четвер, 2 лютого 2017 р.

Що треба знати, щоб правильно вибрати глюкометр

Підвищення рівня глюкози в крові може бути виявлено абсолютно випадково при здачі звичайних аналізів. Як тільки це сталося, будь-яка людина має вживати заходів для лікування, щоб не допустити розвитку хвороби. Контролювати рівень цукру допомагає глюкометр. Давайте розберемося, як його вибирати, і на що треба звертати увагу.

Що собою являє глюкометр

В загальних рисах глюкометр-прилад, що визначає рівень глюкози в крові або іншої органічної рідини. Нас буде цікавити глюкометр, за допомогою якого можна провести дослідження в домашніх або робочих умовах. Щоб скористатися приладом, необхідно вставити індикаторну смужку в спеціальний паз і нанести на неї трохи крові – буквально краплю. Через кілька секунд прилад покаже результат.
Слід пам’ятати, що будь-глюкометр визначає рівень цукру з похибкою до 20%. Якщо будете порівнювати їх з результатами, то це треба враховувати. До того ж дані портативного глюкометра будуть відрізнятися від лабораторних залежно від калібрування першого. Калібрування може бути плазмі і по цільної крові. Якщо калібрування по плазмі, то показник буде трохи вище лабораторного.

Типи діабету

Відомо, що існує два основних типи цукрового діабету. При першому типі організм постійно потребує в інсуліні, оскільки порушена робота ендокринної системи. Отже, потрібен постійний контроль над рівнем цукру і постійна исулинотерапия. Перший тип часто зустрічається в молодому віці і може передаватися у спадок.
При другому типі інсулін виробляється, однак або в дуже малій кількості, або він погано сприймається самим організмом. У будь-якому випадку інсулін є, але спостерігається його нестача. Другим типом можуть захворіти люди будь-якого віку, наприклад, з-за неправильного харчування.
Виходячи з вищесказаного, можна зрозуміти, як вибрати глюкометр людям з різними типами діабету. Хворим на діабет першого типу необхідно визначати рівень цукру кілька разів в день, і додатково до цього здавати аналізи, призначений лікарем. Хворим на діабет 2-го, інсулінонезалежного, типу треба вимірювати цукор приблизно 1-4 рази в тиждень.
Велика кількість глюкометрів передбачено для людей, що хворіють першим типом. Хворим на діабет другого типу радять купувати прилади, які крім цукру можуть вимірювати рівень холестерину і тригліцеридів (жирів).

Різновиди глюкомитров

Непоганим приладом для хворих на ЦД-2 є Аккутренд Плюс. Він може визначати вміст холестерину і жирів в організмі, дозволяючи уникнути ускладнень, спричинених діабетом. Його вартість і вартість смужок для тестів досить висока, але витрата смужок буде невеликий. Рекомендують також Ван Тач Ультра.
Для хворих на ЦД-1 велике значення має ціна тест-смужок, оскільки вимірювання треба проводити часто (щодня 4 і більше разів). Якщо вам дають при лікуванні безкоштовні смужки, то необхідно уточнити, до якого приладу вони підходять. При виборі приладу можна звернути увагу на наступні моменти.
  • Глюкометри відрізняються за принципом дії. Більш старі моделі – фотометричні. Нові, зручні глюкометри – електрохімічні. Точність їх вимірювання практично однакова.
  • Існують моделі глюкометрів, які дозволяють вимірювати рівень кетонів. Це особливо актуально для хворих на ЦД-1.
  • У деяких моделях присутній голосова функція (Сенсокард Плюс, Конюшина Чек). Це важливо для людей з поганим зором.
  • Зверніть увагу, який об’єм крові вимагає прилад. Мінімальним може бути 0,3 микролитра. Такий обсяг у Фрістайл Папиллон Міні.
  • Прилад може бути калібрується по плазми або цільної крові. Більшість сучасних моделей калібрують за плазмі. Про різницю в результатах було написано вище.
Є також додаткові параметри, такі як запам’ятовування декількох попередніх результатів (компактний Аку-Чек), статистика за кілька днів, роздільне ведення статистики вимірювань до прийому їжі і після, можливість зв’язку з комп’ютером. Бажано звернути увагу на тип батарейки, щоб спокійно знайти їй заміну при необхідності. Певне значення має жорсткість і розмір смужки, оскільки з маленькими тест-смужками незручно звертатися. Купуючи прилад, простежте, щоб у ньому були всі комплектуючі, згідно інструкції, а також гарантія.

0 коментарі:

Дописати коментар