендуємо взяти перфоратор — на приведення квартири в порядок ви витратите в десять разів менше зусиль.
Недолік перфоратора — гучний деренчливий звук, що поширюється по всьому будинку так, що джерело неможливо локалізувати.
Перфоратор коштує дорожче дрилі, але ваші сумніви зникнуть, як тільки ви зробите перший отвір і відчуєте, на що здатна ця потужна машина.

Критерії вибору перфоратора

Вирушаючи в магазин за перфоратором, заздалегідь визначте, які отвори ви збираєтеся свердлити: чи ставите ви відкриті розетки (5 мм), протягуєте кабель (10 мм) або тягнете через стіну дюймову трубу (31 мм); потрібний вам відбійний молоток — збивати стару плитку.

Енергія удару

Основний параметр перфоратора — енергія, передана бойком обробляє інструменту, вона вимірюється в джоулях. Чим більше це значення, тим більший отвір здатний зробити прилад. Проте гнатися за числами не варто, машина з енергією 27 джоулів схожа на відбійний молоток дорожніх робітників і важить майже 12 кг. Для свердління отворів бурами діаметром до 30 мм достатньо енергії 1,5–2,5 джоуля.

Вага перфоратора

З енергією удару безпосередньо пов’язаний вага пристрою. Умовно їх поділяють на три категорії: легкі (до 4 кг), середні (4-5 кг) і важкі (понад 5 кг). Чим менше вага приладу, тим легше його тримати в руках, але й енергія удару у машинки вагою 2 кг складе 1,4 джоуля — цього вистачить для роботи буром до 18 мм діаметром.
Найлегші перфоратори майже нічим не відрізняються від електродриля. Для них випускають насадки з кулачковим патроном, зажимающим прості свердла. Такий універсальний прилад «два в одному» заощадить ваші гроші.

Потужність двигуна і частота обертання вала

Промисловість випускає перфоратори потужністю від 500 до 2000 Вт, але цей параметр не є визначальним. Виробники підбирають для кожної моделі оптимальну потужність. Якщо ви свердліть отвір у бетонній стіні глибиною більше 50 см, рекомендуємо брати машину з двигуном не менше 1 кВт. Тертя в стіні дуже велике, найменший перекіс — і малопотужний двигун зупиниться.
Не важлива і швидкість обертання шпинделя, вона буває від 600 до 1,5 тис. оборотів в хвилину. Принцип роботи перфоратора — ударное руйнування матеріалу, обертання бура потрібно тільки для видалення пилу із зони обробки. Занадто швидке обертання збільшить знос інструменту.
Корисна функція перфоратора — автоматичне регулювання швидкості обертання. Електронна схема підбирає швидкість під щільність оброблюваного матеріалу.

Режими роботи (таблиця)

Сучасні перфоратори підтримують три основних режими роботи свердління з ударом, свердління без удару, а також довбання). В магазинах можна знайти прилади з різними сполученнями цих режимів. Як правило, перфоратори з одним і двома режимами коштують дешевше.
Режим Застосування
Свердління без удару У цьому режимі перфоратор працює як звичайна дриль, свердлить отвори в дереві, пластику або металу. Поступальний рух інструмента відключено.
Свердління з ударом Основний режим роботи перфоратора. Бур здійснює зворотно-поступальні рухи, відколюючи шматки бетону. Пил і крихту виносить обертається спіральна канавка бура.
Удар без обертання (довбання) У цьому режимі обробний інструмент не обертається. Замість спірального бура ставиться долото, зубило або піка. Перфоратор жартує кахельну плитку або рубає шматок стіни.
Установка долота в потрібне положення Для роботи у важкодоступних місцях важливо, щоб нерухоме долото знаходилося в заданому положенні. Виробники іноді виділяють четвертий режим перфоратора — можливість поставити інструмент під певним кутом.

Тип патрона

Фактичний стандарт для малих і середніх перфораторів
Спеціально для перфораторів фірмою Bosch розроблені патрони SDS plus і SDS max. В них інструмент затискається миттєво і ніколи сам не відкручується (на відміну від кулачкових патронів).
Найбільш часто зустрічаються патрон SDS plus — приблизно 60% перфораторів. Вони призначені для бурів з хвостовиками 10 мм і використовуються в легких і середніх приладах. Патрони SDS max застосовуються у важких перфораторах, для бурів від 20 мм діаметром.
Ми рекомендуємо брати для будинку пристрої з патронами SDS plus, для них випускаються свердла і бури, лопатки і долота, коронки і насадки. У магазинах продаються кулачкові патрони з такими хвостовиками — ваш перфоратор перетвориться в універсальну дриль.

