четвер, 2 лютого 2017 р.

Вибираємо HDMI для телевізора, комп’ютера або приставки

Сьогодні дуже важко зустріти сучасний пристрій для відтворення мультимедіа, яке не має роз’єму HDMI. Останнім часом даний тип роз’єму став традиційним для передачі сигналу (HD), тому питання як вибрати hdmi кабель часто стоїть перед багатьма людьми. Виходами HDMI наділяються багато пристрою: BluRay плеєри, телевізори, DVDплееры, xbox 360, однак вони не завжди йдуть в комплекті з пристроєм. Тому, власнику зазначених пристроїв доводиться купувати їх самостійно.

Популярність HDMI кабелів

Незважаючи на величезну затребуваність всіх пристроїв з виходом HDMI, своєю популярністю цей кабель зобов’язаний саме ігрових консолей xbox 360 і, звичайно, телевізорів. Сучасна ігрова приставка xbox 360 розроблена гігантом у світі комп’ютерної техніки компанією Microsoft. Xbox 360 – приставка третього покоління, яка дозволяє грати через мережу, завантажувати популярний медіа-контент (демо-версії ігор, музику трейлери). Будучи основним конкурентом Sony PlayStation3, Nintendo Wii, приставка xbox 360 швидко захопила лідерство на даному сегменті ринку, що стало поштовхом і для виробників кабелю з відповідним виходом.

Щодо телевізорів, то тут коментарі зайві. Телевізор як і раніше залишається найбільш затребуваним видом продукції серед аудіо — та відеотехніки. Він стоїть практично в кожному будинку, тому затребуваність описуваної продукції переоцінити дуже складно. Кожен власник телевізора або приставки xbox 360 рано чи пізно стикається з питанням, який hdmi кабель вибрати і якими критеріями при цьому керуватися.

Вартість — всьому голова

При виборі кабелю HDMI основним критерієм є вартість. Тут думки користувачів розходяться нерівномірно. Переважна більшість людей стверджує, що купувати потрібно найпростіші кабелі. Ця думка ґрунтується на тому, що стандарт цифрової передачі інформації суворо регламентований. Іншими словами, HDMI для телевізора, xbox 360 і другихустройств, або може передавати дані, або не може цього робити. Тому, бренд і його якість значення не мають.
Одного разу ігромани і любителі xbox 360 провели спеціальні дослідження по виявленню залежності вартості HDMI кабелю і якості зображення. Були закуплені найрізноманітніші моделі, починаючи найбільш дешевими і закінчуючи аналогами вартістю в сотні доларів. Підсумок експерименту — якість зображення ніяк не пов’язано з вартістю. При цьому при тестуванні взагалі не враховувалася якість звуку, але навряд чи воно відрізнялося.
Звичайно, як вибрати hdmi кабель, справа кожного,однак згідно думку фахівців, вибирати відверту «дешевку» не варто. Тут мова йде про довговічність виробу. Хороші кабелі для телевізора мають велику товщину, більш якісну обмотку, тому вартість їх трохи вище.

Види HDMI кабелю

Щоб зрозуміти який кабель буде найбільш оптимальний, споживачеві необхідно розібратися із видами даної продукції. Потрібно зрозуміти особливості, переваги та недоліки кожної моделі. Тільки після цього можна робити певні висновки.

Сучасні HDMI кабелі бувають наступних видів:
  • стандартний — гарантує передачу сигналу з роздільною здатністю 720p;
  • стандартний Ethernet. Цей варіант має аналогічну пропускну здатність, при цьому він укомплектований додаткової кручений парою для з’єднання з мережею. При використанні такого кабелю для телевізора, який наділений функцією підключення до Всесвітньої мережі, останній може підключатися до роутера допомогою Wi-Fi. При відсутності в телевізорі Wi-Fi модуля, його можна по витій парі підключити до маршрутизатора;
  • високошвидкісний — дає можливість передавати зображення в дозволі 4К (3840×2160) і відрізняється високою пропускною здатністю;
  • високошвидкісний з Ethernet — відрізняється високою пропускною здатністю і додатково оснащений кручений парою для підключення пристроїв до мережі;
  • автомобільний — призначений для експлуатації в ускладнених обставинах (при високих температурах, сильних вібраціях). Найчастіше використовується в автомобілях, за що і отримав відповідну назву.

Загальні рекомендації

Щоб відповісти на питання, як вибрати hdmi кабель, знати основні види цієї продукції і орієнтуватися у вартості недостатньо. Для правильного остаточного рішення, потрібно прислухатися до деяких рекомендацій.
Так, часто можна почути, що роз’єм, має позолочений контакт, набагато чіткіше відображає аудіо — і відеодані. На практиці, роль цієї позолоти полягає в забезпеченні захисту контактів від появи корозії, збільшує опір і знижує рівень сигналу. При цьому надійну корозійностійкої можуть забезпечити й інші способи, наприклад, хромування, нікелювання.
В цілому, цифровий сигнал не висуває високі вимоги до HDMIкабелю для телевізора, xbox 360 і інших пристроїв, проте «артефакти» можуть виникати в результаті серйозних порушень технології виробництва: неправильно вибраний переріз провідника, відсутність підсилювача сигналу при його передачі на серйозне відстань.

Є традиційне правило, чим довше вибирається кабель, тим більший діаметр він повинен мати. Діаметр кабелю позначається згідно з Американським калібру проводів AWG (більш високе значення параметра відповідає меншому діаметру). Є рекомендований ряд співвідношення даного параметра і довжини кабелю HDMI. Виглядає він наступним чином:
  • 5 м — 28AWG;
  • 10 м — 26AWG;
  • 15 м — 24AWG;
  • 20 м — 22AWG.
Важливим критерієм вибору кабелю HDMI є екранування. Воно забезпечує гарний захист від внутрішніх і зовнішніх наведень. Найбільш оптимальним варіантом вважається принцип витої пари, де кожна сигнальна пара (плюсовій і мінусовій проводок) переплітається з «землею» по всій довжині дроту. Подібне екранування різко знижує наводки. Для виключення зовнішніх перешкод застосовується екранування з обплетення і фольги.

0 коментарі:

Дописати коментар