четвер, 2 лютого 2017 р.

Якими бувають матриці для телевізора і яка з них краще

Популярність сучасних рідкокристалічних телевізорів зашкалює. Вони повністю витіснили старі моделі і давно займають лідируюче місце на ринку. Основним елементом будь-якого РК телевізора виступає матриця. Вона безпосередньо відповідає за якість «картинки», тому перед вибором моделі телевізора майбутньому власнику потрібно визначити, яка матриця краще.
Сьогодні відомі три основні різновиди матриць для РК телевізора:
  • TN;
  • MVA (PVA);
  • IPS.
Щоб зрозуміти, який варіант з вищевказаних краще, потрібно детально вивчити особливості, переваги та недоліки кожного.

TN матриця

Twisted Nematic («скручений кристал») є однією з найбільш поширених видів. Також великою популярністю користується матриця TN+Film, де приставка передбачає допоміжне покриття, яке дає можливість розширити кут огляду телевізора.
В даному пристрої керуючі електроди розташовуються на двох сторонах підкладки. При непрацюючому транзисторі електричного поля немає, але молекули кристалів характеризуються нормальним станом, а їх побудова нагадує спіраль. Так як кути поляризації першого і другого фільтра розташовані перпендикулярно один одному, світло, що проходить крізь неактивний транзистор, вільно виходить назовні. Цей світ утворить яскраву крапку, а її колір визначається світловим фільтром.
Після запуску транзистора він починає створювати електричне поле, тому молекули кристалів будуються в лінію, розташовану паралельно куті поляризації першого фільтра. Проходячи крізь них, потік світла не змінює своїх характеристик. Інший фільтр здатний в повному обсязі поглинати світло, генеруючи чорну точку на місці, де була одна, яка складається з трьох колірних компонентів.
TN матриця для телевізора являє собою одну з найбільш ранніх технологій, однак, на думку багатьох фахівців, вона в певних аспектах краще сучасних аналогів. Сьогодні цей тип активно застосовується при випуску бюджетних рідкокристалічних матриць для телевізора.
Головними мінусами такого рішення виступає неможливість повного контролю переміщення (повороту) кристалів. Цей недолік може стати причиною проходження світла крізь затвор. Для телеглядача це проявляється у зниженні контрастності, а чорні відтінки стають сірими. Крім цього, може виникати явище, яке називається поява «битих пікселів».
Незважаючи на вищезазначені недоліки, застосування TN матриць повністю виправдовується їх доступною вартістю. Тому це бюджетне рішення користується дуже великим попитом.

MVA (PVA) матриці

Наступною різновидом матриць є Multi-Domain Vertical Alignment (MVA), або мультизональное вертикальне вирівнювання. Цей варіант є дітищем всесвітньо відомої компанії Fujitsu.

У даній матриці керуючі електроди розташовуються аналогічним чином в порівнянні з TN-матрицями, при цьому вони є по обидва боки підкладки. Різниця полягає у їх розбитті на спеціальні осередки або зони. Осередки (зони) створюються виступами, які присутні на внутрішніх сторонах фільтрів. Основна суть цієї конструкції полягає в можливості кристалів вільно переміщатися. Така особливість дозволяє глядачеві спостерігати відтінки, які не змінюються залежно від кута перегляду. Тому MVA (PVA) вважаються краще TN матриць.
Наступна відмінність MVA від TN полягає в перпендикулярному розташуванні рідких кристалів щодо другого фільтра при відсутності напруги. У підсумку це забезпечує більш насичений чорний колір. Після збільшення електричного поля молекули повертаються, створюючи сіру точку. При цьому кут огляду не має ніякого значення для інтенсивності світла, так як видимі для користувача яскраві комірки повністю компенсуються темними, які розташовані поруч. Це рішення дало можливість усунути проблему малих кутів огляду, властивих TN матрицям. В цьому плані MVA (PVA) набагато краще TN.

IPS матриці

Цікавим різновидом матриці для телевізора є IPS. Її головна особливість полягає в розташуванні керуючих електродів лише в одній площині. Цей варіант матриці для телевізора краще, на думку прихильників всесвітньо відомої компанії Hitachi, яка є розробником вищевказаної технології.
Коли електричне поле відсутнє, молекули кристалів розташовуються строго вертикально, що не дає їм можливості впливати на кут поляризації світла, що проходить через ці молекули. В даному випадку кути поляризації фільтрів розташовані під прямим кутом, тому що проходить через транзистор світло поглинається другим фільтром.
При появі електричного поля молекули кристалів повертаються на 90 градусів. Це призводить до зміни поляризації потоку світла, який без проблем проходить другий фільтр.
У багатьох випадках дана технологія для телевізора вважається кращим, оскільки виступає компромісним рішенням. Її використання призводить до підвищення кольору, гарантує значні кути огляду, а при порушенні взаємодії кристала і електрода битий піксель затемнений, тому помітити складно. Недоліками таких матриць для телевізора є можливе зниження контрастності, оскільки електроди можуть закривати частину світу.
На закінчення можна сказати, що отримання відповіді на питання, яка матриця для телевізора краще, вимагає дуже детального аналізу і серйозних професійних знань. Тому, купуючи телевізор, буде не зайвим проконсультуватися у фахівця в даній сфері.

0 коментарі:

Дописати коментар