четвер, 2 лютого 2017 р.

Як вибрати електричну дриль для дому

У домашньому господарстві завжди є заняття для майстра. Повісити на стіну картину, встановити магнітний замок в шафку, протягнути антенний кабель. В ході всіх цих робіт потрібно свердлити рівні отвори в дереві, гіпсокартоні або пластику. На зміну ручним коловоротам прийшли електричні дрилі: отвори робляться швидко і точно. Крім свердління, сучасний електроінструмент може точити, шліфувати і полірувати матеріали. Як вибрати підходящу для будинку дриль і оснащення для неї?

Незамінний інструмент для дому — електрична дриль

Пристрій

Пристрій електродрилі
Електрична дриль являє собою корпус з ручкою, в якому встановлений електродвигун. Редуктор з шестернями знижує швидкість обертання мотора. На осі редуктора встановлений патрон, в якій затискається робочий інструмент. Свердло або насадка обертається і обробляє матеріал.
Основа дрилі — обертовий вал. Додаткові пристрої перетворюють дриль в свердлильний, точильний або токарський верстат.

Відео: як влаштована дриль зсередини

Які роботи виконує інструмент

Дриль виконує наступні функції:
  • Свердління отворів в дереві, пластику, металі, склі різними свердлами.
  • Шліфування поверхонь абразивними насадками.
  • Свердління з довбанням отворів в м’яких будівельних матеріалів (цегла, газобетон).
  • Різка дерева і тонкого металу відрізними дисками.
  • Заточка ножів, сокир і кос абразивними дисками.
  • Замішування будівельних сумішей віночком-міксером, що закріплюється в патроні.
В магазинах представлений широкий вибір інструменту та насадок для дрилі: свердла по дереву, металу і бетону, шліфувальні і відрізні диски, бури та міксери, кругорезы і коронки.
Це цікаво. Для птахівників існує насадка, допомагає скубти курячі тушки.

Галерея: інструменти і насадки для дрилі

Свердла Форстнера роблять рівні отвори в дереві
Свердла бувають по дереву, по металу і бетону
Насадка Veritas ріже з дерев’яних палиць круглі шипи
Спеціальний ворсистий коло полірує дерево
Завдяки липучці велкро наждачний папір легко міняється
Повстяні кола до блиску полірують метал
Пелюстки наждачного паперу знімають іржу або лак

Додаткова оснастка

Додаткова оснастка — стійки, опори і затискачі розширюють можливості дрилі і навіть перетворюють її на верстат.
Дриль в затиску — свердлильний верстат
Дриль, укріплена в затиску зі станиною — виходить свердлильний верстат. Рукоятка плавно подає інструмент до матеріалу.
Похила стійка дозволяє свердлити під кутом
Стійка, в яку затискається корпус дрилі, забезпечує свердління отворів під будь-яким заданим кутом ідеально прямим або гострим.
Токарний верстат по дереву з дрилі
Зажим для дрилі, станина з напрямними, задня бабка і підручника — готовий простій токарний верстат по дереву.

Чим дриль відрізняється від перфоратора

Майже всі сучасні електричні дрилі мають режим свердління з ударом (ударний дриль). Цей режим полегшує свердління цегли, нещільного каменю або пінобетону. Однак позмагатися з перфоратором в обробці бетону, дриль не в змозі. Сила удару дрилі не перевищує десятих часток Джоуля, тоді як у перфоратора обчислюється одиницями і десятками Джоулів.
Принцип роботи ударного дриля — прослизання шестерень під навантаженням, чому вони стрибають один на одного, створюючи рух вздовж осі свердла. Перфоратор — пневматичний інструмент, в якому удар виробляє тиск повітря.

Які бувають дрилі?

Професійні та побутові

Як і інший електроінструмент, дрилі поділяються на два великих класи — професійні та побутові.
Професійні дрилі зобов’язані працювати годинами без перерви, їх роблять максимально зручними для довгої роботи, в конструкції використовують міцні матеріали. Вартість таких дрилів в кілька разів вище, ніж у побутових.
Побутові дрилі виготовлені з міцних матеріалів, шестерні редуктора цілком можуть бути пластикові, а невеликий мотор форсований. Важить інструмент менше, але роботу з ним необхідно переривати через кожні 15 хвилин — перегріється.
У домашньому господарстві дриль не працює весь день, тому переплачувати за професійний інструмент не має сенсу.