Розташування двигуна: вертикальне або горизонтальне

Конструктивно перфоратори бувають з горизонтальним розташуванням двигуна і з вертикальним.
Перший за формою корпусу і положення органів управління схожий на електродриль: довгий і вузький, з короткою ручкою і курком. Таким інструментом зручно залізти в тісне місце — шафа або повітропровід. При свердлінні глибоких отворів машина йде рівно, бур менше веде. Але таким перфоратором важко довбати стелю і різати канавки — доводиться вивертати кисть руки швидко втомлюються.
Зліва — приклад перфоратора з горизонтальним двигуном, праворуч — з вертикальним
Двигун, розташований вертикально, займає менше місця і краще охолоджується. Машина лягає в руки, як автомат Калашникова, при роботі стійка і відмінно управляється. Завдяки положенню рук оператора на одній осі з долотом, перфоратором зручно працювати і від поясу, і однією рукою. Штроба від підлоги до стелі прорізається за один раз без жодної втоми.

Додаткові функції

Хороший перфоратор оснащений додатковими функціями, що підвищують зручність і безпеку роботи з інструментом.
Додаткова функція Чим корисна
Плавний пуск Коли колекторний двигун починає обертатися, в електричній мережі виникає підвищений (пусковий) струм. Електронна схема плавно збільшить напругу на двигуні і не дасть перевантажити мережу.
Розчіплює муфта Бур врізався в камінь і застряг — звичайне явище при свердлінні глибоких отворів. Щоб обмотка колекторного двигуна не перегрілася, муфта механічно відключає (розчеплює) бур від валу двигуна.
Реверс валу Якщо спіральне свердло застрягла в стіні, досить включити «задній хід» і воно саме викрутиться з складного положення.
Автоматичне регулювання обертів Електроніка змінює число обертів вала в залежності від навантаження на інструмент і підтримує їх на оптимальному рівні
Лінійка-обмежувач Лінійка кріпиться на корпус приладу, градуйована в одиницях довжини. Упреться в стіну, як тільки свердло занурилося на задану глибину.
Віброзахист При роботі перфоратор вібрує. Для захисту рук оператора від вібрації рукоятка інструменту ізолюється від корпуса виброгасящие пружиною.
Переносний кейс В пластиковому валізці інструмент захищений від пилу і пошкоджень, там же розміщуються запчастини та ріжучі інструменти.
Комплектація Хороший виробник включає в комплект перфоратора (кладе у валізку) кілька буров, запасні вугільні щітки для двигуна, мастило для хвостовиків, кулачковий патрон.
А ви знаєте, що перфоратор може працювати будівельним міксером? Під патрон SDS plus випускаються насадки для замішування цементу або плиткового клею.

Електроживлення

Більшість перфораторів, лежать на полицях магазинів, що живляться від електричної мережі. Ці інструменти створюють достатню для серйозних робіт енергію удару. Проте існують моделі, що живиться від акумулятора. Їх недоліки очевидні — мала енергія удару і нетривалий час роботи. Вибирайте такий перфоратор, тільки якщо ви знаєте, навіщо він вам: будинок з газобетону будується в полі, світло на ділянці не підведений, а розетки треба розводити.

Підводимо підсумок: характеристики ідеального інструменту для дому

Для будинку немає сенсу купувати професійний прилад, здатний кришити монолітні плити всю зміну, тому ми рекомендуємо купувати прилади середнього класу. Найвідоміші і кращі марки — і Bosch, Makita, але можна взяти Sturm, Hitachi або «Интерскол».
Життя показує, що в типовий план ремонту увійде навішування полиць, встановлення розеток, збивання плитки, а що проробляються діаметр отворів не перевищить півдюймової труби (21 мм).
При установці спліт-системи звичайний діаметр отвору в зовнішньої стіни — 65 мм, ця задача для професійного інструменту. Для монтажу внутрішнього блоку підійде менш потужний перфоратор.
Рекомендовані характеристики домашнього перфоратора:
  • Потужність: 500-1000 Вт.
  • Сила удару: 1,5–2,5 джоуля. Такої енергії вистачить для свердління бетону та нарізання канавок в стінах. Якщо вам потрібно зламати стіну, слід брати інструмент з більшою енергією.
  • Режими роботи: просте свердління, свердління з ударом, свердління без удару.
  • Захисна муфта. Якщо ви працюєте зі складним матеріалом — радянські бетонні плити з камінням і арматурою, свердліть глибокі отвори великого діаметру, бур може заклинити. Муфта захистить вас від травм, а прилад від перегріву.
  • Патрон SDS plus. Багатий вибір насадок, буров і зубил з таким хвостовиком. Швидка зміна інструменту. Надійне кріплення — інструмент не випадає з патрона.

