четвер, 2 лютого 2017 р.

Чи можна розрахувати споживану потужність телевізора

Всі ми звикли до різнобарвним стікерами на побутовій техніці, повідомляють про споживаної електроенергії. Але не кожен знає, що крім таких неекономних зразків техніки як пральні машинки, холодильники, може бути розрахована і споживана потужність телевізора.
Телевізор зазвичай не сприймається як велика стаття витрат – зазвичай ми просто закриваємо очі на витрачену ним електроенергію. Але дослідження показали, що постійна робота рядового ТБ приймача теж може влетіти в копієчку.
Причому незалежно від моделі від виробника, будь то Samsung, Philips або LG.

Маркування

Багатьох людей цікавить потужність телевізора в кВт, особливо коли мова йде про підприємства і офісних приміщеннях. У прийомних кабінетах, кімнатах відпочинку або фойє нерідко встановлений телевізор, який може працювати цілодобово. Не дивно, що господаря підприємства буде цікавити така стаття витрат – бізнес вимагає суворого обліку. Чи можна дізнатися споживану потужність у кВт з технічного опису телевізора або спеціального стікера?
Це досить непросте питання. Починаючи з 2010 року, в Євросоюзі прийняті єдині стандарти енергоспоживання плазмових і LED телевізорів. Комісія затвердила такі маркування:
  • А+;
  • А++;
  • А+++.
Але справа в тому, що сучасні пристрої рідко відповідають даним параметрам. Далеко не на кожному сучасному LED телевізорі можна зустріти таку наклейку. Навіть широко рекламовані LED виробу від Bravis, Samsung і Sony рідко можуть похвалитися таким маркуванням. Тому подібні позначки є малокорисними в наші дні, якщо ви звичайно не хочете чекати 2017 року і наступної революції в сфері телебачення.
Якщо говорити про дійсно інформативних стікерах, то вони дуже схожі на відомі кожному маркування пральних машин. На екранах практично кожного плазмового або LED телевізора сучасного зразка зустрічаються наклейки зі своєрідною «веселкою» з квітів, які позначені латинськими літерами від A до G. Стандартом вважається рівень споживання класу F. На даному стікері є відмітка, яка інформує про потужності пристрою у ватах.
Також тут може міститися додаткова інформація, наприклад про споживання енергії в режимі очікування. Якщо на панелі є відповідна кнопка, вона може перевести пристрій в режим, завдяки якому споживана потужність буде налічувати символічні 0,01 кВт. Такий показник в кВт є справді вражаючим, але похвалитися подібними досягненнями можуть тільки апарати останніх моделей. Визначити наявність такого показника дуже легко – якщо ваш телевізор здатний споживати не більше 0,01 кВт в год в режимі очікування, на стікері буде відповідна позначка.

Інші способи розрахунку

Як самостійно розрахувати показники кВт? Як би банально це не прозвучало, доведеться міряти діагональ екрану. Для початку варто відзначити, що LED телевізори плазмові зразки споживають в 3 рази менше енергії, ніж моделі з кінескопом. І якщо економія для вас в пріоритеті, варто задуматися про заміну техніки.
Для більш очевидного приклад варто розглянути окрему модель, наприклад, широко поширений LED телевізор Samsung з діагоналлю 20 дюймів. Такий зразок фірми Samsung буде регулярно споживати до 70 ват. Такий витрата можна порівняти з витратою звичайної лампи розжарювання. На енерговитратність також можуть вплинути додаткові характеристики, зазначені в інструкції. Згідно з дослідженням, більше всього енергії йде саме під час режиму очікування. Так, під час включення апарат «з’їдає» втричі більше потужності, але це лише короткочасний стрибок.
Вищенаведені показники можна вважати загальноприйнятим стандартом, так як Samsung вважається досить економною технікою.
Є більш простий шлях – використовувати ватметр. Цей прилад допоможе легко визначити витрачається потужність, яку потім після нехитрих маніпуляцій можна конвертувати в кВт. Якщо ви спробуєте протестувати вищенаведену LED модель Samsung, ви переконаєтеся, що розрахунки дослідників були вірні.

Звук і яскравість

Окремо варто розглянути питання щодо гучності звуку. Існує думка, що гучність звуку може впливати на споживану потужність. Якщо цей вплив існує, досить незначний. До того ж, дуже рідко телевізор включають на гучність вище середнього рівня. Якщо ви прагнете заощадити, особливу увагу варто звернути не на гучність звуку, а на яскравість екрану. Сучасні моделі з LED екраном можуть витрачати більше електроенергії з підвищеною яскравістю підсвічування, тому слід контролювати цю опцію. З цього можна зробити висновок, що потужність звуку не грає особливої ролі, тому немає сенсу приділяти цьому питанню багато уваги.
А що щодо звуку і яскравості плазмових екранах? Дослідження показали, що такі вироби споживають трохи більше енергії, ніж LED зразки, причому незалежно від виробника — Bravis, Samsung або Sony. Зверніть увагу на цей показник при купівлі ТБ приймача, і тоді жодних проблем із зайвими витратами у вас не виникне.

0 коментарі:

Дописати коментар