четвер, 2 лютого 2017 р.

Як вибрати електричний конвектор для квартири або будинку

Електричні конвектори для опалення приміщень завжди користувалися популярністю, і схоже, що ця тенденція напевно буде зберігатися ще довгі роки. Обумовлено це простотою і надійністю конструкції, легкістю монтажу, універсальністю і безпекою роботи.
Який електричний конвектор краще всього підходить для опалення квартири або приватного будинку? Для вдалої покупки доведеться уважно проаналізувати кілька важливих параметрів; це дозволить вам прийняти правильне рішення.

На що звертаємо увагу

Отже, фактори, на які слід звертати увагу:
  • потужність електричного конвектора для опалення;
  • способи установки або монтажу;
  • вид нагрівальних елементів;
  • особливості конструкції побутового приладу;
  • тип регулятор температури;
  • наскільки електричний конвектор безпечний у використанні;
  • є додаткові функції і які.
Електричні конвектори стають все більш популярними завдяки своїй зручності і простоті використання

Потужність

Від величини цього параметра залежить швидкість прогрівання приміщення. Для побутових електричних конвекторів в середньому достатньо 0,5–2,5 кВт.
Як правильно розрахувати, прилад якої потужності вибрати для конкретного будинку або квартири? За відправну точку приймається, що на кожні 10 квадратних метрів приміщення буде потрібно близько 1 кВт, якщо електричне опалення є основним джерелом тепла. Якщо воно виконує функції додаткового, то в два рази менше: 0,5 кВт.
Добре б ще на етапі покупки залишити запас в 10-20 % потужності — для суворих зим і різних форс-мажорів. До того ж, маючи можливість вибрати інтенсивність роботи електричного конвектора, ви заощадите на оплаті енергоносіїв й забезпечите собі комфорт в найхолоднішу зиму.

Способи установки або монтажу

У побутових приміщеннях застосовуються тільки три варіанти установки:
  • кріплення електричного конвектора кронштейнами до стіни;
  • коліщатка на ніжках — для зручного розміщення і переміщення по будівлі;
  • на видному місці залишається тільки декоративна решітка, а весь корпус ховається під підлогою;
  • комбінований спосіб кріплення — присутні кронштейни для підвішування на стіну і знімні ніжки.
Найчастіше в квартирах застосовується перший тип установки. Тут простір і так обмежена, а значить, проводи не будуть плутатися під ногами. Пересування побутового приладу по будівлі додає такого рішення мобільності, а потайне розміщення корпусу в підлозі — дуже незвичайний, але ефективний підхід до монтажу системи опалення.
Але, безумовно, універсальні електричні конвектори тому так і називаються, що поєднують в собі самі затребувані споживачами характеристики. Хоча і підлогові прилади користуються заслуженою популярністю.
Є кілька способів встановлення конвектора

Вид нагрівальних елементів

Вам доведеться вибрати з трьох типів конструкцій:
  • голчастий;
  • у вигляді трубки;
  • монолітний.
Перший варіант найдешевший і найпростіший, але з ним найчастіше трапляються поломки. Другий тип конструкції відрізняється надійністю, коштує трохи дорожче, а його особливістю є неголосний шум у перші кілька хвилин після включення. Останній варіант самий просунутий в технічному плані та найбільш ефективний, але ціна за такі прилади досить висока.

Особливості конструкції

Перед тим як вибрати електричний конвектор для опалення, потрібно врахувати ще 3 параметри:
  • форма приладу;
  • висота;
  • ширина корпусу.
Обігрівачі бувають круглої, прямокутної або квадратної форми. Але цей параметр на ефективність роботи ніяк не впливає. Значення має лише інтер’єр приміщення — саме під нього зазвичай і підлаштовуються.
Оптимальна висота конвектора для системи опалення — 45-55 див. А чим товще корпус пристрою, тим продуктивнішою вона буде працювати за рахунок збільшення тепловіддачі.
Конвектор дозволяє регулювати температурний режим

Вибираємо регулятор температури

Будь конвекційне обладнання для побутових систем опалення передбачає регулювання температури. Таким чином споживач має можливість вибрати оптимальний температурний режим, наприклад 20 градусів. При досягненні цього значення регулятор відключиться, а коли температура опуститься на 1-2 градуси, — він самостійно вмикається.
Терморегулятори бувають механічні і електронні. Перші трохи нижче за вартістю, не бояться перепадів напруги, але не в змозі утримувати точно задану температуру — є похибка в 1-3 градуси.
Другі працюють з високою точністю і мають розширений функціонал — аж до запланованої програми роботи (включення і виключення по часу). Це дозволить заощаджувати електроенергію, але приготуйтеся, що їх вартість буде трохи вище порівняно з більш простими аналогами.

Безпека

Головні проблеми, з якими можуть зіткнутися власники електричних конвекторів, самозаймання і поломка внаслідок попадання на нього води. Тому звертайте увагу на те, наскільки добре прилад захищений від перегріву і від попадання вологи/пилу.
До того ж не зайвим буде перевірити і ступінь захищеності від ураження оточуючих електричним струмом. В ідеалі, якщо в інструкції вказано, що додаткового заземлення корпус не потребує.

Додатковий функціонал

Навіть якщо йдеться про якусь дрібницю, не варто ігнорувати її наявність. Наприклад, датчик автоматичного вимикання при різкій зміні положення — перекиданні допоможе вберегтися від пожежі в екстреній ситуації.
Ще деякі моделі електричних конвекторів можуть запам’ятовувати параметри роботи — такі як час включення, відключення, температурний режим і т. д. Це здається дрібницею, але тільки на перший погляд і до тих пір, поки ви не зрозумієте, наскільки це зручно.
Незамінною функцією для гаража, балкона або дачної ділянки є так звана система «антизамерзання». В такому режимі прилад вмикається, тільки коли температура в приміщенні опуститься нижче певної позначки, наприклад, +5 градусів.
Потенційному покупцеві корисно знати, що є моделі з можливістю іонізації повітря, причому незалежно від того, чи включений прилад або вимкнений. Такий вплив благотворно впливає на здоров’я і навіть діє як профілактичний засіб при деяких захворюваннях.
Якою б конвектор ви не вибрали, уважно прочитайте інструкцію користувача. Адже чим точніше ви будете виконувати правила експлуатації, тим довше прослужить прилад, зберігаючи повною мірою свій функціонал.

0 коментарі:

Дописати коментар