пʼятниця, 27 січня 2017 р.

Масляний обігрівач: оптимальний вибір

Якщо у вашому будинку не встановлено автономне опалення, то з настанням осінніх холодів доведеться задуматися про джерело тепла — наприклад, масляному радіаторі. Знаючи, як вибрати масляний обігрівач, ви зможете забезпечити собі обігрів кімнат на багато років вперед. Принаймні, в ті некомфортні періоди, коли центральне опалення ще не початок чи вже закінчив виконувати свої функції.
Коли ви, покупець, входите в магазин, що продає побутову техніку, вас зустрічають балакучі продавці і стрункі ряди радіаторів, зовні дуже схожих один на інший. Якщо слухати консультанта, то можна зробити висновок, що кожна з представлених моделей масляного радіатора — найкраща. А найкращі — найдорожчі. Чи це Так? За якими критеріями варто вибрати масляний обігрівач?

Як влаштовані масляні обігрівачі

Набагато легше обчислити важливі критерії масляного обігрівача, якщо знати його пристрій.
Основа обігрівача — Тени, занурені в мінеральне масло. Масло залито в плоскі секції, щоб тепло ефективніше передавалося повітрю приміщення. Для хорошої роботи важливі такі параметри:
  • Потужність приладу. Від цього параметра залежить площа, яку пристрій здатний обігрівати. Для невеликих приміщень достатньо 1,5 кВт, але краще відразу купити більш потужний пристрій, потужність якого становить від 2 до 2,5 кВт і дозволяє підігрівати до комфортної температури повітря в кімнатах середньої і великої площі. Зазвичай потужність масляного радіатора розраховують за простою формулою: на 10 м2 потрібно потужність 1 кВт. У цій формулі мається на увазі, що стелі в кімнаті не вище 3 м.
  • Кількість секцій. Чим їх більше у масляного радіатора, тим ефективніше буде відбуватися нагрівання повітря.
  • Товщина і ширина секцій. Більш вузькі і тонкі секції швидше нагріваються і швидше віддають тепло в повітря. У товстих і широких секціях масло нагрівається довше, але і остигає повільніше. Для моделей з товстими секціями потрібна велика потужність нагріву, відповідно збільшиться витрата енергії.
  • Кількість масла, залитого всередину секцій. Якщо великий масляний обігрівач виявляється відносно легким, це поганий ознака: значить, у нього залито мало масла. Недостатня кількість теплоносія робить пристрій менш довговічним і менш ефективним. На вагу радіатора впливає і товщина металевих стінок: чим вони товщі, тим краще. Звідси висновок: краще вибрати більш важкі моделі.
  • Наявність захисту від перегрівання. Це обов’язкова умова. Інакше пристрій може перегрітися і спричинити пожежу, особливо, якщо потужність досить велика.
  • Наявність регулювання температури нагріву. Це необов’язково, але бажано. Краще вибрати модель, яку можна включати як мінімум в 2-4 робочих режимах, регулюючи його потужність.
  • Наявність коліщаток для переміщення обігрівача по квартирі. Краще вибрати обігрівач, у якого прогумовані коліщата: це вбереже підлогу від подряпин і зробить пересування менш гучним.

Необов’язкові, але корисні функції

Наявність додаткових функціональних можливостей обов’язково буде пов’язане з підвищенням вартості приладу. Чи потрібні вам додаткові функції — вирішуйте самі, але деякі з них дійсно корисні.
  • Вентилятор. Наявність вбудованого вентилятора дасть можливість прогріти приміщення за набагато більше короткий час. Правда, це додасть не тільки тепла, але і шуму: вентилятори безшумно не працюють.
  • Ємність для води. Якщо продавець буде переконувати вас, що масляний радіатор не сушить повітря — не вірте. Він щиро помиляється, або бреше. Будь нагрівальний пристрій знижує вміст вологи в повітрі. Знижена вологість викликає масу неприємних наслідків. Вирішуючи, як вибрати масляний радіатор практичніше і функціональніша, прийміть це до уваги. Інакше доведеться вибрати ще й зволожувач повітря у сусідньому відділі.
  • Дистанційне керування. Це функція для ледарів, чого вже гріха таїти… І можливість втрачати ще один пульт управління. Але вимкнути не потрібний вже масляний обігрівач прямо з-під ковдри, не встаючи — теж задоволення. Цілком зрозуміло небажання позбавляти себе таких невеликих задоволень.
  • Тримачі для сушіння білизни. Розвішувати для просушування речі просто на самому пристрої не можна: це утрудняє циркуляцію повітря і може привести до перегріву обігрівача. А якщо повісити волога після прання білизну на спеціальні планки-власники, то це буде безпечно і зручно.
  • Термостат і система регулювання ступеня нагріву. Просто корисно і зручно.
  • Довгий шнур. Не рекомендується включати масляний обігрівач в мережу через подовжувачі. Тому краще вибирати моделі з довгим шнуром, який можна заховати в спеціальний осік при необхідності.
  • Таймер. Його наявність дозволяє запрограмувати включення приладу так, як вам зручно.

Додаткові поради покупцеві

Масляний обігрівач — пристрій досить просте, але все-таки краще купувати товари від відомої фірми-виробника з хорошою репутацією. Принаймні, вам забезпечать нормальне гарантійне і післягарантійне обслуговування в гарному сервіс-центрі. Найбільш відомі фірми, що виробляють масляні обігрівачі: DeLongi, Polaris, Ballu, Heller та ін.
  • Не включайте масляний обігрівач у ванній або інших приміщеннях, в яких може бути підвищена вологість повітря.
  • Не зберігайте масляний обігрівач на балконі або в будь-якому іншому неопалюваному приміщенні, такому, як сарай, сад, гараж.
  • Не залишайте гарячий радіатор в кімнаті з маленькими дітьми. Поверхня працюючого приладу нагрівається до 150°С і дотик може викликати опіки. Краще придбати спеціальні захисні екрани, які як сітчасті щити закривають поверхню, не заважаючи циркуляції повітря.
  • Краще взяти прилад, потужність якого трохи перекриває необхідні вам параметри. Обігрівачі — пристрої тривалого користування, краще мати запасну потужність на випадок необхідності. Не варто вибирати моделі, потужність яких мінімальна.

0 коментарі:

Дописати коментар