четвер, 2 лютого 2017 р.

Вибір електронної книги: пора читати з комфортом

Якщо ви любите читати настільки, що вже не знаєте, куди ставити прочитану літературу, саме час переходити на нові технології: до ваших послуг численні пристрої для читання. Але перед тим як вибрати електронну книгу, потрібно дізнатися про всі особливості, які є у різних моделей. Адже вибір і справді великий: кольорові і чорно-білі, з підсвічуванням і без, великі і маленькі, з можливістю переглядати відео або слухати аудіозаписи – спробуй тут не розгубитися! Почнемо з головного.

Важливі параметри

При виборі відповідного пристрою для читання необхідно звернути увагу на чотири найважливіших параметри:
  • тип екрана;
  • розмір і вага;
  • кількість підтримуваних форматів;
  • обсяг пам’яті.
Саме від них залежить, наскільки зручно вам буде використовувати електронну книгу. Розглянемо кожен з них більш докладно.

Тип екрана

Існує два типи екранів:
  • E-Ink (електронні чорнила);
  • LCD або TFT (рідкокристалічний дисплей).
Електронні чорнило вважаються більш безпечними для зору: при читанні з такого екрану очі втомлюються не більше, ніж при роботі зі звичайною паперовою книгою або журналом. Однак пристрої з рідкокристалічним дисплеєм коштують трохи дешевше і здатні відтворювати кольорові картинки.
Щоб дізнатися, який тип екрану краще, потрібно ознайомитися з перевагами та недоліками кожного з них:
E-Ink
LCD TFT або
Переваги
Недоліки
Переваги
Недоліки
Невелика навантаження на зір
Великий час відгуку (картинка оновлюється не відразу)
Можна дивитися кольорові картинки, відео, електронні версії журналів, графіки
Під час читання очі можуть сильно втомлюватися від мерехтіння
При читанні при яскравому світлі якість зображення не втрачається
На більшості моделей не можна дивитися відео
Чітке і яскраве зображення на екрані
Заряду вистачає всього на 3-7 годин
Зарядки вистачає на кілька тижнів
Не у всіх моделей є підсвітка екрану, тому для читання необхідно забезпечити гарне освітлення
Можна читати книги при поганому освітленні
При яскравому світлі картинка майже не видно
Невелику вагу – всього 100-200 г
Дорогі пристрої, особливо, якщо у моделі передбачено додаткові можливості
Відтворюють практично всі формати
Вага пристрою становить 230-300 г


Порівняно невисока вартість


Багато пристроїв для читання з рідкокристалічним дисплеєм мало чим відрізняються від планшетів. Вони дають практично ті ж можливості, тільки трохи поступається в потужності і швидкості роботи. Однак саме екрани, зроблені за технологією E-Ink, здатні принести максимальний комфорт при тривалій роботі.
Важливо: вибирайте екран LCD (TFT) у разі, якщо ви читаєте зовсім небагато, вважаючи за краще дивитися фільми або грати в ігри. Якщо ж ви будете використовувати електронну книгу тільки за її прямим призначенням, без E-Ink екрану вам не обійтися.

Розмір і вага

З приводу габаритів електронних книг думки користувачів розділилися. Одні віддають перевагу маленькі і легкі прилади, які зручно брати з собою в дорогу, іншим подобаються моделі з екраном 10 дюймів. Найбільшим попитом користуються 6-дюймові апарати: саме таких електронних книг найбільше на ринку. В цілому, в магазинах можна знайти екрани від 5 до 10 дюймів.
Важливо: якщо ви будете використовувати електронну книгу для перегляду навчальних матеріалів з різними зображеннями і графіками, краще вибрати великий екран, так як на ньому будуть правильно відображатися всі потрібні малюнки. Якщо ви читаєте в основному художню літературу, вибирайте невеликий пристрій для читання.
Вага електронних книг коливається від 100 до 500 р. Моделі з рідкокристалічним дисплеєм важать більше, тому їх краще використовувати тільки вдома. Електронні чорнила в цьому відношенні набагато зручніше – їх можна навіть носити в сумочці або кишені піджака.

Кількість підтримуваних форматів

Найпопулярніші формати, серед російськомовної літератури – це fb2, txt, doc і rtf. Краще, якщо ваша нова електронна книга буде легко їх розпізнавати. Проте зовсім необов’язково засновувати свій вибір тільки на цьому показнику: сучасні конвертери допоможуть вам правильно перекласти обрану книгу в потрібний формат.

