пʼятниця, 27 січня 2017 р.

Мікрохвильовка перестала гріти їжу: що робити?

Вранці пішов на роботу без сніданку, так як не люблю їсти холодні пельмені. Виявилося, що моя мікрохвильова піч працює, але не гріє. Прокинувшись, я поставив гріти пельмені на тарілці в мікрохвильову піч, включив на 3 хвилини і побіг у ванну. Закінчивши процедури і одягнувшись на роботу, дістав пельмені з печі, але не зміг їх є — вони були як шматочки льоду.
Виявляється моя мікрохвильова піч включається, злегка гуде, крутить їх на підносі і висвітлює, але зовсім не гріє! Чому ж перестала гріти їжу мікрохвильова піч?

Можливі причини, чому мікрохвильовка перестала гріти

  • недостатня напруга мережі;
  • не працює мініатюрний вимикач двері мікрохвильовій печі;
  • перегорів плавкий запобіжник;
  • високовольтний запобіжник в кожусі;
  • плавкий запобіжник на трансформаторі;
  • несправність удвоителя — діод;
  • несправність удвоителя — конденсатор;
  • трансформатор не подає напругу на панель управління;
  • несправність прохідного конденсатора;
  • не гріє електромагнітна лампа — магнетрон.

Як знайти несправність

Необхідно прочитати інструкцію, як працює мікрохвильова піч і що потрібно робити, якщо мікрохвильова пічка не гріє. В інструкції можна знайти відповідь на питання, що ж робити в цьому випадку.
Спочатку потрібно виміряти напругу мережі. Навіть при невеликому (5-10v) відхилення від 220v мікрохвильовка не буде гріти як годиться.
Далі потрібно знеструмити мікрохвильову піч. Перевірити омметром, як включається мініатюрний вимикач на двері печі. Потім зняти верхню кришку, відкрутивши гвинти.
Потім потрібно перевірити мережевий плавкий запобіжник. Якщо візуально не видно перегорілого всередині дроти і запобіжник не чорний, то на всякий випадок, щоб бути впевненими, перевіряємо тестером опір. Далі необхідно перевірити омметром високовольтний запобіжник в кожусі, покаже невеликий опір — все не так вже й погано. Перевірити візуально і тестером плавкий запобіжник на трансформаторі — нормальний чи ні.
Далі починати перевіряти складові частини помножувача — діод і конденсатор. Омметром можна перевірити справність конденсатора, хоча він і призначений для роботи в мережах змінного струму. Стрілка тестера відхилилася і пішла в нескінченність, це означає конденсатор спочатку взяв невеликий заряд постійного струму від тестера, все працює.
При несправному конденсаторі стрілка не відхиляється — обрив контакту. Або відразу показує невеликий опір — це погано, він пробитий. Потім потрібно поміняти діод на новий, щоб не возитися з перевіркою.

Третій етап перевірки

Потім необхідно перевірити прохідні конденсатори фільтра на корпусі електромагнітної лампи. Перед перевіркою, їх необхідно розрядити електротехнічної викруткою з ізольованою ручкою, по черзі замкнувши висновки на корпус. Один щуп приладу ставимо на висновок ємності, другий — на металевий корпус.
Якщо прилад не показує нульове опір, це нормально, але якщо на шкалі приладу нуль — міняємо деталь. Потім омметром перевіряємо контакти ємності на пробій. Між контактами нормальний опір має бути близько 0,1 Ом. Перевіряємо первинну обмотку трансформатора тестером. Коли включається мікрохвильова піч, то напруга на первинній обмотці, при включеному нагріванні (поміщеного в піч на час п'ять хвилин склянки води), повинно бути 220v.

Магнетрон

Це потужна лампа, вона сама генерує електромагнітні хвилі певної частоти (0,5-10 гГц) при взаємодії потоку електронів з магнітним полем. Але не поспішайте з висновками про несправності, ще потрібно візуально перевірити надійність пайки контактів індукційних котушок фільтра і цілісність з'єднання клем живлення магнетрона з прохідними конденсаторами.
Якщо причина у відірваному контакті або окислених клемах, то усунути таку проблему дуже просто самому.
Далі перевіряємо тестером опір нитки розжарення магнетрона, воно повинно бути близько 2-3 Ом. Але якщо все перевірили і все на ваш погляд нормально працює, значить зіпсована сама лампа, тобто не включається магнетрон. Ми не рекомендуємо самостійно намагатися розібратися в його пристрої з метою ремонту.
Увага! Температура металевого корпусу і радіатора працює лампи понад 150 градусів! Дочекайтеся поступового повного охолодження приладу, перш ніж чіпати його руками. Потім вже нічого не можна робити самому.
Буде набагато простіше виписати всі його технічні характеристики: потужність, катодне напруга, струм і напруга нитки розжарення, струм анода. Замовити новий прилад в гарантійній майстерні, придбати та замінити.
Всю роботу по лагодженню робити можна і самому, але краще викликати кваліфікованого майстра по ремонту. Спеціаліст пояснить, чому мікрохвильова пічка не гріє, і що потрібно робити. Знайде причину і зробить заміну деталей або магнетрона. Потім він обов'язково повинен перевірити, чи якісно гріє їжу мікрохвильова піч.

0 коментарі:

Дописати коментар