Рейтинг популярних моделей

У таблиці наведено важливі характеристики популярних перфораторів і дана коротка оцінка цих моделей.

Таблиця: кращі перфоратори для домашнього використання

Модель (Бренд/Завод) Енергія удару (Дж) Вага (кг) Потужність
(кВт)
Режими роботи Додаткові можливості Ціна (крб) Макс. діаметр бура по бетону (мм) Коментар
Makita HR 2450 (Японія/Китай)
 
2,7 2,4 0,78
  • Свердління;
  • Свердління з ударом;
  • Довбання.
  • Регулювання оборотів;
  • Розчіплює муфта;
  • Реверс;
  • Валізу.
6 900 24 Надійний і довговічний інструмент відомого виробника, хороше співвідношення ціна/якість.
Bosch GBH 2-26 DRE (Німеччина/Німеччина) 2,7 2,7 0,8
  • Свердління;
  • Свердління з ударом;
  • Довбання;
  • Фіксація долота в 36 положеннях.
  • Регулювання оборотів;
  • Розчіплює муфта;
  • Реверс.
9 000 26 Якісний німецький інструмент. Недолік — висока ціна, дорогі запчастини.
СПЕЦ-БПЭ-620 (Росія, Китай) 2,65 2,4 0,65
  • Свердління;
  • Свердління з ударом;
  • Довбання.
  • Швидкість регулюється зусиллям натискання на кнопку пуску;
  • Реверс.
2 700 24 Недорогий інструмент для дому.
Sturm RH2517 (Німеччина/Китай) 5,0 5,65 1,7
  • Розчіплює муфта;
  • Валізу: в комплекті 3 бура, кулачковий патрон, вугільні щітки.
6 800 36 Компактний і потужний прилад з вертикальним двигуном.
Хороша комплектація, доступна ціна.
AEG KH 28 Super XE (Німеччина / Китай) 3,1 2,8 1,0
  • Реверс;
  • Регулювання швидкості;
  • Захисна муфта;
  • Кулачковий патрон в комплекті;
  • Валізу.
12 700 28 Надійний інструмент для професіоналів. Занадто висока ціна для дому.
DeWALT D 25133 K (США/Китай) 2,9 2,6 0,8
  • Реверс;
  • Захисна муфта;
  • Регулювання швидкості;
  • Валізу;
  • Бічна рукоятка з віброзахистом.
7 800 26 Легкий інструмент, що підходить для домашніх робіт.
Енергомаш ПЕ-25500 (Росія, Китай) 2,0 2,45 0,6
  • Свердління;
  • Свердління з ударом.
  • Захисна муфта;
  • Фіксація пускової кнопки.
2 900 20 Недорогий пристрій для дому — бурити отвори для полиць і карнизів.
Sturm RH2550 (Німеччина/Китай) 2,1 2,7 0,55 Захисна муфта. 2 900 20 Недорогий інструмент для домашнього ремонту. Недолік — бідна комплектація.
Sturm RH2565 (Німеччина/Китай) 3,4 5,0 0,650
  • Свердління;
  • Свердління з ударом;
  • Довбання.
  • Захисна муфта;
  • Регулювання швидкості;
  • В комплекті кулачковий патрон, насадки та пилозахисний ковпачок.
4 700 26 Потужний і недорогий інструмент для всіх видів робіт. Хороша комплектація. Корпус з вертикальним двигуном не влазить у всі щілини.
Makita HR 2470 FT (Японія/Китай) 2,7 2,8 0,78
  • Захисна муфта
  • Реверс
  • Регулювання швидкості
  • Свердлильний патрон
  • Валіза
10 000 24 Продається як дорогий інструмент для професіоналів. Але, ламати стіни апарат не може.

