пʼятниця, 27 січня 2017 р.

Посудомийна машина: як вибрати і не пошкодувати про покупку

Всесвітньо відома письменниця, автор детективних романів Агата Крісті в одному з інтерв’ю сказала, що ідеї найбільш кривавих і жорстоких вбивств для своїх творів приходили їй в голову, коли вона була змушена мити посуд. Вона ненавиділа це заняття всією душею, як і більшість людей, втім. Скандали з-за того, чия прийшла сьогодні черга мити посуд, здатні зіпсувати настрій і загострити атмосферу в будинку до критичного стану. Але вихід є – потрібно купити посудомийну машину. Це корисний пристрій позбавить вас від необхідності перетворюватися в посудомийку. Треба тільки з’ясувати, як вибрати посудомийну машину, щоб отримати очікуваний результат.

За якими параметрами вибрати кращу модель

Перш ніж вибрати і купити найбільш підходящу вбудовану посудомийну машину для дому, багато детально вивчають різні параметри. Однак, як відзначають експерти по побутовій техніці, на вартість виробу всі ці параметри впливають мало. Зовсім не факт, що найдорожча і сучасна машина буде служити вам краще дешевшою. Тому важливо знати, як вибрати вбудовану посудомийну машину. Адже в реальності на вартість значною мірою впливають новинки дизайну, незначні доповнення, які в народі кличуть «наворотами».
Хочете розібратися, як правильно вибрати посудомийну машину і при цьому не переплатити зайвого?
По-перше, звертайте увагу не на популярність бренду, новизну моделі або модний дизайн. Щоб вибрати і купити якісну техніку для будинку, потрібно звернути увагу на:
  • габарити пристрою;
  • клас споживання;
  • максимальне завантаження;
  • ефективність процесів миття та сушіння;
  • показники рівня шуму.
Розглянемо ці характеристики більш детально, адже вибір посудомийної машини – рішення не з простих.

Габарити і максимальне завантаження

Цей показник особливо важливий для тих, чия кухня не відрізняється простором. Як правило, в малогабаритній квартирі важко вибрати місце для ще однієї одиниці великої побутової техніки. Однак від розмірів пристрою залежить його максимальна загрузка.
У стандартну вбудовану посудомийну машину розмірами 60×60×85 см поміщається до 14 комплектів посуду. Призначена для сім’ї з 4-6 осіб, добре компонується зі стандартною кухонними меблями, великими газовими плитами.
Більш компактні машини на 15 см менше в глибину, вони можуть помити до 9 комплектів посуду. Їх можуть вибрати сім’ї до 3 осіб. Вони відрізняються хорошою продуктивністю і цілком гідним якістю миття (таким же, як і у стандартних моделей), але коштують трохи дешевше.
Мініатюрні настільні посудомийні машини справляються з 3-4 комплектами. Їх габарити більш ніж компактні: 45×55×45 див. Цілком поміщаються в шафку, можуть бути встановлені як на підлозі, так і на столі. Їх рекомендується вибрати холостякам, які не надто вимогливі до якості миття посуду (в компактних моделях трохи нижче). Ціна на мініатюрні машини для миття посуду відносно невисока.
Посудомийна машина для дому стандартного розміру зазвичай миє посуд більш якісно, так як в ній подача води проводиться у кількох напрямках, а в мініатюрних настільних моделях є лише один розбризкувач.
  • Докладніше про вибір габаритів читайте у статті Розміри посудомийних машин.
Машина може бути як стоїть окремо, так і вбудовується в кухонні меблі. Вбудована техніка краще, так як дозволяє вписувати додаткову одиницю побутової техніки в дизайн кухні практично ідеально. Зазвичай виробники кухонь пропонують вибрати вбудовану техніку з тих брендів, з якими вони співпрацюють, і часто це цілком себе виправдовує.

Клас миття та електроспоживання

Тут варіантів небагато: практично всі моделі, які можуть купити споживачі сьогодні, належать до класу А, що означає найбільш високі показники. Посудомийна машина для дому значно скорочує кількість води, що витрачається на миття посуду. Як правило, стандартний витрата при максимальному завантаженні (12-14 комплектів) складає всього 15-20 л. При ручній мийці ви витратите в 2-3 рази більше, ще й руки будуть контактувати з агресивними миючими засобами.
Однак, на машинну мийку витрачається більше електроенергії. Вам потрібно буде подбати про гарну посиленою проводці до місця підключення техніки. На один цикл посудомийна машина витратить 1-2 кВт, в залежності від обраного режиму і повною або половинного завантаження.

