четвер, 2 лютого 2017 р.

На що звертати увагу при виборі електричного котла

Якщо ви будуєте приватний будинок або купили нову квартиру, потрібно дуже відповідально підійти до вибору системи опалення. Від цього рішення в подальшому буде багато залежати: і план проведення будівництва (облаштування) житла, та розмір майбутніх експлуатаційних витрат, і ваша загальна задоволеність.
При наявності безперебійних поставок газу і електроенергії потрібно використовувати обидва ці енергоносія. Так що вже на етапі планування потрібно чітко розуміти, як вибрати електричний котел. Адже ви не зможете змінювати його кожен рік з-за високої вартості, тому він повинен мати функціонал, вигідним саме для вас.
Головна перевага комбінованої системи опалення в тому, що газ і електроенергія взаємозамінні: ви не замерзнете навіть у форс-мажорній ситуації з одним з енергоносіїв.

Переваги електричного опалення

  • Невисока ціна котла.
  • Безпека при виконанні правил експлуатації.
  • Немає продуктів згоряння, а значить, не потрібна окрема система вентилювання.
  • Оскільки відкритого полум’я немає, то і пожежна безпека піднімається на новий рівень.
  • Легкість при керуванні електронними системами опалення, навіть у багатоповерховому заміському будинку.
  • Практично безшумна робота.
  • Для установки електричного котла не потрібно виділяти окреме приміщення (на відміну від інших різновидів котлів).
  • Відсутня необхідність заготівлі і зберігання палива, як, наприклад, при використанні дров і вугілля.
  • Розміри котлів електричної системи опалення дозволяють встановлювати їх навіть в маленьких приміщеннях.
  • Дозвільні документи оформляються за день-два, а сама установка проводиться протягом світлового дня.
Зрозуміло, що електричні системи опалення мають масу переваг. Ложкою дьогтю можна назвати хіба що високу вартість енергоносія, але це твердження досить відносно.

Види котлів для електроопалювальних систем

На жаль, людині без спеціальної підготовки важко зробити вибір у зв’язку з величезною кількістю різновидів електричних котлів. А вам при всьому цьому різноманітті потрібно потрапити в саму точку. Інакше втратите вартості експлуатаційних витрат, переплатите при купівлі, витратите багато на поточні ремонти.
Отже, відомі такі види електричних котлів:
  • одноконтурні або двоконтурні;
  • Тенові, індукційні або електродні;
  • підлогові або настінні.
Котли відрізняють за принципом роботи, місцем розташування та іншими функціональними характеристиками

Котли одноконтурні та двоконтурні

Одноконтурний нагрівач називається так, тому що підключається, як зрозуміло з назви, тільки до одного контуру системи опалення. Це означає, що їх використовують виключно для обігріву приміщень, а не для отримання гарячої води. Якщо проігнорувати цей факт, дуже скоро такі дії можуть призвести до засмічення опалювальних труб.
Двоконтурні котли призначені для одночасного підігріву води, яку відбирають у будь-який потрібний час після досягнення потрібної температури. Цей вид котлів ділиться на підвиди: котли проточні та накопичувальні. У першому випадку вода нагрівається безпосередньо перед включенням крана для її відбору. У другому вона після нагріву потрапляє в спеціальний накопичувач.

Котли, які використовують Тени

Це досить популярні і відносно недорогі нагрівачі для електричних систем опалення. Їх ТЕН — це нагрівальна спіраль, яка розміщується в теплопроводящей трубці і повністю ізольована. Його найчастіше легко зняти і замінити, якщо виникне необхідність.
Примітно, що виробники випускають тенові котли з безліччю різних характеристик. Вибрати підходящий саме вам в даному випадку буде простіше всього.

Котли індукційні

Серцем цього виду нагрівачів для електричних систем опалення є котушка-трансформатор, що працює по індукційному принципом. За допомогою первинної обмотки і спеціально спроектованої автоматичної системи вона підключається до однофазної або трифазної мережі.
Вторинна «обмотка» створена у вигляді трубопроводу, здатної пропускати магнітне поле. Тут розміщується конструкція з безлічі металевих трубок, які занурені у воду.
Електричний струм нагріває металевий каркас«, а він, у свою чергу, — воду. Оскільки індукційні котли, розроблені для систем електричного опалення, використовують процес магнитострикционной трансформації металевих деталей, накип не утворюється.
До вибору котла варто підійти відповідально, спираючись на потреби конкретної сім’ї

Котли електродні

Іноді їх ще називають іонними, і всі вони проточного типу. Принцип роботи електродного котла ґрунтується на іонізації молекул води внаслідок впливу на них електричного напруги.
В результаті таких дій утворюються позитивно і негативно заряджені іони води, а електроди починають змінювати свою полярність з високою частотою (50 Гц). Іони, рухаючись від одного зарядженого електрода до іншого, виділяють енергію, яку ми відчуваємо як тепло.
Хоча розміри іонізаційній камери невеликі, процеси в ній відбуваються досить швидко. Тиск підвищується аж до двох атмосфер, прискорюючи циркуляцію теплоносія (спеціально підготовленої води) по системі опалення.

Як розрахувати необхідну потужність котла

Перед тим як приступати до вибору котла, перевірте, наскільки добре у вашому будинку зберігається тепло. В якості тесту можете заміряти температуру біля підлоги і стелі кожної з кімнат. Якщо різниця становить 5 і більше градусів, потрібно проводити перевірку і ущільнювати спочатку двері, потім вікна, стіни, а інколи навіть підлогу і стелю.
Ну а при нормальному рівні втрати тепла вибирати електричний котел для системи опалення треба починати з підрахунку загальної потужності, яка потрібна для площі саме вашого будинку. Розраховуйте приблизно на 80-100 Вт на кожен квадратний метр житла.
Природно, ці цифри тільки приблизні, потрібно залишати запас з урахуванням клімату місцевості, ефективності опалювальної системи і вашого особистого (або ваших близьких) ставлення до тепла і холоду. Адже комусь і 18 градусів достатньо, а хтось і при 23 буде замерзати.
Зверніть увагу, що за наявності нічних тарифів або можливості акумулювати теплоту потужність котла може бути зменшена на порядок.

Практичні поради

Для приватного будинку великої площі найкраще підійдуть котли індукційні: вони забезпечать безперебійну роботу електричної системи опалення.
При малій площі найбільш вигідно використовувати тенові та електродні котли — і то як дублюючий джерело енергії. В якості основного палива варто застосувати рідке, тверде паливо або навіть провести газ. Організувавши паралельну роботу двох опалювальних систем, ви захистите себе від форс-мажорів.
Пам’ятайте, що навіть у місцевостях з несприятливими умовами для використання електричних котлів ви можете встановити електрогенератори з ДВС та застосовувати стабілізатори напруги. Хоча, звичайно, від провалів напруги і тривалих відключень електроенергії це вас не захистить.
Як би там не було, вартість обладнання та робіт досить висока — у вас немає права на серйозну помилку. І потрібно розуміти, що поданий вище перелік факторів, що допомагають зробити зважений вибір, далеко неповний.

Як вибрати електрокотел (відео)

Головне — не поспішайте, проконсультуйтеся з фахівцями, і тоді ви зігрієтеся навіть у найлютіші морози!

0 коментарі:

Дописати коментар