Фотогалерея: перфоратори з рейтингу

Makita HR 2470 FT
Sturm RH2565
Sturm RH2550
Енергомаш ПЕ-25500
DeWALT D K 25133
AEG KH 28 Super XE
Sturm RH2517
СПЕЦ-БПЭ-620
Bosch GBH 2-26 DRE
Makita HR 2450

Відгуки користувачів

Купив Makita HR 2450. Всі макиты мають малу вагу — великий плюс, півтора-два роки відпрацьовує на ура, электромонтажом займаюся 30 років, з них макитой працюю з 2001 року — найкраще співвідношення ціни та якості! Недоліки: не треба рівняти з мілуокі або хилти — інший рівень. За 15 років роботи на будівництвах і ремонтах протестував багатьох виробників — шукав кращих за адекватні гроші — краще макиты не знайти. Є багато негативних коментарів, але це все з-за кривих рук. Професійно займаюся электромонтажом, а також руйнуванням бетонних стін, пропиливанием прорізів в ж/б стінах. Інструмент МАКІТА рекомендую!
ulyanov ren
Купили перфоратор СПЕЦ-БПЭ-620 СПЕЦ-3111. Переваги: хороший удар. Легкий. Не шкода. Недоліки: гріється. Коментар: Для домашнього використання. Косметичний ремонт, встановлення поличок, гардин. Картини повісити. Головне — не поспішати, щоб остигав. Ідеально за таку ціну.
Сергій
Придбав перфоратор Sturm 2550. Переваги: ціна. Брав за 2.700 р. — 4 роки тому. Окупився в ПЕРШИЙ же місяць! Шикарний набір за скромні гроші: зубило, піку, пара-трійка буров, патрон-перехідник (з ключем) на свердла, масло і запасні щітки. Надійність. Виробництво відмінне. Працював 4 роки в найтяжчих умовах. Працював би й далі, якби банально не згорів при пожежі. За весь цей час було всього 2 поломки: був випадково перерізаний шнур живлення «болгаркою» та й ще зламалася кнопка. Некритично — замінив. Недоліки: важкуватий. При свердлінні стель не зовсім зручний, але звикнути можна. І шнур живлення 220 В закороткий. Знову ж таки, при свердлінні стель він вискакував з подовжувача. Дико дратувало. При такій масі дивно, що цей перфоратор потужністю всього 650 Вт. Але не у всі щілини його «морда» влазить. В даному випадку я рекомендую брати бури достовірніше. Але це все нюанси. Не вірте виробникам, що буріння коронкою до 55 мм, я бурив і 69 мм і більше. Одного разу я бурив їм бетонну підлогу 1,2 м. Впорався. В іншому, добротний трудяга. Я б додав: «годувальник».
Невідомий
Перфоратор Енергомаш ПЕ-25500 — зручний, а головне недорогий! Недоліки: є, але несуттєві. Купив з нагоди, особливо не підбирав. Але не помилився, працює без нарікань більше року. Штробит справно. Ніяких сторонніх запахів не помічено. Вдала, а головне потужна модель.
kl00lk
Переваги DeWALT D 25133 K: дуже легкий, не ламає бури, так як невелика сила удару, як дюбельник — ідеальний інструмент. Недоліки: доводиться докладати чималих зусиль, щоб почав довбати. Треба протиснути ударну масу. Сила удару 2,6 Дж,а не 2,9. При повних обертах сила удару зменшується, і тому доводиться тримати приблизно 3/4 від повної частоти обертання двигуна, в такому режимі максимальна сила удару, але незручно тримати кнопку. Проштробил близько 30 м. бетонної стіни і стовбур загнуло. Не підходить для штроблення. Відмінний варіант для роботи з бурами невеликих діаметрів. Відмінно бурить навіть з загнутим стовбуром. У роботі близько х місяців. Подивимося на скільки його вистачить.
Олександр

Порівняльні тести перфораторів Makita HR2450, Bosch GBH 2-26 і Hitachi DH24PC3

Незважаючи на те що перфоратор створений як професійний інструмент і його активно використовують на будівництві, апарат використовують і домашні майстри. Потужний бур врізається в моноліт, як у масло — будь-яка робота по бетону йде набагато швидше. Серед різноманіття моделей, представлених на полицях магазинів, ви напевно знайдете той прилад, який полегшить вам і косметичний і капітальний ремонт: просвердлить стіну, выдолбит канавку, відіб’є плитку. А зробити правильний вибір вам допоможуть наші рекомендації.

0 коментарі:

Дописати коментар