четвер, 2 лютого 2017 р.

Яка антена краще підійде вашому телевізору

Телевізійна антена являє собою прилад, здатний ловити сигнал, що виходить від супутника або телевізійного центру, і передавати його телевізору. Можливість підключитися до кабельного телебачення або колективної антени є у небагатьох. Тому, деяким користувачам необхідно придбати даний прилад самостійно. Вибір цих пристроїв на сучасному ринку дуже великий, однак перед споживачем завжди стоїть питання яку краще купити антену для телевізора. Відповісти на це питання однозначно дуже важко.

Типи антен

У нашій країні телеглядачі живуть в різних зонах з різним рівнем сигналу. Одним потрібна антена з високою чутливістю, іншим з низьким, і т. д.
Інша особливість нашої держави в передачі метрових діапазонів потужними передавачами, дециметрових — слабкими пристроями. Тому, щоб забезпечити комфортний перегляд улюблених програм, необхідна установка дециметровой антени, що відрізняється складної конструкції.

В цілому, виділяють такі основні типи описуваних пристроїв:
  • кімнатні;
  • зовнішні;
  • супутникові.

Кімнатні антени

Дана різновид уловлює пристрої відмінно підходить для випадків, коли будинок знаходиться в зоні гарного прийому сигналу з телевізійного центру. За якістю, можливостям прийому багато кімнатні антени краще зовнішніх.
Їх головними перевагами виступають більш вигідна вартість, компактність, транспортабельність. Вони можуть легко переноситься і підходять під будь-який тип телевізора. Домогтися чистого зображення без перешкод досить важко. Сам процес передбачає ретельну налаштування.
Всі кімнатні приймачі поділяються на дві великі групи: стрижневі і рамкові. Стрижневі аналоги працюють з метровими хвилями, рамкові — з дециметровими.
Стрижневі прилади вважаються більш поширеними. Їх конструкція представлена двома прямолінійними телескопічними вусиками, закріпленими на підставці. Їх загальна довжина становить близько метра, а їх з’єднання з телевізором здійснюється за допомогою коаксіального кабелю. За якісну передачу сигналу безпосередньо відповідає спеціальний пристрій, розміщене в підставці.
Конструктивно рамкові антени для телевізора являють собою розімкнений кільцеву рамку, виконану з металу. До рамки приєднується спеціальний сполучний кабель.
Користувачам, збираються купити кімнатну модель, рекомендується придивитися до логопериодическим антен. Ці пристрої є широкосмуговими, вигідно відрізняються більш якісним прийомом.

Зовнішні антени

Власнику телевізора, якого не влаштовує якість «картинки» або який проживає далеко від телевізійного центру, необхідно подумати про придбання приймача сигналу зовнішнього типу. Практикою доведено, що хороша вулична антена здатна приймати сигнал на досить великій відстані (50 — 60 км) від передавача. Вибір даного приймача ще більш складний процес, тому перед вирішенням даної проблеми краще проаналізувати цілий ряд критеріїв.
Первинним чинником такого вибору виступає визначення відстані від телепередавача до телевізора або виявлення можливості забезпечити пряму видимість телевежі. Тільки після аналізу цього параметра можна точно сказати, яку зовнішню модель вибрати.
Виробники виділяють два основних типи даних пристроїв:
  • пасивні;
  • активні.
Активні моделі комплектуються спеціальним підсилювачем потужності. Вони призначені для прийому в більш складних умовах — за наявності перешкод. Приводом для підвищення потужності сигналу можуть вважатися наступні фактори:
  • розташована між вежею і точкою прийому низина;
  • велика відстань між телевізором і джерелом сигналу;
  • перешкоди, які розсіюють трансляцію (ЛЕП, високі будинки, дерева і інші висотні об’єкти);
  • низькоякісний сигнал ретранслятора або телевежі.
Пасивні аналоги можуть успішно експлуатуватися в нормальних умовах, що передбачають відсутність вищевказаних перешкод. В даному випадку цілком достатньо купити дешевий пасивний приймач, без додаткового придбання різноманітних підсилювачів. При цьому висока якість сигналу гарантовано.
Також, при підборі приймача не можна сподіватися на спеціальний підсилювач (блок живлення). Навіть той пристрій, що краще за якістю, але розташоване в нижній точці, буде ловити сигнал набагато гірше. «Простенька» антена, піднята на велику висоту, гарантує більш якісний прийом сигналу.
Якщо телевишка розташована дуже далеко, то потрібно не тільки купувати антену з хорошим підсилювачем, але і встановити її максимально високо. Крім того, можна скористатися мачтовым підсилювачем, який кріпиться в безпосередній близькості від зовнішнього приймача.
Поширеною проблемою виступає і дуже сильний сигнал, який може стати причиною спотворення відео, звуку. Вирішити цю проблему набагато простіше: досить придбати спеціалізований прилад — атенюатор, який послаблює сигнал.
Якщо в протилежній стороні прийому стоять великі будівлі та інші перешкоди, це може призводити до відбиття сигналу. Про це свідчить роздвоєне зображення на екрані телевізора. Відмінне рішення проблеми — встановлення приймача з високою підсилювальної здатністю і вузькою діаграмою спрямованості.
Найбільш традиційна зовнішня антена має стрижневу конструкцію, що складається з металевих полувибраторов. Однак вона має серйозний мінус — коли один телевізійний канал приймається добре, інші, найімовірніше, будуть ловити погано.
Цей недолік повністю відсутня в многовибраторных моделях. У них встановлені відразу два вібратора, що дозволяє збільшити якість прийому.

Супутникові антени

Супутникові (параболічні) антени являють зовсім інший ціновий діапазон. Незважаючи на більш високу вартість, вона користується величезною популярністю серед практично всіх верств населення. Така тенденція обумовлена стабільністю, високою якістю прийому, великою різноманітністю прийомом. Ці пристрої дуже важко порівнювати з вищеописаними приймачами, оскільки вони перевершують їх за всіма показниками.
Конструкція супутникової антени включає приймальний пристрій, ресивера (для декодування). Оскільки антена ловить телесигнал зі супутника, то якість, стійкість сигналу визначається розташуванням пристрою відносно самого супутника. Це потрібно враховувати при монтажі приймача.
Порушити прийому такої антени здатні тільки сильні атмосферні опади (град, снігопад, злива). Крім того, після установки супутникової антени власник може підвищити кількість прийнятих телеканалів, за рахунок підключення платних пакетів.
Тому, якщо у людини є достатня сума для установки супутникової антени, йому краще зробити вибір на її користь.

0 коментарі:

Дописати коментар