Об’єм пам’яті

У електронних книг є внутрішня (вбудована) і зовнішня (SD або microSD) пам’ять. При цьому обсяг внутрішньої пам’яті у 2-4 Гб більш ніж достатній для зберігання цілої бібліотеки. Ви можете закачати сотню-дві книг і читати тільки ті з них, до яких лежить душа в даний момент. Втім, думка більшості користувачів «читалок» в тому, що чим більше буде літератури в рідері, тим менше ймовірність, що ви її прочитаєте. Правильно буде все-таки не гнатися за кількістю, зупинившись на якості.

Управління: кнопки або сенсор?

З одного боку, сенсорний екран дуже зручний: управління з його допомогою інтуїтивно зрозуміло будь-якому користувачеві. З іншого боку, «читалка» — це не той пристрій, що вимагає якихось складних дій. 99,9% операцій за весь час – це перегортання сторінок, а для цього досить усього двох кнопок.
Саме тому при виборі відповідної моделі набагато важливіше звернути увагу на її ергономічність. Якщо вам зручно керувати однією рукою навіть з допомогою кнопок, то необов’язково переплачувати за сенсорний екран. Виняток становлять тільки пристрої з вбудованими словниками, які планується використовувати для читання іноземної літератури: за допомогою стилуса або пальця набагато простіше виділити потрібне слово і знайти його переклад.

Додаткові можливості та аксесуари

Навіть недорогі «читалки» з рідкокристалічним екраном мають набагато більше можливостей, ніж пристрої з E-Ink. Багато з них можуть не тільки відтворювати відео і звук, але і виходити в інтернет (Wi-Fi). Проте всі ці переваги сходять на неї з-за великого навантаження на очі.
Деякі пристрої для читання з екраном E-Ink мають підсвічування, яку можна включати при необхідності. Зазвичай вона являє собою світлодіоди, розташовані по периметру екрану. Однак пам’ятайте, що використання підсвічування значно скорочує ресурс батареї («читалку» доводиться заряджати набагато частіше).
З необхідних аксесуарів варто особливо відзначити чохол. Бажано, щоб він був твердим, так як екран може лопнути навіть від незначного тиску. Якщо чохол не йде в комплекті до пристрою, обов’язково придбайте його окремо.
Деякі шанувальники електронних книг купують спеціальні ліхтарики для читання. Як правило, такі аксесуари кріпляться за допомогою спеціальної кліпси або випускаються у вигляді закладки, яку потрібно пересувати по екрану. На наш погляд, це не дуже корисне придбання, так як читання з таким ліхтариком надає сильну навантаження на очі. Куди краще просто забезпечити собі хороше освітлення.

Популярні моделі

Ми вибрали для вас декілька найпопулярніших моделей, кожна з яких має свої особливості:
  1. PocketBook 613 Basik New – відносно недорога модель, здатна підтримувати безліч форматів. Управління за допомогою кнопок. Ідеально підходить для читання художньої літератури.
  2. Wexler.Flex One – прекрасний варіант для тих, хто боїться зламати або розбити «читалку». Цю модель можна не тільки кидати, але навіть трохи згинати. Тонкий гнучкий корпус дуже міцний, тому здатний витримати багато ушкодження.
  3. Onyx Boox Aurora – «читалка» електронних чорнилі з підсвічуванням. Сенсорний екран чутливий до будь-яких непрозорих предметів, тому з пристроєм можна працювати навіть в рукавичках. Також рідер підходить для читання іноземної літератури, так як має вбудований словник.
  4. iPad mini також може використовуватися в якості пристрою для читання. Правда, у нього набагато більше можливостей: є навіть вихід в інтернет. Цілком зручна, компактна і розумна «читалка».
  5. Рідер Sony PRS-T2 обладнаний екраном E-Ink самого останнього покоління (Pearl). Здатний не тільки виходити на сайти популярних книжкових інтернет-магазинів, але і на інші веб-ресурси. Важить 6-дюймова модель всього 168 г, що робить її дуже зручною для поїздок. Правда, пристрій підтримує всього 4 формати (ePub, TXT, PDF і FB2), але при наявності сучасних конвертерів ця проблема легко вирішується.
Звичайно, моделей електронних книг на ринку набагато більше. Однак саме ці пристрої користуються заслуженою довірою серед користувачів. При виборі рідера враховуйте майбутню специфіку його використання і постарайтеся, щоб навантаження на очі при роботі з ним була мінімальною. Вдалої покупки!

0 коментарі:

Дописати коментар