четвер, 2 лютого 2017 р.

Що робити, якщо пральна машина не зливає воду

Щоб розібратися, чому машина не зливає воду, необхідно спочатку зрозуміти, як відбувається процес відкачування води з бачка. Тут головне пристрій — водяний насос (помпа), що представляє собою двигун, на який насаджено крильчатка. При обертанні моторчика вода через шланг, що йде в каналізацію. Можна припустити, що відсутність зливу викликано поломкою помпи. Однак на практиці існує безліч інших причин, через які автомат не працює. Яких саме?

Програмний збій і електронний модуль

Буває так, що автомат перестав працювати при проміжному або останньому процесі віджимання. В цьому випадку можна спробувати припинити виконання програми: для цього достатньо висмикнути шнур з розетки і знову запустити процес. При негативному результаті програму переривають за допомогою кнопок: необхідно спробувати включити полоскання і віджимання. Якщо відкачування води так і не почалася, то доведеться звернутися до електроніки. Але тут вже зробити що-небудь самому не вийде — доведеться агрегат здавати в майстерню. Іноді відновити працездатність допомагає заміна модуля, але рішення приймає майстер.

Фільтр

В ході прання білизну і одяг (особливо вовняна) можуть залишати в машині нитки і ворс. До того ж нерідко буває так, що в кишенях залишаються якісь дрібні предмети. Сучасний автомат відправляє використану воду в каналізацію через фільтр. Він оберігає каналізацію від засмічення, а з іншого боку, «рятує» забуті в кишенях речі, залишаючи їх в агрегаті.
Засмічення фільтра — найбільш часта причина відсутності зливу. Зазвичай при засміченні фільтра на панелі управління з’являється відповідний сигнал. Прочитайте інструкцію, напевно, там є детальніша інформація, що робити в подібних випадках. Якщо пральна машина не зливає воду, то фільтр доведеться зняти (зазвичай він розташований спереду внизу).
У різних моделях панель, що закриває фільтр, відкривається по-різному. Що робити, щоб її зняти:
  • виверніть гвинт і посуньте панель вбік (BOSH);
  • плоскою викруткою поверніть спеціальні гачки на 90 градусів (старі моделі BOSH);
  • відсуньте верхні, а потім нижні засувки (ARISTON або INDESIT);
  • просто натисніть рукою;
  • використовуйте для відкриття ножа або плоску викрутку.

Очищення, заміна фільтра

Перед відкриттям люка обкладіть підлога під ним ганчірками (витече трохи води). Відкривши люк, ви побачите сам фільтр, який щільно вкручується в посадочне гніздо через прокладку з гуми. Далі ви побачите ручку, яку потрібно повернути проти годинникової стрілки. Зазвичай це вдається зробити з працею. Причини очевидні: якщо раніше фільтр не викручувався, то вона прилипає до гумовій прокладці, тому пральна машина не зливає воду.
На деяких моделях ця деталь закріплена додатковими гвинтами. Огляньте фільтр і ретельно очистіть його від сміття. Якщо сміття немає, то фільтр не є причиною відсутності зливу.
Буває й така ситуація: після установки очищеного фільтра на місце злив все одно не відбувається. В цьому випадку знову витягніть фільтр і посвітіть всередину отвору ліхтарем: там ви побачите крильчатку водяного насоса. Спробуйте прокрутити її рукою. Якщо туге обертання, то, можливо, на крильчатку намоталася нитка. Якщо ж насос чистий, то є ймовірність, що він вийшов з ладу. Якщо помпа справна, продовжуємо думати, як злити воду із пральної машини і чому це не виходить.

Зливний шланг

Як відсутність зливу пов’язано з якимось шлангом? Справа в тому, що це конструкція являє собою своєрідний клапан, який не дозволяє виливатися воді з агрегату у ході прання. Сам шланг підключається до каналізації у вигляді петлі; причому її верх повинен знаходитися вище бака машинки (про це слід пам’ятати при установці). Висота повинна бути точно витримана: якщо шланг буде вище рівня води, то у помпи просто не вистачить потужності, щоб прокачати використану воду. Можливо, ви неправильно встановили шланг при переміщенні агрегату на інше місце, в цьому випадку на табло буде вказана помилка.
Щоб переконатися, що машина не зливає з-за шланга, його необхідно від’єднати від каналізаційного входу, поклавши одним кінцем в таз. Тепер запустіть прання в машині, почекайте, поки в неї набереться трохи води, після цього включіть зливний режим. Якщо злив розпочався, значить, потрібно просто відрегулювати висоту кріплення верхньої частини шланга. Якщо ж води немає, його доведеться знімати. Кріплення шлангу просте — зазвичай це хомути, які кріплять його до патрубка бачка, в якому перебуває водяний насос і фільтр. Процес роз’єднання нескладний, але в ряді випадків, щоб дістатися до місця приєднання, доводиться розбирати машину.
Від’єднати шланг, перевірте, пропускає він воду. При необхідності його потрібно почистити або замінити на новий. Попутно огляньте патрубок — він теж може бути засмічений. Якщо ж всі ваші зусилля виявилися марними, то доведеться викликати майстра, який вирішить, везти ваш агрегат в ремонт або несправність можна усунути на місці.

0 коментарі:

Дописати коментар