четвер, 2 лютого 2017 р.

Радіоняня: як вибрати кращого помічника для мами?

Дітям потрібно постійну увагу, але навіть самі турботливі мами змушені іноді від них відлучатися. Спокійно займатися побутовими справами під час сну дитини допомагають радіоняні – прилади, що дозволяють чути все, що відбувається в спальні малюка.
Радіоняні, що з’явилися на ринку дитячих товарів відносно недавно, постійно удосконалюються. В будь-якому магазині електроніки можна знайти різні моделі – і найпростіші, і оснащені масою додаткових функцій. Перед покупкою потрібно вирішити, чи пристосування виконувати які-небудь крім основної задачі, що полягає в контролі за сплячою дитиною. Від цього рішення і потрібно відштовхуватися при виборі конкретної моделі.

Радіоняня: цифрова чи аналогова?

За принципом дії радіоняні бувають цифрові і аналогові. Перші чітко передають звук і можуть мати розширений функціонал, але коштують досить дорого. Головний плюс друге – невелика ціна. Мінусів у них набагато більше.
Робота аналогової радіоняні може порушуватися перешкодами. Якщо таким же приладом користуються сусіди, велика ймовірність почути плач не свого, а чужого дитини. Крім цього, з допомогою аналогічного пристрою стороння людина може прослухати розмови батьків поруч з дитиною. У цифрових радіонянь таких недоліків немає.
За якістю звуку аналогові пристрої сильно поступаються цифровим. Тому, якщо є бажання придбати пристосування з двостороннім зв’язком, то краще зупинитися на цифровій моделі. У цьому разі голос мами або тата буде звучати природно, без спотворень і хрипів, які можуть налякати сонного малюка.

Поле дії радіоняні

Важлива характеристика, яка завжди цікавить батьків – радіус дії приладу. Чим більшу площу він покриває, тим далі батьки можуть відійти від спальні дитини. Існують моделі з радіусом 300 м – вони підійдуть сім’ям, що живуть в котеджі або часто виїжджають на дачу. З таким помічником мама може спокійно займатися не тільки прибиранням і приготуванням їжі, але і працювати на присадибній ділянці.
Для малогабаритної квартири досить радіусу в кілька десятків метрів. Але потрібно враховувати, що виробники зазвичай вказують відстань прийому на відкритій місцевості. У житловому приміщенні воно буває трохи коротше. Чим більше перешкод між ліжечком дитини і батьком, тим менше робоча зона приладу. Багато виробників вказують обидва значення – і в квартирі, і на вулиці.

Відмінності в способах оповіщення

Недорогі радіоняні аналогового типу сповіщають батьків шляхом прямого перенесення всіх звуків, що лунають у спальні. Можна почути плач прокинувся дитини, а також шум, видаваний увійшов людиною або твариною. Такий спосіб оповіщення може бути незручний, якщо в сім’ї кілька дітей. А ще сигнал можна не почути з-за будь-яких сторонніх шумів, наприклад, голосно працюючого телевізора або включеного пилососа.
Більш досконалі прилади оснащені комплексним оповіщенням. Залежно від ситуації можна вибирати оптимальний спосіб: пристрій буде звучати, або світитися, або подавати вібросигнал. Якщо потрібно зберігати в будинку тишу, то виручить світлова індикація (в цьому випадку прилад доведеться тримати в полі зору постійно). Вібросигналом оснащуються ті моделі радіонянь, які можна носити на поясі або на руці.

Цифрові радіоняні – самі «розумні»

Існують пристрої, що дозволяють контролювати ліжечко або манеж візуально. Ці прилади називаються відеоняні. Вони дуже полегшують життя батьків активних діток. У скільки місяців дитина починає повзати і перевертатися? Багато малюки вже в чотири місяці здатні досить швидко переміщатися, і з цього часу за ними треба стежити особливо уважно.
Крім своєї головної функції, цифрова радіоняня може виконувати безліч додаткових:
  • оповіщати батьків про зміни температури і вологості середовища навколо дитини (зручно, якщо малюк спить на балконі або на вулиці);
  • програвати дитячі пісеньки і читати казки;
  • проектувати на стіни або стелю картинки;
  • «працювати» нічником, будильником, таймером.
Для підвищення комфорту користування «просунуті» моделі оснащені індикаторами, які сповіщають про заряді батарей, про вихід із зони покриття, про переривання зв’язку між приймальним і передавальними блоками. Вибираючи конкретну модель, потрібно розуміти, яка з функцій дійсно може знадобитися, а яка – ні. Адже всі ці зручності підвищують ціну радіоняні.

0 коментарі:

Дописати коментар