Сушка

У різних моделях застосовується різні технології сушіння, найбільш ефективним і економічним вважається охолодження чистого посуду вбудованим вентилятором.

Захист від протікання

Практично всі сучасні моделі оснащені системами, відключають подачу води у разі виникнення течі. Чим складніша система захисту, тим вища вартість пристрою. Але зате ви будете позбавлені від ризику влаштувати своїх сусідів з нижнього поверху повінь та злива зі стелі.

Рівень шуму

Краще купувати посудомийну машину, яка працює майже безшумно. У менш якісних або застарілих моделях рівень шуму може бути дуже помітним: до 55 децибел. Однак іноді підвищена гучність з’являється з-за неправильної завантаження посуду.
На запропонованому відео можна ознайомитися з порадами експерта про те, як вибрати техніку для миття посуду вдома і на які характеристики треба звернути увагу, здійснюючи покупку.

Режими роботи

Відповідаючи на питання, як вибрати вбудовану посудомийну машину, слід зауважити, що хороші моделі пропонують кілька варіантів мийки, включаючи наступні режими:
  • половинна завантаження, що дозволяє економити енергію, воду і миючі засоби;
  • інтенсивна мийка, найбільш підходяща для сильно забрудненого посуду;
  • швидка мийка, яка відмінно впорається з не надто жирними тарілками і склянками;
  • делікатна мийка, призначена для тонкого скла, кришталю та інших предметів, що вимагають обережного поводження;
  • режим з попереднім замочуванням, що дозволяє ефективно відмивати сковорідки, каструлі і листи.

Підключення до водопроводу

Існує кілька типів підключення. Одні моделі підключені тільки до холодного водопроводу і нагрівають воду самостійно, що веде до підвищення витрат електрики. Інші підключаються до труби подачі гарячої води. Це знижує витрати на електроенергію, але призводить до деяких незручностей. Температура води повинна відповідати певному рівню, інакше машина вимикається.
У російських умовах такі посудомийні машини купувати недоцільно, так як забезпечити постійну температуру води, що подається практично неможливо.
Є моделі машин, які підключаються і до гарячого і холодного водопостачання. Вбудовані регулятори дозволяють використовувати наявні ресурси максимально ефективно, підігріваючи недостатньо нагріту воду і розбавляючи занадто гарячу. Але щоб купити таку посудомийну машину, доведеться витратитися.

Рейтинг посудомийних машин

Якщо ви прийняли, нарешті, рішення про придбання нового кухонного девайса, вам залишилося тільки дізнатися, як вибрати посудомийну машину з оптимальними характеристиками. Зрозуміло, є більш і менш популярні фірми і виробники побутової техніки.
На вершині рейтингу довгі роки залишаються німецькі виробники, такі як Miele, Bosch, Siemens. Друге місце заслужено належить італійцям: Zanussi, Whirpool. Турецька фірма Beko слід за лідерами з деяким відставанням. В самому хвості рейтингу — найбільш численна, недорога і недовговічна продукція азіатських виробників.
У німецької техніки найбільший ресурс експлуатації: вони можуть чудово працювати довгі роки, не вимагаючи ремонту. Особливою довговічністю відрізняються вбудовувані посудомийні машини марок Miele і AEG. Вони найкраще підходять для тих, хто не хоче детально вивчати, як вибрати посудомийку і не любить занадто часто змінювати обстановку, воліє добротність і надійність новим віянням моди.
Але, яку б модель кухонного помічниці для миття тарілок і сковорідок ви вирішили вибрати, не забудьте подумки сказати спасибі изобретательнице посудомийних машин Джозефине Кокрейн. Це завдяки їй, вам не потрібно перетворюватися кожен день в посудомийку після кожного прийому їжі. Хай живе побутова техніка, рятує нас від побутової рутини!

0 коментарі:

Дописати коментар