Ненаголошені і наголошені

Простейшая дриль має один режим роботи — патрон з закріпленим в ньому свердлом обертається, свердло формує в матеріалі отвір. Цей режим — основний для 90% завдань, розв’язуваних будинку або на дачі. Такі дрилі називають безударными, на їх частку припадає 20% всіх продаваних приладів.
Щоб підвищити привабливість побутових інструментів, виробники включили ще один режим роботи — ударний. При натисканні на інструмент свердло здійснює не тільки обертальні, але і зворотно-поступальні рухи. 80% побутових дрилів перемикаються ударний режим, але користь від нього невелика. Поступальний рух свердла допоможе тільки при свердлінні легких будівельних матеріалів.
Якщо ви плануєте свердлити монолітні стіни рекомендується звернути увагу на перфоратор.

Мережеві або акумуляторні

Якщо мотор дрилі живиться від електричної мережі, то майстер прив’язаний до розетки. Радіус робочої зони інструменту визначає мережевий кабель і наявні в господарстві подовжувачі. Просвердлити стовп дачних воріт або вивести дріт з квартирного щитка не завжди легко виходить. Але, мережева дриль завжди видає на свердло задану потужність, яка не залежить від батарей.
Мережева дриль прив’язана до розетки
Акумуляторні дрилі дають власнику додатковий ступінь свободи. Прикріпити петлю до воріт гаража або відшліфувати зварний шов на дверях не становить праці. Зворотна сторона зручності — акумулятори, які треба заряджати. Розряджений інструмент працює неохоче, свердло обертається повільно і застряє. Батареї живуть не більше трьох років, втрачають ємність і псуються.
Дриль з акумулятором працює у полі
Різновид дрилі — шуруповерти. Виробляються мережеві та акумуляторні. У них особливий редуктор знижує швидкість і збільшує крутний момент інструменту. Шуруп довжиною 100 мм заганяється в сосновий брус за півхвилини. Регульована муфта зупинить обертання, коли гвинт закручений до упору.

Критерії вибору дрилі для домашнього використання

Потужність

Потужність двигуна сучасних електродрилів змінюється від 500 до 1500 Вт. Цей важливий параметр визначає обертаючий момент інструменту і здатність обробляти щільні матеріали. Слабкий мотор не проверне свердло у сталі, шліфувальний круг застрягне в березової фанери. Чим більша потужність, тим більше вага інструменту. Для домашніх робіт рекомендується вибирати дриль з мотором 700-800 Вт.

Частота обертання валу

Швидкість обертання двигуна змінюється від 2000 до 4000 оборотів в хвилину. Для кожної дрилі виробник підбирає оптимальну швидкість обертання (вона називається номінальною і вказана в характеристиках моделі). Чим вище швидкість, тим більшу кількість разів свердло проходить по матеріалу, даючи більш чисту поверхню. На великих обертах підвищується ризик помилок — здригнулася рука, свердло пішло в сторону, зіпсувавши заготовку.
Плавне регулювання швидкості — важлива функція електричної дрилі. На початку свердління на малих обертах свердло не відведе, отвір вийде точно в потрібному місці.

Діаметр свердління

Параметр «Діаметр свердління» визначає найбільшу за розміром отвір, який проробляє дриль в різних матеріалах. Очевидно, що дерево по щільності сильно відрізняється від сталі, тому виробник визначає для свого виробу максимальний діаметр отвору в деревині та окремо в сталі. Якщо дриль має режим удару, то нормується також діаметр в бетоні.
Яке саме маленьке отвір можна просвердлити дрилем? Це залежить від патрона, зазвичай свердла менше 0,5 мм вже не закріплюються. Для микросверл існують спеціальні патрони з цанговими затискачами.

