четвер, 2 лютого 2017 р.

Вибираємо склокерамічну плиту: корисні поради

Вибрати склокерамічну плиту не так вже просто, враховуючи, як багато моделей представлено на полицях магазинів. Є серед них зовсім недорогі печі з мінімумом можливостей, а є варильні поверхні, вартість яких можна порівняти з ціною на старий автомобіль. І, тим не менш, все більше щасливчиків стають власниками нових сучасних плит, які за всіма показниками випереджають своїх попередниць. Головне правильно вибрати модель. Почнемо з основного – нагрівальних елементів.

Різновиди конфорок

Сучасну електричну плиту легко дізнатися по рівній, гладкій поверхні, на якій майже не видно конфорок. Зазвичай вони лише злегка позначені контурами різної форми і величини. Від того, який елемент знаходиться всередині, залежить не тільки вартість печі, але й ефективність її роботи.
Склокераміка зазвичай має один з наступних видів конфорок:
  • Галогенні конфорки миттєво нагріваються (до 3 сек) за рахунок спеціальної лампи, з’єднаної з високотемпературної спіраллю. Під час роботи вони світяться м’яким червоним світлом. Їх висока потужність дозволяє швидко нагріти воду або добре просмажити м’ясо. Єдиний недолік – порівняно невеликий термін служби галогенних ламп і високе споживання електроенергії.
  • Рапідние конфорки нагріваються трохи повільніше (до 12 секунд), однак вони більш надійні і економічні. Всередині них знаходиться спирать зі сплаву високого опору, здатна при нагріванні віддавати велику кількість тепла. Більш сучасний різновид цих конфорок – «Hi-Light». У них спіраль покладена набагато щільніше, за рахунок чого конфорки трохи швидше нагріваються і остигають (до 7 секунд).
  • Індукційні конфорки здатні нагрівати дно спеціального посуду. Саме вони вважаються найбільш ефективними й економічними. Однак варто склокераміка з індукційними конфорками недешево. А якщо врахувати, що до неї доведеться придбати спеціальний посуд, так і зовсім виходить пристойна сума.
Найчастіше виробник постачає плиту конфорками з різною потужністю. Це набагато зручніше, так як дозволяє економніше витрачати електроенергію. Краще всього вибрати електричну плиту, кожна конфорка якої має різний діаметр. Так ви зможете витрачати рівно стільки електроенергії, скільки вам потрібно в даний момент.

Духову шафу

Якщо ви хочете вибрати окремо стоїть плиту, обов’язково зверніть увагу на її духова шафа. Бажано, щоб він володів наступними можливостями:
  • кілька нагрівальних елементів, що дозволяють рівномірно пропікатися продукти;
  • вентилятор, що створює конвекційні потоки всередині духовки;
  • таймер для роботи в автономному режимі;
  • телескопічні направляючі для дек;
  • дверцята з багатошаровим склом для кращого захисту.
Іноді сучасні духові шафи забезпечуються рожном і грилем, які дозволяють приготувати смачні запечені страви. Зрозуміло, вартість печі через це значно зростає, тому перед тим, як вибрати таку плиту, подумайте, чи потрібні вам всі функції її духової шафи.

Корисні дрібниці

Сучасні печі можуть надати вам наступні можливості:
  1. Сенсорне управління. Краще всього вибрати плиту саме з сенсорним управлінням: такі моделі коштують дорожче, зате дозволяють плавно регулювати температуру кожної конфорки і виглядають більш естетично. Крім того, за гладкими поверхнями без зайвих виступаючих ручок набагато простіше доглядати.
  2. Індикатори залишкового тепла – дуже корисна функція сучасних печей. З їх допомогою можна більш раціонально витрачати електроенергію: ви завжди бачите, які конфорки ще гарячі і скільки тепла в них залишилося.
  3. Посилена герметизація духовки зменшує втрати тепла під час приготування страв у духовій шафі.
  4. Бустер – тимчасове збільшення потужності однієї з конфорок за рахунок всіх інших. Цією функцією зручно користуватися для швидкого нагрівання води.
  5. Програмування – ви зможете запрограмувати плиту для приготування улюблених страв.
  6. Таймер – корисний не тільки для духового шафи, але і для варильної поверхні.
  7. Автоматичний контроль закипання – піч сама визначить, коли вода закипіла, і скоротить потужність.
  8. Самоочищення духовки – здатність духової шафи до самоочищення.
Чим більше можливостей має склокераміка, тим дорожче вона буде коштувати. Деякі з функцій здадуться вам зайвими, інші ж ви порахуєте незамінними. Купуйте таку плиту, яка найбільш повно відповідатиме вашим очікуванням.

Трохи конкретики

Ціна на електроплиту з склокерамікою залежить не тільки від її функцій, але і від виробника. У нижньому ціновому сегменті знаходяться печі турецького бренду Beko і чеського виробника Mora (група Gorenje). Крім того, кожен з відомих виробників обов’язково пропонує своїм покупцям 2-3 недорогі моделі.
Що стосується верхнього цінового сегмента, то обмежити його досить складно. Тут можна зустріти моделі плит від Samsung, Zanussi, Electrolux і ін У цілому співвідношення «ціна = якість + кількість функцій» дотримується всіма брендами.
Щоб вам було простіше вибрати потрібну плиту, ми створили для вас невелику табличку з найбільш популярними моделями з різних цінових категорій.
Характеристики
Beko CSE 57100
Hansa FCCB54000
Gorenje EC 55320 AX
Кількість конфорок
4
4
4
Об’єм духовки, л
55
69
48
Вертел
Немає
Немає
Є
Таймер
Немає
Немає
Механічний
Годинник
Немає
Немає
Є
Гриль
Так
Так
Так
Конвекція
Так
Немає
Так
Індикатор залишкового тепла
Так
Так
Так
Beko CSE 57100 – найдешевша модель з трьох, а Gorenje EC 55320 AX – найдорожча. Як бачите, відмінності між плитами невеликі, проте вартість першої в два рази нижче, ніж останній.

0 коментарі:

Дописати коментар