четвер, 2 лютого 2017 р.

Який шуроповерт вибрати для домашнього використання

В господарстві завжди потрібні інструменти, які допоможуть облаштувати будинок, щось зібрати, полагодити. Зараз ми дізнаємося, як вибрати шуруповерт – яскравий представник інструментів, необхідних справжньому господареві.

Для чого потрібен шуруповерт

Спочатку розберемося, для яких робіт застосовують шуруповерт, наскільки велика користь від нього і не буде валятися роками без діла. З його допомогою можна:
  • загвинчувати і викручувати різні кріпильні елементи, наприклад, саморізи або болти.
  • свердлити дерево, метал та інші матеріали;
  • нарізати різьбу;
  • затягувати анкерні гвинти і дюбелі.
Якщо вам потрібно повісити полку, картину, прикрутити карниз або ручку до дверей, то шуруповерт допоможе це зробити швидко і надійно. Він стане в нагоді при монтажі теле та аудіо обладнання, складання меблів, встановлення гіпсокартону, та при проведенні багатьох інших ремонтних і поточних домашніх робіт. Найчастіше шуруповерт необхідний на дачі, де постійно доводиться щось робити своїми руками. Це той інструмент, який нарівні з молотком і викруткою повинен бути в будь-якому будинку. Звичайно, необов’язково купувати дуже дорогу і потужну модель. Для звичайних побутових робіт цілком підійде надійний шуроповерт з середніми параметрами. За якими ж ознаками його вибрати?

Параметри інструменту

Щоб знати, як вибрати шуруповерт для дому, треба мати уявлення про його основні параметри. Головними характеристиками шуруповерта є:
  • число обертів при холостому ході або просто число оборотів;
  • крутний момент;
  • тип електроживлення.
По числу обертів все зрозуміло. Чим більше оборотів робить прилад, тим швидше він свердлить або закручує гвинт. Якщо шуруповерт виконує тільки функцію закручування, то достатньо 500 оборотів в хвилину або трохи менше. Якщо ж він працює ще і як дриль, що досить часто зустрічається, то число оборотів має становити хоча б 1200 в хвилину. Така електрична дриль цілком підійде вам для великого діапазону робіт з деревом.
Крутний момент показує, яка зусилля може подолати інструмент в робочому стані. Чим більше ця величина, тим більш міцні матеріали він зможе свердлити. Оскільки мова йде зараз про побутовому приладі, а не про професійне, використовується фахівцями на будівництвах, то достатньо буде моменту 15-30 Н*м. У більш потужних інструментів крутний момент може досягати 80-130 Н*м.
Електроживлення шуруповерта може бути від акумулятора або від мережі. Оскільки наявність акумулятора дає можливість проведення робіт де завгодно, дозволяє вільно переносити прилад і не залежати від розташування найближчої розетки, то все більше моделей випускаються саме з таким типом живлення.
Чим потужнішим буде акумулятор, тим більше зможе працювати інструмент без підзарядки. Можна також придбати модель з запасними акумуляторами, щоб при необхідності їх змінювати. Найбільш сучасні і екологічні – нікель-металгідридні акумулятори. Вони компактні і витримують велику кількість перезарядок (до 500), але вартість їх висока. Необхідно пам’ятати, що вони примхливі до негативних температур і зберігати їх треба зарядженими.
Нікель-кадмієві акумулятори дешевше, але наявність кадмію робить їх дуже токсичними, тому в Європі від них поступово відмовляються. Є ще літій-іонні, але вони зустрічаються значно рідше, і вартість їх досить висока, хоча вони двесьма потужні і прекрасно підходять для тривалих робіт.
Слід звертати увагу на такий показник акумулятора, як добуток струму на час (ємність). Чим більше вона буде, тим для більш тривалих робіт підійде інструмент, оскільки акумулятор довше зможе тримати заряд.

Комплектуючі і зовнішній вигляд

Неможливо повністю відповісти на питання, як правильно вибрати шуруповерт, без розгляду комплектуючих і зовнішнього вигляду виробу. Найчастіше шуруповреты продають без додаткових деталей і пристосувань, але зустрічаються комплекти, в які крім основного інструменту входить набір насадок (біти і свердла). Це дуже зручно, оскільки, чим повніше набір, тим більше видів шурупів ви зможете закрутити/викрутити. У будь-якому випадку біти і свердла можна придбати окремо.
Завжди звертайте увагу на конструкцію ручки. При виконанні робіт вам повинно бути зручно тримати шуруповерт в руці. Найбільш затребувані зараз прилади з ручкою, в якій центр ваги збалансований, з ними значно зручніше працювати. Така ручка зроблена з центру на відміну від пістолетного виду. Фактор ергономіки особливо важливий тим, хто працює тривалий час, збирає велику складну конструкцію.

Додаткові можливості

Універсальними є дрилі-шуруповерти, якими можна свердлити, і закручувати поперемінно. Вони забезпечуються перемикачами швидкостей. Якщо вас цікавить, як вибрати дриль щуруповерт, то треба звернути увагу на оберти пристрою. Зазвичай для закручування достатньо швидкості в 500 обертів за хвилину, а для свердління – 1300. Купувати модель, яка може робити більше 1300 обертів в хвилину варто тільки в тому випадку, якщо ви хочете свердлити дуже тверді матеріали. Потужними приладами можна закручувати великі по довжині і діаметру шурупи. Якщо ви хочете, щоб ваша електрична дриль була придатна для робіт по бетону, то краще всього вибирати ударну модель з моментом близько 80 Н*м або більше.
Всі шуруповерти обладнані обмежувачем швидкості. Це кільце, яке стоїть відразу за затискним патроном. Регулюючи положення кільця, встановлюють максимальне зусилля, після якого патрон перестає обертатися. Це необхідно, щоб не стався зрив шліца кріпильного елемента, щоб шуруп не пішов сильно глибоко і щоб біти менше зношувалися.
Важлива деталь шуруповерта – затискний патрон. З його допомогою кріпляться насадки для різних робіт. Патрон може бути швидкозатискний і зажимающимся за допомогою ключа. Перший варіант значно краще, тому звертайте на нього увагу.
Дуже зручна функція – зворотний хід (реверс). При її наявності ви можете вигвинтити гвинт або витягнути застрягле свердло.
Деякі інструменти забезпечуються підсвічуванням, що дозволяє легко орієнтуватися в темряві. Існують моделі з індикатором розрядки акумулятора, що теж досить зручно. Є ще моделі з автоматичною подачею шурупів і з магнітним тримачем, але вони більше підійдуть для професіоналів.

0 коментарі:

Дописати коментар