Тип патрона

Патрони, які затискається інструмент, бувають двох видів: з ключем і швидкозажимний.
Головне — не втратити ключ від патрона
Патрон з ключем відомий з давніх часів — у ньому кулаки стискаються за допомогою зубчастої гайки, поворачиваемой спеціальним ключем. Переваги: надійне утримання свердла навіть в самих важких умовах роботи. Недолік: зміна свердла займає хвилину, ключ легко втратити.
Швидкозатискний патрон затягується рукою
В останні роки з’явилися швидкозажимний патрони. У них затискна гайка провертається рукою. Достоїнства і недоліки протилежні ключовим патрону — інструмент змінюється за десяток секунд, але сили рук не завжди вистачає для міцного затиску, наприклад, на виході з металу свердло клинить, хвостовик прослизає в патроні.

Комплектація

Найпростіша комплектація складається з одного предмета — дрилі. Якщо виробник пропонує додаткові предмети — це великий плюс. У комплект можуть входити:
  • Валізку — прекрасна упаковка для зберігання і транспортування. Інструмент та аксесуари акуратно покладені і не припадають пилом.
  • Набір інструменту — базовий комплект найпопулярніших свердел по дереву, металу або бетону.
  • Лазерний рівень — додається до ударної дрилі, потрібен для розмітки стінних отворів.
  • Насадка з гайкою — затискає шліфувальні та відрізні диски.
  • Додаткова рукоятка — пригвинчується до корпусу, за неї майстер тримає інструмент другою рукою, наприклад, при свердлінні бетону.
  • Обмежувач глибини — пригвинчений до корпусу штир з лінійкою, не дасть свердла зануритися далі, ніж відміряно.
  • Запасні щітки. Колекторний двигун живиться через рухливі контакти — вугільні щітки. Ця деталь з часом стирається. Добре, якщо виробник підготував заміну.
Помічено, що в останні роки виробники стали економити на комплектації дрилів, особливо недорогих.

Додаткові функції

Інженери реалізують в електричних дрилях додаткові функції, які роблять роботу зручнішою і безпечною. Найбільш важливі можливості:
  • Плавний пуск. Колекторний двигун стартує в режимі короткого замикання, що породжує кидки струму в мережі, щітки колектора обгорають. Регулятор плавно підвищить швидкість обертання до максимальної, інструмент прослужить довше.
  • Автоматичний регулятор оборотів. Електронна схема підтримує постійну швидкість обертання свердла незалежно від прикладеного навантаження. Свердло однаково рівно обробляє дерево і метал.
  • Фіксація вимикача. Якщо дриль працює шлифмашиной або верстатом, мотор повинен працювати постійно. Фіксатор кнопки звільнить руки майстра.
  • Реверс двигуна. Зручна функція, допоможе, якщо свердло на виході з металу заклинило. Майстер клацає важелем, напрямок обертання свердла змінюється на протилежне (реверс) — інструмент звільнений.
  • Гальма патрона. Коли майстер знімає палець з пускової кнопки, патрон продовжує обертатися за інерцією, доторкатися до нього небезпечно. Система гальмування миттєво зупиняє обертання патрона після відключення двигуна.

Інші важливі критерії

Вибираючи електричну дриль, візьміть її в руки. У хорошої дрилі рукоятка оснащена гумовими проставками і зручно лягає в долоню. Кнопки і перемикачі натискаються легко, патрон обертається м’яко, в поздовжньому напрямку не бовтається.

Відео: як правильно вибрати електродриль

Рейтинг домашніх електродрилів

Вартість побутової дрилі для будинку не повинна перевищувати 10 000 рублів. Рейтинг складено з урахуванням цього обмеження.

Таблиця: рейтинг електродрилів для будинку

Модель (Бренд/Завод) Потужність, Вт Патрон Діаметр отворів, мм дерево/метал Вага, кг Додаткові можливості Ціна, руб. Коментар
DeWalt DWD112S (США/Китай) 700 Швидкозатискний 25/10 1,8
  • Реверс.
  • Регулювання оборотів.
4300 Якісний і надійний інструмент.
Metabo BE 650
(Німеччина / Китай)
650 Швидкозатискний 30/13 1,8
  • Реверс.
  • Регулювання оборотів.
  • Фіксація пусковий клавіші.
4900 Надійний інструмент від відомої німецької фірми.
STAYER SRD-400 (Німеччина / Китай) 400 Ключовий 16/10 1,6
  • Реверс.
  • Регулювання оборотів.
1100 Бюджетна дриль для дому.
Калибр ДЭ — 580ЕРУ (Росія, Китай) 580 Швидкозатискний 20/13 1,7
  • Реверс.
  • Регулювання оборотів.
  • Фіксація пусковий клавіші.
1800 Недорогий, але неякісний інструмент.
Makita 6413 (Японія/ Китай) 450 Швидкозатискний 25/10 1,2
  • Реверс.
  • Регулювання оборотів.
3000 Легкий і зручний інструмент відомої фірми, потужність достатня тільки для робіт по дереву.
Интерскол ДУ-16 (Росія / Китай) 1050 Ключовий 40/16 2,6
  • Свердління з ударом.
  • Реверс.
  • Регулювання оборотів.
  • Обмежувач глибини.
  • Бічна ручка.
4000 Потужний і недорогий інструмент для домашнього ремонту.
SKIL 6280LA (Нідерланди / Китай) 550 Швидкозатискний 35/13 1,8
  • Свердління з ударом.
  • Реверс.
  • Регулювання оборотів.
  • Обмежувач глибини.
  • Бічна ручка.
2200 Легкий і недорогий прилад для домашніх робіт. Хороше співвідношення ціна — якість.
Hitachi DV18V (Японія/Китай) 690 Швидкозатискний 35/13 2,0
  • Свердління з ударом.
  • Реверс.
  • Регулювання оборотів.
  • Обмежувач глибини.
  • Бічна ручка.
6400 Добротна дриль з металевим редуктором.
Фіолент Майстер МСУ9–16–2РЭ (Росія / Росія) 1050 Ключовий 30/16 2,4
  • Свердління з ударом.
  • Реверс.
  • Регулювання оборотів.
  • Обмежувач глибини.
  • Бічна ручка.
  • Валізу.
5800 Проста і міцна машина. В комплект входить валізу.
Ryobi RPD1010K (Японія/Китай) 1000 Швидкозатискний 50/13 3,1
  • Свердління з ударом.
  • Реверс.
  • Підсвічування.
  • Регулювання оборотів.
  • Обмежувач глибини.
  • Бічна ручка.
  • Валізу.
5700 Ударний дриль з підсвічуванням.

Галерея: електричні дрилі з рейтингу

Ryobi RPD1010K
Ударний дриль Фіолент Майстер МСУ9–16–2РЭ
Ударний дриль Hitachi DV18V
Ударний дриль SKIL 6280LA
Безударна дрель Makita 6413
Безударна дрель Калибр ДЭ-580ЕРУ
Безударна дрель STAYER SRD-400
Безударний дриль Metabo BE 650
Безударна дрель DeWalt DWD112S

Відео: тест електричних дрилів

Відгуки користувачів

Придбав STAYER SRD-400. Переваги: ціна трохи більше 1000 р. Надійний, нормально відцентрований дизайн ключовий патрон. Щітки в комплекті запасні. Вага не великий близько 1,5 кг., можна довго працювати однією рукою. Недоліки: перемикач напрямку обертання флажкового типу мені не подобається, його легко переключити навіть при роботі при обертанні дрилі і пошкодити інструмент, волію перемикач кнопкою. Не обрезинена рукоятка. Шнур живлення короткий і пластмасовий, не можна працювати при мінусових температурах, лопне. Розібрав, всередині патрона не підшипники, а втулка ковзання (пара втулка-вал і мастило), заощадили, довго не прослужить. Коментар: в цілому непогані враження від дрилі, патрон на здивування має мінімальне биття. Придбав би, якщо б не кнопка реверсу, ну не люблю я такі. В цілому бюджетна модель середньої побутової надійності.
patr2006
Придбав Makita 6413. Переваги: легка, зручна. Недоліки: гучна, недостатньо потужна, поставляється в коробці. Спочатку про хороше: дриль легка і зручна. На жаль, з вибором прогадав, в якості універсального апарату для дому не годиться, тому що не вистачає потужності для свердління цегляних стін. Свердлити якщо, то дерево і … все. Немає тріскачки з констаматикой для закручування шурупів, без неї це вкрай незручно робити.
Немає кейса, зберігати незручно. Загалом, купив вхолосту.
Проскурін Микита
Придбав дриль Интерскол ДУ-16. Переваги: металевий редуктор, дві швидкості, потужна, надійна, кабель 4 метри. Недоліки: немає. Коментар: Працюю цієї дрилем вже більше року. Пройшла капітальний ремонт у квартирі від А до Я. У мене стіни, в основному, цегляні (будинок заливний — бетонний каркас, а стіни цегляні). Що робив — отвори під дюбелі, підрозетники коронкою, злегка штробил, заважав фарбу і бетон для заливки підлоги. Ні з однією з задач проблем не виникало. Навіть з подрозетниками. Звичайно не моментально, але коронкою гризе впевнено, а з блокування кнопки пуску — просто чудово (як і на розчинах). В районі редуктора гріється, звичайно, але я відразу не турбувався, так як продавець пояснив — корпус металевий, щоб краще відводив тепло. І він виявився прав — за весь час жодного разу не виникло проблем. Природно спробував її на бетоні. Тяжко, але якщо вже сильно припре — можна. Тільки хороші свердла беріть, і, бажано, нові. Що ще сказати… Шнур відмінний, довгий, в руках лежить як влита. А так, розчини, за порадою друга, не заважав у великих обсягах, щоб не розхитати — максимум відро. Так повільно, але нема чого псувати гарний інструмент. Кому для будинку потрібна надійна робоча дриль з ударом — беріть.
Резванов Олексій
Купив дриль Skil 6280LA. Переваги: По цініякості дуже хороша річ. Зручний корпус, легка. Недоліки: Трохи примітивний дизайн. Немає кейса. Коментар: Перші враження дуже позитивні. Дуже простий і хороший інструмент, яким зручно працювати, та й просто приємно тримати в руках. Придбав для ремонту і подальшого домашнього використання — тому з приводу ресурсу під професійними навантаженнями розповісти не зможу. Деякі скаржаться на недостатню фіксацію бура в патроні при великих навантаженнях — АЛЕ ТОДІ ПИТАННЯ: навіщо брали швидкозажимний патрон? Я свідомо взяв швидкозатискний патрон для швидкості і зручності, т. к. для роботи під великими навантаженнями у мене є перфоратор. Якщо б не було перфоратора, то швидше за все, взяв би таку ж, але з ключовим патроном. Або взагалі що нитка більш потужне. Але це в тому випадку, якщо б потрібно було брати один інструмент, замість двох. Хоча функцію відбійного молотка не замінити дрилем.
Бутунов Андрій

Як вибрати патрон для дрилі?

Припустимо, ви вирішили замінити патрон у дрилі. Що потрібно мати на увазі, вирушаючи в магазин?

Посадкова різьба

Патрони для побутових дрилів нагвинчується на шпиндель редуктора по різьбі. Подивіться за паспортом дрилі посадковий діаметр і тип різьби. Різьблення може бути метричної (наприклад, М12) або дюймової (наприклад, 3/8 дюйма). Потрібно брати патрон з такою різьбленням, інакше не завинтится.

Тип патрона

Виберіть тип патрона — ключовий або швидкозажимний. У бесключевых патронах інструмент змінюється дуже швидко, але затиск може слабшати.
Для свердління великих отворів рекомендується брати свердла з тригранним хвостовиком. Вони міцно тримаються навіть у швидкорозжимних патронах.
Ключові патрони тримають свердло дуже надійно, це особливо актуально при обробці великих отворів у важких матеріалах.
Щоб ключ від патрона не загубився, закріпіть його на электрокабеле ізолентою.

Діаметр свердління

Часто майстри міняють патрон, тому що комплектний затискач не дозволяє кріпити свердла з товстими хвостовиками. Визначте, які найбільші свердла ви будете використовувати і виберіть відповідний патрон.

Діаметр корпусу

Необхідно враховувати діаметр корпусу нового патрона. Бажано, щоб він не перевищував комплектний. В іншому випадку дриль не поміститься у валізу, додаткова ручка не встане на місце.
Корпус, мотор і патрон — це електрична дриль. Такий простий інструмент в умілих руках стає універсальним і набуває нові вміння. Обертальний рух вала використовується не тільки для свердління, але і для полірування, шліфування, заточування, різання. Електрична дриль потрібна в будь-якій квартирі і на дачі. Залишається лише вибрати інструмент у відповідності з вашими вимогами.

0 коментарі:

Дописати коментар